MEGKEZDŐDIK AZ ÁRPÁD FEJEDELEM GIMNÁZIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA FELÚJÍTÁSA

2020. március 3.

2020. március 2.-án a munkaterület átadás-átvételi eljárással megkezdődött a TOP-6.5.1-15-PC1-2016-00001 kódszámú, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola korszerűsítése tárgyú projekt kivitelezése.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja, hogy a tulajdonában lévő ingatlanokat, elsősorban közintézményeket fejlessze, energetikailag korszerűsítse. A cél érdekében a város az elmúlt években a „TOP-6.5.1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra 13 pályázatot nyújtott be, melyből 4 célozza iskolák (Jókai Mór Általános Iskola, Árpád Fejedelem Általános Iskola és Gimnázium, Bánki Donát Általános Iskola, Liszt Ferenc Zeneiskola), 2 rendelőintézetek (Veress Endre utcai rendelőintézet és a már átadott Kertvárosi Rendelőintézet), 6 óvodák és bölcsődék felújítását (Kodály Zoltán utcai Óvoda, Nagy Jenő utcai óvoda, Ajtósi Dürer utcai Óvoda és Cseperedő Bölcsőde, Keleti Városrészi Óvoda Pákolitz István Utcai Tagóvoda, Városközponti Óvoda Köztársaság Téri Tagóvoda, Zöldliget Bölcsőde), valamint a konstrukció keretében valósulhat meg a városi sportcsarnok energetikai fejlesztése is. A már megvalósult, folyamatban lévő és tervezet fejlesztések összértéke megközelíti a 4 milliárd forintot.

Az iskolaépületek sorában kiemelt helyet foglal el az IMS szerkezetű Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épülete, melynek felújítása a város égető feladata, hiszen az intézményből az épület szerkezetéből fakadó veszélyek miatt 2018 szeptembere előtt kiköltöztették a diákokat. Az önkormányzat még az előző városvezetés idején, 2016 nyarán pályázatot nyújtott be a „TOP-6.5.1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra, mely kapcsán a TOP-6.5.1-15-PC1-2016-00001 kódszámú, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola korszerűsítése című projekt 100%-os támogatásintenzitás mellett bruttó 409.000.000 Ft támogatásban részesült. Az önkormányzat által elnyert forrás azonban csak az épület energetikai felújítását célozta, hiszen a statikai megerősítés a pályázat keretében nem minősült elszámolható tevékenységnek. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a probléma megoldása érdekében az intézmény fenntartójával, a Pécsi Tankerületi Központtal közösen fordult a magyar kormányhoz a statikai megerősítéshez szükséges forrás biztosítása érdekében.
Magyarország kormánya a 1706/2018. (XII. 17.) Korm. határozatával biztosított bruttó 900.000.000 forint fedezetet a Pécsi Tankerületi Központ részére a statikai munkák és az energetikai pályázatban nem szereplő felújítási munkák megvalósítására. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága 113/2019 (III.13.). sz határozatával döntött a Pécsi Tankerületei Központtal közös ajánlatkérőként kiírandó kivitelezési közbeszerzés megindításáról. Az energetikai, valamint statikai elemeket is egyaránt tartalmazó kivitelezési közbeszerzés kapcsán a szerződéskötésre 2020. február 24-én került sor a Sp04-Baház Konzorciummal.

A kivitelezési munkálatok 2020. március 2.-án, a munkaterület átadással kezdődtek meg és várhatóan 2021. év elején költözhetnek vissza a diákok a felújított iskolaépületbe.

A TOP-6.5.1-15-PC1-2016-00001 kódszámú, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola korszerűsítése című projekt keretében megtörténik valamennyi, nem nyílászárónak minősülő épülethatároló szerkezetet (külsőtérelhatároló szerkezeteket), a külső nyílászáró cseréje, a fűtés, a használati melegvíz-ellátás és a belső világításokat korszerűsítése. Az energetikai felújítás során 444 db műanyag nyílászáró, 191 db radiátor, 735 db lámpatest beépítése történik meg, továbbá a 2240 m²-en kap az épület külső hőszigetelést és 3810 m²-en hő- és vízszigetelést a lapostető. Az energetikai fejlesztés eredményeképpen az iskola tetején egy 25 elemből álló komplett napelemes rendszer telepítése is megvalósul.

A Pécsi Tankerületi Központ által kapott kormányzati forrásból valósul meg a teljes statikai megerősítés, a bontási, belső villamos és gépészeti, szakipari munkák, valamint a lift építése és a külső közlekedéshez kapcsolódó munkarészek is. A kivitelezés során 3586 m²-en történik meg a bitumenes szigetelés bontása, 5488 m² új gipszkarton állmennyezet épül több mint 3000 ² hidegburkolás és 2700 m² PVC burkolás történik meg 2645 m² belső vakolás mellett. A megerősítés során 6 274 méter feszítőkábel utólagos szerelése történik meg, 19 30 méter IMS födémmegerősítés mellett. A felújítás elemeként megtörténik a mosdók felújítása, és az akadálymentesítés is. A teljes beruházás összköltsége nettó 1.089.473.644 Ft.

Pécs önkormányzata egy régóta húzódó problémát old meg azzal, hogy több év várakozás után átadja a munkaterületet a kivitelezést elnyert cégnek. Mint minden zajló vagy most induló beruházás esetében, ezúttal is arra törekszünk, hogy a munkálatok jó ütemben folyjanak és minél rövidebb ideig befolyásolja a pécsiek életét.

További híreink

Legfrissebb galériák