LEZAJLOTT A MISINA ÖTLEBÖRZE PÁLYÁZATAINAK ÉRTÉKELÉSE

2020. október 22.

A Misina Ötletbörze 2020. szeptember 30-ai benyújtási határidejére összesen 35 darab ötletterv érkezett. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.1.4-15-2016-00002, a Misina tető fejlesztése projekt kapcsán nyílt ötletbörzét hirdetett a lakosság részére a Misina tető hatékony fejlesztése érdekében.

A pályázat célja az volt, hogy a város lakói ne csak általános véleményt tudjanak megfogalmazni a fejlesztéssel kapcsolatban, hanem saját észrevételeikkel, javaslataikkal és ötleteikkel tevékeny részeseivé is váljanak a hatékony pécsi beruházásoknak. Lehetőség szerint nyújtsanak javaslatokat a Misina tetőhöz kapcsolódó beruházások alakítására és olyan fejlesztés jöjjön létre, amely nemcsak folyamatosan vonzza látogatókat, de gazdaságilag is fenntartható és illeszkedik a befogadó környezethez. A végső cél olyan építészeti, környezetrendezési fejlesztés kialakítása, amelynek révén az épület és annak környezete egész évben használható a pécsi lakosság és a turisták által egyaránt.

A Misina Ötletbörze 2020. szeptember 30-ai benyújtási határidejére összesen 35 darab ötletterv érkezett. A beérkezett ötletterveket a Zsűri szakmai szempontrendszer alapján 2020. október 14-én tartott ülésén véleményezte és kiválasztotta azt az 5 db pályamunkát, amelyek 100.000Ft díjazásban részesülnek. A nyertes pályaművek komplexen kezelték a Misina étterem és környezetének fejlesztését, továbbá megfeleltek a pályázati feltételeknek is.

Néhány gondolat a nyertes pályázatokról a Zsűri értékelése alapján:
Az MÖ-003-as kódszámú pályázat interaktív bányászati múzeumot javasol kialakítani az épületben, s egyúttal javaslatot is ad a múzeum berendezésére és programjára. A Zsűri felismerve az egykori bányászati kultúra bemutatásának elengedhetetlen fontosságát Pécs városában, valamint az épület hasznosítására, értékesnek tartja a javaslatot, ezért díjazta az ötletet.

Az MÖ-012-es kódszámú pályázat nemzetközi kitekintésre hivatkozva funkcionális szemlélettel, a Misina körül kirándulni, sportolni, rekreálódni vágyók kényelmét szolgálja ki fixen telepített öltözőszekrényekkel, értékmegőrzőkkel, étel/ital automatákkal, stb. A vandálbiztos, időjárásálló kiszolgáló mobiliák kihelyezése, azok állandó személyzet nélküli (vagy takarékos számú) működtetése hiánypótló, a megoldási javaslat figyelemre méltó. A Zsűri külön értékesnek vette a smart megoldások feltűnését, mint pl. a mozgásérzékelős vízvételi lehetőséget, mágneskártyás 'zsilipek'-et, stb. A városüzemeltetési feladatot ellátó cégek integrálása tervezhető bevételt jelent direkt szolgáltatással a Misinára látogatók számára.

Az MÖ-018-as pályamunka a mecseki kerékpározás népszerűsítésére, az ahhoz kapcsolódó ösvények kialakítására, kiszolgáló egységek (kölcsönzés, büfé) létrehozására tesz javaslatot. A kerékpározás, annak szinte minden formája (szerencsére) napjaink egy divatos sportolási formája lett. Az ajánlott program egy komplex Mecsekoldali fejlesztés részeként is, de egy önállóan működtethető elemként is értékelhető. Erénye, hogy a rendelkezésre álló összeg bármely (kicsi) részével is eredmény érhető el. Az egykori Misina Étterem épületének felújítását indirekt módon érinti, azaz, hogy a kölcsönzőnek, büfének valahol helyet kell adni. A kerékpározásban elfáradt, kimerült, elcsigázott embereket a biciklizés után legjobban a túra megbeszéléséhez egy kényelmes ülőalkalmatosság és egy hideg frissítő érdekli, a környezet legyen laza és komfortos legyen.

Az MÖ-021-es kódszámú pályázat a mobilitás, a dinamika ívére épül fel, 'Intermodális Csomópont és Piknik- Park' víziójával. A Misinára látogatók többféle közlekedési eszközzel érik el a helyszínt, majd 'cserélnek' műfajt gyalogtúrára, szánkóra, sílécre, kerékpárra váltva. A Piknik-Park a pillanat statikus lehetőségeire is felhívja a figyelmet, lévén, hogy a helyszín társaságok, családok találkozási, pihenési pontja is lehet. A meglévő épületet vertikálisan szakaszolja – a kényelmi, egyre igényesebb szolgáltatások a védettebb, felsőbb szinteken jelennek meg. Javaslatot tesz a megvalósulás ütemezhetőségére is, illetve arra, hogy a projektbe a kedvezményezettek mellett a lehetséges érdekeltek körét is jó lesz mielőbb bevonni – szolgáltatók integrálásával. A jól vizualizált javaslat által hamar evidenciává válnak a kulcsszavak: akadálymentes mosdók, pelenkázó, ivókút, palackfeltöltő állomás, mosogató, önkiszolgáló kerékpárszervíz, kutyamosó, készüléktöltő állomás, wifi, napozóterasz, jóga, masszázs, drinkbár. A pályázat a teljes helyszín rendezésére tesz javaslatot, mindazokkal az elemekkel, amelyek egy Misina-tetőre definiált 'Intermodális Csomóponttól' elvárhatóak – elektromos töltési lehetőséget nyújtó parkolóhelyekkel, intelligens kerékpártárolókkal, okos buszmegállóval.

Az MÖ-026-os kódszámú pályázó szókimondó módon hívja fel a figyelmet a téma fontosságára, amely a későbbi javaslatot határozott kontextusba helyezi. A logikai sor, amely mentén a pályamunka felfűződik, több ponton ironizáló és a valós financiális kötöttségekre is rávilágít – pl., hogy a felvázolt vízió megvalósítása jóval többe kerül, mint az előirányzott forrás –, ám összességében egy józan, logikus programot fektet le, amelynek elemei sok pontban is kecsegtető lehetőségre mutatnak rá. A tematikus játszótér ötletére több pályamunka is felhívta a figyelmet, de ez itteni komplexitása miatt kiemelkedik közülük. A 'libegő' ötlete külön értéke a munkának.

További híreink

Legfrissebb galériák