BEFEJEZŐDÖTT A KERÉKPÁRÚT ÉPÍTÉSE KERTVÁROSBAN

2020. október 26.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a város kerékpárhálózatát folyamatosan fejlessze, amelynek érdekében a „TOP-6.4.1 Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” tárgyú felhívására több pályázatot is benyújtott.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a város kerékpárhálózatát folyamatosan fejlessze, amelynek érdekében a „TOP-6.4.1 Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” tárgyú felhívására több pályázatot is benyújtott.

A város hangsúlyos feladatának tekinti, hogy a kertvárosi kerékpárhálózatot bővítse, kiegészítse. A cél érdekében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. előkészítette a „Nagy Imre út fejlesztése” tárgyú projektet, amelynek köszönhetően a Nagy Imre út környezetében kerékpárút kiépítésére és a Nagy Imre út Maléter Pál úti csomópontja és a Keszüi úti csomópontja közötti útszakasz fejlesztésére a város bruttó 324 228 706 forintot nyert el. A projekthez Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata bruttó 34 583 688 forintot biztosított önerőként, így a fejlesztés összköltségvetése bruttó 358 812 394 forint.

A Nagy Imre úti fejlesztés keretében közel másfél km új kerékpáros útvonalat alakítottak ki a Maléter Pál úti csomóponttól egészen az EXPO Center csomópontig. A szakasz eleje a Maléter Pál út jelzőlámpás csomópontjánál véget érő meglévő kerékpárúthoz csatlakozik. A szakasz vége csatlakozik a pellérdi kerékpárutat a Füzes dűlővel összekötő kerékpárúthoz.

A város kiemelt feladatának tartja, hogy az Expo Centert és a környékén található létesítményeket, a Nyugati Ipari útról is meg lehessen közelíteni, ezáltal az ipari létesítmények könnyebben elérhetővé váljanak, ez egyben biztosítaná a Megyeri út – Tüzér utca közlekedési tehermentesítését is. A cél érdekében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. előkészítette a „Füzes dűlő és Nyugati ipari út összekötése” tárgyú projektet, amelynek köszönhetően a Füzes dűlő környéki terület közlekedésfejlesztésére a város bruttó 252 000 000 forintot nyert el. A projekthez Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata bruttó 181 205 076 forintot biztosított önerőként, így a fejlesztés összköltségvetése bruttó 433 205 076 forint.

A Füzes dűlő és Nyugati ipari út összekötése tárgyú fejlesztés eredményeképpen megvalósult a közvetlen összeköttetés az Expo Center, Vásártér, Megyeri út, és a délnyugati elkerülő út között. Az új 600 méteres Füzes dűlői szakasz javítja a munkaerő mobilitást. A fejlesztés nemcsak a gépjárművel történő munkába járás lehetőségeinek fejlesztését célozza, hanem magába foglalt egy kerékpáros fejlesztést is. A pályázatnak köszönhetően a korábban megépült Pellérd – Pécs kerékpárút bevezetésére is szükség volt. A projekt részeként a pellérdi kerékpárút nyugati elkerülő úton történő átvezetése mellett a Füzes dűlőn keresztül kiépülő út mellett kerékpárút építésre is sor került egészen az Expo Center – Megyeri út csomópontig tartó mindösszesen 1,2 km hosszúságban, 2,24 méter épített szélességgel, aszfaltozott burkolattal. A kerékpárút az 57‐es számú főutat jelzőlámpával irányított szintbeni csomóponttal keresztezi. A kerékpáros irány a kerékpárútról nyomógombbal aktiválható.

Közúti közösségi közlekedés műszaki fenntarthatósága érdekében szükséges volt Nagy Imre úti út felújítása is, amely szintén a projekt része. A Nagy Imre út Maléter Pál úti és Keszüi úti csomópontja közötti kb. 550 méter hosszú szakasz fejlesztése során a nyomvályús burkolatot megszüntették, továbbá a jelentős járműforgalom terhelésnek való ellenállás érdekében a kötő- és kopóréteget teljesen felújították, az új burkolatba aszfalterősítő rácsot helyeztek el, – mely növeli a burkolat élettartamát.

A Nagy Imre úti fejlesztési szakaszon található 3 buszöböl közül csak a Tesco nyugati oldalán lévőt újították fel 2015-ben, ezért a projekt keretében további 2 buszöböl teljes pályaszerkezeti cserével történő átépítése is megtörtént. A fejlesztés részeként a gyalogos közlekedés biztonság javítása érdekében 3 db gyalogátkelőnél okos-zebra rendszert helyeztek el, amelynek köszönhetően a gépjárművel közlekedőket villogó fény figyelmezteti, amennyiben gyalogátkelőt megközelíti egy járókelő.

A kerékpáros fejlesztés a Nagy Imre út – Maléter Pál út csomópont északnyugati oldalán indul és a Nagy Imre út – Megyeri úti nyomvonal nyugati oldalán halad az Expo Centerig jellemzően önálló kerékpárútként, illetve elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárútként. A kerékpárút több csomópontot is keresztez; ezek közül a Pécs Plázánál jelzőlámpás átvezetés készült, míg a többi kereszteződésben jellemzően a kerékpáros elsőbbsége mellett került kialakításra kerékpáros átvezetés. A Nagy Imre úton 2 db észak-déli irányú összekötés is készült a meglévő gyalogátkelőhelyek mentén, így a kerékpárút biztonságosan elérhető kerékpárral az Anikó utcai, illetve a Gyöngyös utcai belső tömb irányából. A fejlesztés során közvilágítás létesült a kerékpárút egyes szakaszain, továbbá jelentős növénytelepítést is (16 db földlabdás facsemete ültetése), illetve a meglévő fák egészségügyi metszését is elvégezték. A megújult közterületeken új padokat, hulladékgyűjtőket (5 db) és kerékpártárolókat (16 db) helyeztek ki.

Jelenleg a Nagy Imre úti és a Füzes dűlő új kerékpárutak forgalomba helyezési eljárása párhuzamosan zajlik, amely a törvényi előírásoknak megfelelő hatósági jogrend szerint történik. A nagyközönség számára várhatóan 2020. decemberében válhatnak hivatalosan használhatóvá az új kerékpárutak.


Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kéri a lakosság türelmét az engedélyezési eljárással kapcsolatban.
 

További híreink

Legfrissebb galériák