Grand Pari(s)- Párizs vízió 2030

2011. október 27.

Pécs Párizs útján- kortárs urbanisztikai kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyedben. 2011. október 28-tól Pécsett kerül bemutatásra a Párizs jövőjével foglalkozó egyedülálló várostervezési tanulmány, mely a Grand Pari(s)- Párizs Vízió 2030 nevet viseli.

A kiállítás apropója, hogy október 27-28. között Pécsre költözik a hazai urbanisztika apraja- nagyja, ugyanis az elmúlt évek városfejlesztési eredményeinek köszönhetően a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT), úgy döntött, hogy a XVII. Országos Urbanisztikai Konferenciáját Pécsett, a Bóbita Bábszínházban tartja.

A konferencia keretében nem csak a hazai várostervezési elit látogat Pécsre, hanem a Nicolas Sarkozy francia elnök által megrendelt, nemzetközi tanácsadással megvalósult Nagy-Párizs új, átfogó fejlesztési program, ami tíz építész és urbanisztikai cég szakmai tapasztalatát egyesíti. A konzultációs folyamat 2008 elején indult a francia állam, Párizs városa, az Île-de France régió, valamint az Île-de France régió polgármestereit tömörítő szövetség képviselőiből álló irányító bizottság felügyelete alatt, mely irányító bizottság munkáját Paul Chemetov építész és Michel Lussault geográfus vezetésével 22 tagú tudományos tanács segítette.

A kiállítás, mely a 10 felkért építészcsapat munkáit nem csak tablók formájában, hanem interaktív eszközökön keresztül is szemlélteti két fejezetre bontható. Az első rész filozofikus, olykor költői módon Tokyo, Szingapúr, Mexico City, New York és más nagyvárosok tanulságait összegezve teoretikus alapvetésekkel szolgál egy gyorsan és irányítatlanul változó metropolisz jövőjére nézve. A második fázis Párizs metropolisz fejlesztését szolgáló konkrét elképzeléseket tartalmaz: a mobilitás növelése, a fizikai határok kitágítása, a helyi központok fejlesztése, az eddig elhagyott zónák, ipari területek, ún. barnamezők hasznosítása, a decentralizálás.

A Grand Pari(s)- Párizs vízió 2030 kiállítás a Zsolnay Negyed É78 nevű épületében kerül bemutatásra, október 28. és november 13. között. A kiállítás 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható. A kiállítás az É78 nevű épület próbarendezvénye is egyben.

A Grand Pari(s)- Párizs vízió 2030 tanulmány a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., a Belügyminisztérium, a Francia Intézet, a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Dél- Dunántúli Építész Kamara , a Fuga és az Alliance Française összefogásával valósulhatott meg Pécsett.

További híreink

Legfrissebb galériák