Befejeződött a Pákolitz István utcai Tagóvoda felújítása

2021. szeptember 2.

2021. augusztus 19-én a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárásával befejeződött a TOP-6.5.1-16-PC1-2017-00003 azonosítószámú, Keleti Városrészi Óvoda Pákolitz István Utcai Tagóvodájának energetikai korszerűsítése tárgyú projekt kivitelezése.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017. július 28-án a „TOP-6.5.1-16 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra pályázatot nyújtott be a Keleti Városrészi Óvoda Pákolitz István Utcai Tagóvoda energetikai felújítására. A TOP-6.5.1-16-PC1-2017-00003 azonosítószámú projekt 2017. október 31-én támogató döntésben részesült. A kivitelezési munkálatok végleges összege bruttó 55 363 937 Ft, amely részben európai uniós támogatás, részben önkormányzati önerő. A projekt teljes összköltsége bruttó 61 982 037 Ft.

A beruházás során a teljes épület energetikai korszerűsítése megvalósult: az épülethatároló falszerkezetek hőszigetelése, a külső oldali nyílászárók új, műanyag ablakokra történő cseréje, a fűtés, a használati meleg vízellátás korszerűsítése is megtörtént. A keleti oldalon az összes nyílászárónál redőnytokokat helyeztek el.  Mindezek együttesen jelentős mértékben elősegítik azt a törekvést, hogy a lehető legnagyobb energia megtakarítás keletkezzen a megújított épületben.

Az épület földszintes és részben alápincézett, magastetős kialakítású. A felújítási munkálatok során az óvodaépület külső oldala, a padlásfödém, az alulról hűlő pincefödém is korszerű hőszigetelést kapott. A pályázat keretein belül a tetőfelületre új napelemeket telepítettek, amelyeknek köszönhetően tovább csökken az épület fenntartási költsége. Az ingatlan körüli járdát felbontották, mivel az épület lábazati részére zártcellás hőszigetelő lemezeket helyeztek el. A felbontott járda helyére kiselemes térburkolat kiépítése történt meg.

Az óvoda épülete a pályázatnak köszönhetően új gázkazánt kapott, emellett az elavult, korszerűtlen radiátorok helyére új, termosztatikus fejekkel ellátott, korszerű radiátorok kerültek.

A kivitelezés során az épület projektarányos akadálymentesítése is megvalósult: új, akadálymentes vizesblokk épült, illetve annak víz- és szennyvízcsatlakozását is kialakították. Mindezek mellett a Pákolitz István útról egy akadálymentes utat építettek egy darab új, akadálymentes parkolóval. Az épület könnyebb megközelítése érdekében egy rámpát is kiépítettek. 

Az óvodába járó gyermekek 2021. augusztus 30-tól vehették újra birtokba a megújult intézményt. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata bízik benne, hogy a felújított óvoda mind a gyermekek és családjuk, mind az óvodapedagógusok igényeit kielégítik.

További híreink

Legfrissebb galériák