Április 12-én megkezdődik a nyugati városrészi kerékpárút kiépítésével párhuzamosan zajló vízhálózat korszerűsítésének második üteme

2021. március 31.

A korábban tervezetteknél előbb, már 2021. április 9-ig elkészül a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00004 kódszámú – Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása” című projekt kivitelezésének I. üteme a Szántó Kovács János utcától a Gyümölcs utcáig tartó szakasza. A kivitelezés a tervezettnél gyorsabban halad, így lehetőség nyílik arra, hogy hamarabb kezdődjön meg a II. ütem kivitelezése.
Az I. ütemben érintett szakaszról a Kivitelező levonul, így 2021. ápr

A kerékpárút több éves problémát old meg azzal, hogy kerékpárral is elérhetővé válik a város nyugati része. A projekt célja, hogy a PTE Általános Orvostudományi Kar épülete és Nyugati városrész között kerékpáros létesítmény építésével, valamint a közlekedésbiztonság fejlesztésével kerékpáros barát város, városrész kerüljön kialakításra. A leendő létesítménynek köszönhetően javulni fog az Orfűi kerékpárút megközelítése.

Az I. ütemben elkészült utcaszakaszt a közlekedők ismételten teljeskörűen igénybe vehetik. Az utcában teljes szélességben új aszfalt burkolat készül, továbbá a déli oldalon elkészül az új járda és kerékpárút is. A terület biztonságos közlekedése és a II. ütem kivitelezése miatt továbbra is érvényben marad a 30km/órás sebességkorlátozás.

A kerékpárút fizikailag elkészül, azonban használata csak a hatósági forgalomba helyezést követően lehetséges szabályosan.

A Nyugati városrészi kerékpárút építéséhez kapcsolódóan április közepétől a Gyümölcs utca és a Lugos utca között folytatódik a vízhálózat korszerűsítése a Szigeti úton: a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. a városi kerékpáros projekttel összhangban – folyamatos üzemeltetés mellett – kicseréli az út alatt futó 90 éves, rossz állapotú ivóvízvezetéket.

A vízhálózat korszerűsítés kivitelezése teljes útzár mellett zajlik az adott szakaszon, a lezárással érintett ingatlanok megközelítése (ki- és behajtás) az ott lakóknak, az üzlettulajdonosoknak, valamint célforgalom részére a be- és kijutás, az áruszállítás lehetősége egyaránt biztosított kelet felől, azaz a Homok utca irányából a Vállalkozótól igényelhető egyedi behajtási engedélyekkel.

A teljes útzár ideje alatt lezárt területre a rendőrség, a mentők, a tűzoltók ki- és bejutása, illetve a közműszolgáltatók, hulladékszállítók közlekedése egyformán engedélyezett lesz.

Az érintett ingatlantulajdonosok, illetve az átmenő forgalom számára a gyalogos közlekedés feltételei biztosítottak lesznek, az érintett autóbuszjáratok továbbra is terelőútvonalon közlekednek.

A terelőútvonal Uránvárosból a Belváros felé (25, 26, 27, 27Y, 28, 28Y, 29): Uránváros autóbusz-állomás után az autóbuszok a Nendtvich Andor út – Tüzér utca útvonalon, majd az Egyetemváros megállótól az eredeti útvonalon közlekednek.

A terelőútvonal a Belvárosból Uránváros felé (25, 26, 27, 27Y, 28, 28Y): Egyetemváros megálló után az autóbuszok a Tüzér utca – Nendtvich Andor út – Uránváros autóbusz-állomás útvonalon közlekednek.

Az útszakaszon érintett (25, 26, 27, 27Y, 28, 28Y, 29) autóbuszok várhatóan 2021. augusztus végéig, illetve a munkálatok befejezéséig terelőútvonalon közlekednek.

II. ütem (Gyümölcs utca – Lugos utca közötti szakasz) forgalomkorlátozása

A II. ütemben tervezett munkálatok, illetve a II. ütemben tervezett új, ideiglenes forgalomkorlátozás azt követően kerül kialakításra, hogy az I. ütemben befejeződnek az aszfaltozási munkálatok. Közlekedésbiztonsági okokból azonban a Szántó Kovács János utca és a Gyümölcs utca között 30 km/óra sebességkorlátozás lesz érvényben, amely a teljes kivitelezési tevékenység befejezéséig érvényben lesz.

Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium előtt és a Magyarürögi úti csomópontban a munkálatok befejezéséig továbbra is 30 km/óra sebességkorlátozás lesz érvényben.

Az I. ütemben a Gyümölcs utcai csomópontban a kivitelezés úgy lett ütemezve, hogy a csomópont a II. ütemben is használható a járművek számára. Ennek megfelelően a lezárással érintett útszakasz a nyugat felől érkező, az érintett területen élő lakosok számára a Gyümölcs utca felé, míg a keletről érkezőknek a Homok utca irányába biztosított a kerülés lehetősége. Az átmenő forgalom számára a 6-os út a terelőút.

A Gyümölcs utcai csomópont keleti oldalán az úttestre teljes szélességében piros-fehér sávozású terelő korlátot, borostyán-sárga villogót és „Mindkét irányból behajtani tilos” táblát helyeznek ki.

A Szigeti úton a Lugos utca és a Homok utca között, valamint a Lugos utca és a Madarász utca végén is piros-fehér sávozású terelő korlát, borostyán-sárga villogó és „Mindkét irányból behajtani tilos” tábla kerül kihelyezésre.

A Lugos utca és a Madarász utca kizárólag délről, a Lotz Károly, illetve az Endresz György utcából lesz megközelítő, a lezárások ideje alatt zsákutcává válnak.

A gyalogos forgalmat a kivitelezés alá vont területről a másik oldalra terelik. A munkálatok alatt mindvégig biztosítják a gyalogosok számára a biztonságos közlekedést.

A Gyümölcs utca déli végére „Egyirányú utca” (északra), északi végére „Behajtani tilos” táblák kerülnek kihelyezésre. A forgalmi rend változását a Tiborc utcában a „30 km/óra”, „Úton folyó munkák”, „Kötelező haladási irány” táblákkal jelzik.

A lezárt szakasz előjelzései

Ny-i irányból a Szántó K. J. utca előtt sárga hátterű térképes táblán mutatja a Szigeti út lezárást.

K-i irányból a Tüzér utcai csomóponttól a 3,5 t-nál nagyobb összsúlyú járművek – az I. ütemhez hasonlóan továbbra is – kitiltásra kerülnek az átmenő forgalomból. Ezt sárga hátterű térképes táblán és a besorolás rendjét jelző táblán, valamint a Szigeti úton a csatlakozó utcák csomópontjaiban tiltó táblák jelzik.

Terelő út
Az átmenő forgalom számára az I. ütemben kihelyezett „Terelőút” táblák továbbra is érvényben maradnak:
– a Szigeti út – Szántó K. J. u., Szántó K. J. u. – 6-os út,
– 6-os út – Tüzér u.,
– Tüzér u. – Szigeti út csomópontokba.


Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait, a beruházás során a lakosság türelmét kéri.

 

További híreink

Legfrissebb galériák