Országos Urbanisztikai Konferencia Pécsett

2011. október 25.

Az elmúlt évek – az Európa Kulturális Fővárosa program illetve a más beruházások- városfejlesztési eredményeinek köszönhetően a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT), úgy döntött, hogy soron következő, azaz a XVII. Országos Urbanisztikai Konferenciáját, városunkban a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Bóbita Bábszínházban rendezi meg, 2011. október 27-28-án. A MUT a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, mint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának fejlesztéseiért felelős társaságát kért

Az ország településtervezési helyzetképe azt mutatja, hogy a magyar önkormányzatok egyelőre nincsenek felkészülve arra, hogy két év múlva lezárul az az európai uniós városfejlesztési pályázati lehetőség, amelynek a segítségével az elmúlt években számtalan magyarországi város szépülhetett meg, és új, a finanszírozásban, megtérülésben az eddigitől lényegesen eltérő viszonyok jönnek létre a városok, falvak fejlesztésében.

A kétnapos konferencia célja ezért annak feltárása, hogy hogyan lehet a jelenleginél lényegesen hatékonyabb, világosabb, átláthatóbb és szerethetőbb, ugyanakkor finanszírozhatóbb és gazdaságilag is fenntartható a településtervezés, településfejlesztés. A konferencia feladata vizsgálni, hogyan jelentkezik ez a tény a kormányzat egyes ágazatainak stratégiájában, milyen követelményeket támaszt ez a folyamat a kormányzati, önkormányzati és privát szférával szemben.

A konferencia első napján részt vesz és beszédet tart dr. Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a Belügyminisztérium, Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több főosztályvezetője, valamint a városfejlesztési projektek finanszírozását segítő OTP Hungaroprojekt  Kft. igazgatója is.

Csütörtökön este az is kiderül továbbá, hogy kik nyerték el az idei Magyar Urbanisztikáért- és a Barna Gábor-díjakat, valamint kiállítás nyílik a Zsolnay Negyedben Párizs kortárs városfejlesztéséről.

Október 28-án, a konferencia záró napján kerül sor az „Élet az EKF után- várostervezési tanulságok” című előadássorozatra, melynek során az eredmények ismertetése mellett sor kerül Pécs Megye Jogú Város hosszú távú fejlesztési stratégiájának bemutatására is.

A konferencia részletes programja megtekinthető az alábbi honlapon:
http://www.mut.hu/?module=news&action=show&nid=181168#MIDDLE

További híreink

Legfrissebb galériák