ELKÉSZÜLT A JÓKAI MÓR ÁLTALÁNOS ISKOLA FELÚJÍTÁSA

2020. március 4.

2020. február 24-én a műszaki átadás-átvételi eljárással lezárult a TOP-6.5.1-15-PC1-2016-00002 kódszámú, Jókai Mór Általános Iskola korszerűsítése tárgyú projekt kivitelezése.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja, hogy a tulajdonában lévő ingatlanokat, elsősorban közintézményeket fejlessze, energetikailag korszerűsítse. A cél érdekében a város az elmúlt években a „TOP-6.5.1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra 13 pályázatot nyújtott be, melyből 4 célozza iskolák (Jókai Mór Általános Iskola, Árpád Fejedelem Általános Iskola és Gimnázium, Bánki Donát Általános Iskola, Liszt Ferenc Zeneiskola), 2 rendelőintézetek (Veress Endre Utcai Rendelőintézet és a már átadott Kertvárosi Rendelőintézet), 6 óvodák és bölcsődék felújítását (Kodály Zoltán Utcai Óvoda, Nagy Jenő Utcai Óvoda, Ajtósi Dürer Utcai Óvoda és Cseperedő Bölcsőde, Keleti Városrészi Óvoda Pákolitz István Utcai Tagóvodája, Városközponti Óvoda Köztársaság Téri Tagóvodája, Zöldliget Bölcsőde), valamint a konstrukció keretében valósulhat meg a városi sportcsarnok energetikai fejlesztése is. A már megvalósult, folyamatban lévő és tervezet fejlesztések összértéke megközelíti a 4 milliárd forintot.


Az iskolaépületek sorában kiemelt helyet foglal el a Jókai Mór Általános Iskola épülete. A város a felújítás érdekében már 2016 nyarán pályázatot nyújtott be a „TOP-6.5.1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra, mely kapcsán a TOP-6.5.1-15-PC1-2016-00002 kódszámú, Jókai Mór Általános Iskola korszerűsítése című projekt 100%-os támogatásintenzitás mellett bruttó 337.000.000 Ft értékben valósult meg. A kivitelezést az Sp04-Baház Konzorcium a 2019. július 18-i munkaterület-átadással kezdte meg, a kivitelezés 2020. február 24. napján a műszaki átadás-átvétel lezárásával fejeződött be.


A TOP-6.5.1-15-PC1-2016-00002 kódszámú, Jókai Mór Általános Iskola korszerűsítése tárgyú projekt kivitelezése magában foglalta a lapostető hőszigetelést 1680 m²-en, a lapostető vízszigetelését 1840 m²-en, a külső homlokzati fal 2 688 m²-en történő hőszigetelését, 374 db külső oldali nyílászáró elhelyezését, 157 lapradiátor beépítését, 472 új lámpatest felhelyezését, projektarányos akadálymentesítést, tűzjelző és napelem telepítését. A felsoroltakból azonban az energetikai pályázat nem minden költséget engedett elszámolni, így Pécs városa a komplex fejlesztés érdekében önerőt is biztosított a beruházás sikeres megvalósításához. A teljes beruházás összköltsége nettó 310 339 396 Ft, melyhez Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a komplex fejlesztés megvalósítása érdekében nettó 60 339 396 Ft önerőt biztosított a pályázatból finanszírozott nettó 250 000 000 forintos energetikai rész mellé.


A pályázatot még az előző városvezetés idején nyerte el a pécsi önkormányzat. Pécs jelenlegi vezetése közbenjárásának is köszönhetően több hónappal sikerült lerövidíteni a kivitelezés időtartamát, így az a tervezett nyári határidő helyett már február végén befejeződött. Heti rendszerességű megbeszéléseket tartott az intézmény vezetője, a kivitelező, a megbízott műszaki ellenőr, a Pécsi Tankerület és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., így a felmerülő problémákat gyorsan és hatékonyan lehetett kezelni. Ezeken az egyeztetéseken gyorsabb és hatékonyabb, kevesebb zajjal járó kivitelezési/technológiai megoldások születtek, a vállalkozó pedig a legnagyobb munkálatok során - nyílászárócsere, homlokzati hőszigetelés és vakolás, állványozás, belső gépészeti felújítások - a szokásosnál jóval nagyobb létszámú munkaerőt biztosított, valamint az iskolai szünnapokon és hétvégéken is felvonult a munkaterületen.

További híreink

Legfrissebb galériák