Befejeződött a Centrum-parkoló és az Ifjúsági ház felújítása

2021. augusztus 30.

A projektzáró eseménnyel befejeződött a TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00007 kódszámú, „Az Ifjúsági Ház és a Centrum-parkoló fejlesztése” projekt.

A Centrum-parkoló felújítására az Ifjúsági Ház felújításával közös projekt keretében a TOP-6.3.2-15 jelű, Zöld város kialakítása tárgyú felhívás keretében nyílt Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának lehetősége. A kapcsolódó pályázatot a projekt előkészítésével és lebonyolításával megbízott Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016 őszén nyújtotta be, a támogató döntés 2016. november 18. napján kelt. A pályázat keretében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 100%-os támogatásintenzitás mellett, a Széchenyi 2020 program keretében bruttó 1.216.280.393 forint európai uniós támogatást nyert el a megvalósításra.

A projekt tervezése során az Ifjúsági Ház épületének funkcióváltását határozták meg, amelynek eredményeképpen mind az épület külső megjelenése, mind belső kialakítása jelentősen megváltozott: az Ifjúsági Ház irodaházzá történő átalakításával az épület kiadás útján hasznosíthatóvá vált. A fejlesztés során létesítendő irodaterületek mennyiségét csak emeletráépítéssel lehetett megoldani. A beruházás során így megvalósult az épület bővítése, a nyílászárók cseréje, a külső hő- és vízszigetelés, az irodahelyiségek és a hozzájuk kapcsolódó szociális blokkok kialakítása is. Az épületben új gépészeti rendszert (hűtés, fűtés) és új gyengeáramú rendszereket építettek ki.
A beruházás másik célterületén, a Centrum-parkolóban a korábbiakban a parkolóhelyeket javarészt zúzalékkal stabilizálták, döntő mértékben szilárd burkolat nélkül, így a parkoló száraz időben porzott, esőben sáros volt. A felszíni csapadékvíz elvezetés a szilárd burkolat hiánya miatt nem volt megoldott, hiányzott a csapadékcsatorna, valamint a helyi rendelet szerinti olajfogó műtárgy is. A parkolóállásokat nem lehetett szabályosan kijelölni, így a szűkített parkolóméretek mentén lehetett csak várakozni. Az árnyékot adó zöldfelület jelentéktelen mennyiségben volt jelen a területen, és a közvilágítás is hiányos volt.

A fejlesztés eredményeképpen minden új parkolóhelyet térkőburkolattal alakítottak ki, az összekötő úthálózat aszfaltburkolatot kapott, így a korábbi 240 db, jellemzően nem felfestett és nem szabványosan kialakított parkoló helyett már 252 szabványos parkoló várja az autósokat. A normál parkolóállásokon felül az esélyegyenlőség jegyében a fogyatékkal élők számára 5 db új, akadálymentes parkoló, illetve emellett 5 db rakodóhely kialakítása is megtörtént az árufeltöltés elősegítése érdekében. A környezettudatosság szellemében a meglévő elektromos autótöltő állomást is bővítettük, mostantól már 4 autót lehet egyidőben tölteni. A Centrum-parkolóban a fentiek alapján összesen 266 új parkolóhely kapott helyet. A területre hulló csapadékot olajleválasztós rendszer tisztítja, majd a városi csapadékvízelvezető hálózatba kerül. 

A projektnek fontos szempontja volt a parkolás biztosítása mellett az, hogy a terület élhető legyen. Ennek érdekében új zöldfelületeket alakított ki a kivitelező mintegy 900 m2-nyi területen. A Kereskedők Háza előtti területen, a korábbi kavicsos parkoló helyén egy új park is helyet kapott. A Centrum Áruház előtti és a Bajcsy-Zsilinszky utcai fasor környezetében új zöldterület kialakítása történt meg, amellyel jelentősen csökkent a burkolt felületek aránya, így kedvezően befolyásolva a terület klimatikus viszonyait. A fásítással, parkosítással szebbé, élhetőbbé, egészségesebbé válik a környezet, javul a levegő tisztasága. A közvilágítás fejlesztésével, a térfigyelő rendszer telepítésével, a kerékpártárolók kiépítésével, utcai bútorok elhelyezésével a terület sokkal inkább méltóvá vált Pécs belvárosához.
A megújított területen eredetileg 91 db fa volt, amelyből 51-et terveztek kivágni, azonban a parkolók racionalizálásával több egyed megmenthető volt. Így végül csak 26 db fát kellett a területen kivágni, amelyek jellemzően beteg, vagy a szabványos útvonal újtában elhelyezkedő példányok voltak. A fakivágásra szánt összegből további növények ültetésére nyílt lehetőség, így a városvezetés javaslatai alapján a helyszínen 120 új fát telepítettek. A fejlesztés révén összesen ma 185 db fa található a területen, ez több mint a duplája a korábbi állománynak. A fák mellett a projekt keretében megvalósult továbbá bokrok és cserjék ültetése is, valamint a parkolók közötti területek füvesítése is, amelyekhez locsolórendszer is készült.
 

További híreink

Legfrissebb galériák