MEGKEZDŐDIK A BELVÁROS ÉSZAK-DÉLI TENGELYE KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSE TÁRGYÚ PROJEKT FIZIKAI MEGVALÓSÍTÁSA

2020. február 28.

2020. március 9-én a munkaterület átadás-átvételi eljárással megkezdődik a TOP-6.4.1-16-PC1-2017-00003 kódszámú, „A belváros észak-déli tengelye közlekedésfejlesztése” tárgyú projekt kivitelezése.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata célja, hogy a kerékpárhálózatát bővítse, a kerékpáros közlekedést biztonságosabbá tegye a városon belül, a hálózatot a lehető legnagyobb mértékben összefűzze.

A cél érdekében még az előző városvezetés idején, 2017. június 28. napján nyújtotta be az önkormányzat „A belváros észak-déli tengelye közlekedésfejlesztése” című kérelmét a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” tárgyú felhívásra. A TOP-6.4.1-16-PC1-2017-00003 kódszámon regisztrált pályázatot a 2017. október 25-én aláírt támogatási szerződés keretében 100%-os támogatásintenzitás mellett 300 000 000 Ft támogatásban részesítette a Magyar Államkincstár, mint közreműködő szervezet.

A projekt a belváros észak-déli tengelye közlekedésfejlesztésére, ennek keretében a Bajcsy Zsilinszky utca kerékpárosbarát fejlesztésre és az Ipar utca - Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződés közlekedésbiztonsági szempontú átalakítására irányul. A tervezett pályázat illeszkedik, illetve kapcsolódik a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00003 kódszámú pályázat keretében megvalósuló Kertváros-Belváros kerékpárúthoz, illetve a TOP-6.1.3-15-PC1-2016-00002 kódszámú Új pécsi vásárcsarnok megépítése tárgyú projekt keretében tervezett közlekedésfejlesztési elemekhez.

„A belváros észak-déli tengelye közlekedésfejlesztése” című projekt által fejlesztett szakasz a Siklósi úti felüljáró melletti – jelenleg gyalogos – szintbeli vasúti átkelőhelytől indul. Az északi-déli kerékpáros közlekedési folyosó kiépítése érdekében a labirintkorláttól az Ipar utca keresztezésével, kerékpársávok kialakítása történik meg a Bajcsy Zsilinszky utcán a Nagy Lajos király útja és a Rákóczi út keresztezésével a Kossuth térig.

A kivitelezés során a labirintkorlát és az Ipar utcai csomópont között meglévő kerékpárút kerül felújításra új aszfaltburkolattal, majd az „Új Pécsi Vásárcsarnok fejlesztése” projektben megtervezett körforgalmú csomópont folytatásaként felújításra és fejlesztésre kerül az Ipar utca – Bajcsy-Zsilinszky Endre utca csomópont. A fejlesztés részeként átalakulnak a meglévő középszigetek, biztonságos irányhelyes kerékpáros átvezetések létesülnek, továbbá új aszfaltkopóréteg készül a csomópont teljes felületén. A Bajcsy-Zsilinszky Endre utca további szakaszain a projekt elkészültét követően változni fog a forgalmi rend. A Nagy Lajos király útjáig meglévő párhuzamos parkolóhelyek megtartása mellett kerékpársávok létesülnek, illetve kerékpáros nyomokon összeköttetésbe kerül a tervezett létesítmény a Móricz Zsigmond téri meglévő kerékpáros kijelöléssel. A Zólyom utca és a Nagy Lajos király útja csomópont között buszsáv létesül az északi irányba haladó buszok számára.

A Nagy Lajos király útja és a Rákóczi út között kerékpársávok létesülnek, a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca keleti oldalán a Czinderi utca és a Rákóczi út közötti szakaszán az aszfaltburkolatú járda térköves burkolatot fog kapni. A Rákóczi úti csomópontban irányhelyes kerékpáros átvezetés készül, a fejlesztés végpontja a Kossuth tér délnyugati sarka.

A megteremtett kerékpáros kapcsolatnak köszönhetően elérhetővé válik a – TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00001 kódszámú E-közbringa rendszer kialakítása I. ütem című projekt keretében kialakított- Kossuth téri kerékpárkölcsönző állomás.

A TOP-6.4.1-16-PC1-2017-00003 kódszámú, „A belváros észak-déli tengelye közlekedésfejlesztése” tárgyú projekt kivitelezése a munkaterület átadás-átvételi eljárással, amennyiben ezt az időjárás is lehetővé teszi,  2020. március 9-én kezdődhet meg a Sztráda 92 Építőipari és Szolgáltató Kft. kivitelezésében. Az új kerékpárutat a biciklisek várhatóan 2020 őszén vehetik birtokba.

A projekt eredményeképpen a déli városrész és a Belváros közötti kerékpáros kapcsolat első szakasza megvalósul. A második szakasz a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00003 Kertváros-Belváros kerékpárút tárgyú projekt eredményes kivitelezési közbeszerzése esetén valósulhat meg, sikeres eljárás esetén őszi munkakezdéssel.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett útvonalakon közlekedők mindennapjait. Ezzel együtt is a tisztelt pécsiek türelmét kérjük a beruházás megvalósítása során.

  • Belváros Észak-Dél alaptérkép

    2020. február 28.

További híreink

Legfrissebb galériák