Kezdődik a Centrum-parkoló felújítása

2020. június 15.

2020. június 15-én megkezdődik a Centrum-parkoló felújítása a TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00007 kódszámú, „Az Ifjúsági-ház és a Centrum-parkoló fejlesztése” projekt keretében.

A Centrum-parkoló felújítására az Ifjúsági-ház felújításával közös projekt keretében a TOP-6.3.2-15 jelű, Zöld város kialakítása tárgyú felhívás keretében nyílt Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának lehetősége. A kapcsolódó pályázatot a projekt előkészítésével és lebonyolításával megbízott Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016 őszén nyújtotta be, a támogató döntés 2016. november 18. napján kelt. A pályázat keretében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 100%-os támogatásintenzitás mellett bruttó 1.126.280.393 forintot nyert a megvalósításra.

A fejlesztés első projektelemeként az Ifjúsági-ház felújítása kezdődött meg 2019. szeptemberében. A fejlesztés második projekteleme célozza a Centrum-parkoló felújítását.

A tendertervben szereplő sorompós rendszerű parkoló helyett a Centrum-parkoló továbbra is a városi parkolási rendszerbe illesztett módon kerül kialakításra. A rendelkezésre álló forrásból az eredeti tervből kimaradt közterületek térburkolása és az új zöldterületekhez kapcsolódó locsolórendszer kialakítása történik meg. A területen jelentősen több fa ad majd árnyékot, az eredeti tervekben szereplő famennyiség felét, zömében beteg példányokat vág csak ki a kivitelező.

A jövőben a Centrum-parkoló közlekedési rendszere alapvetően átalakul, amelynek része, hogy a Jókai utca felé egy teljes új kétirányú feltáró út kerül kialakításra. Az új út a jelenlegi 6-os út felől érkező feltáró út folytatásaként biztosítja majd, hogy a területet megközelíthető maradjon a Bajcsy-Zsillinszky utca felől történő végleges lezárást követően is. A parkoló könnyebb megközelítése érdekében az önkormányzat egy másik pályázatból egy új kanyarodósávot alakít ki a 6-os út Nagy Lajos király útjai szakaszán, amely révén a nyugati irányból érkezők meg tudják közelíteni a Centrum-parkolót.

A 2020. június 15-én induló beruházás alatt a lakosságnak a következő korlátozásokra, lezárásokra kell majd számítania:
Az I. ütem (2020. június 15 - 2020. október 1.) keretében lezárásra kerül a Centrum tömbparkoló (térképen 1. számmal jelölve), továbbá a kivitelezési munkák miatt a 6-os út felőli feltáró úton is lezárások várhatók (4.). Az I. ütem kivitelezése során a parkoló a Jókai utca és a Nagy Lajos Király útja felől is megközelíthető lesz (3.). Az Ifjúsági-ház keleti oldalánál és attól északra található parkoló rész (2.) továbbra is használható lesz az autósok számára, továbbá a BIOKOM Kft. megnyitja az Ipar utcában, a Siklósi úti felüljáró alatt található zúzottköves (az egykori Boccaccio disco területén kialakított) parkolót is, ahol a Centrum-parkolóra vonatkozó zónára bérlettel rendelkezők újabb jegy kiváltása nélkül parkolhatnak.

További híreink

Legfrissebb galériák