Új, felszíni fogadóépülettel gazdagodik a pécsi Belváros kincse, az Ókeresztény Mauzóleum

2022. június 22.

A Világörökségi Negyed Pécs egyik legfontosabb történelmi-turisztikai értéke, amelynek megőrzése, bemutatása és folyamatos fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír. Ennek érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. konzorciumi megállapodás keretében a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságához a Világörökségi helyszínek fejlesztése tárgyú progra

A kivitelezés során a Cella Septichora, az Ókeresztény Mauzóleum és az Apáca utca 8. szám alatt található sírkamrák vonatkozásában építési/kivitelezési és restaurátori munkák valósulnak meg, továbbá a projekt eredményeképpen az eddig korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák is látogathatóvá válnak. Mivel a fejlesztési terület három különböző helyszínen található, így a kivitelezési munkálatokat is három részre bontották:

• az Apáca utca 8. sz. alatti épített örökség védőépületeinek felújítása, restaurálása;
• a Cella Septichora Látogatóközpont épületének átfogó felújítása;
• az Ókeresztény Mauzóleum külső és belső felújítása.
A beruházás keretében 2022. június 22-én nyílik meg a felújított Ókeresztény Mauzóleum. A projektben a Szent István tér északkeleti sarkán elhelyezkedő, UNESCO világörökségi védettséget élvező, IV. századi sírkamrát bemutató Ókeresztény Mauzóleum derékmagasságú romkontúrja új, felszíni fogadóépülettel bővült. Az Ókeresztény Mauzóleum külső és belső felújítása a 2021. július 12-i munkaterület átadás-átvétellel kezdődött meg. A felújítást követően egy színvonalas, fedett információs- és fogadótérbe érkezhetnek a látogatók, ahol jegyváltásra és ajándékvásárlásra lesz lehetőségük, valamint innen juthatnak le a föld alatti sírkamrához. Itt többek között 1600 éves, hatalmas, gyönyörűen faragott szarkofág, valamint több különleges falfestmény várja őket.

A térszíni romok és az épület korábbi bejárata korábban rejtve volt, így a beruházás keretében fontos szempont volt a jobb láthatóság és a figyelem felkeltése. Ahhoz, hogy megragadja a látogatók tekintetét, a tér átalakítására és egy megfelelő térszíni fogadóépítmény kialakítására volt szükség. A terveknek megfelelően a korábbi meredek rézsű laposabbá vált, tovább növelve a Mauzóleum térszíni romjai és a bejárat láthatóságát. A Mauzóleum bejárata is átalakult, a térfelszínen egy új, 66 nm alapterületű fogadóteret kapott.

A térfelszín és bejárat kialakítása miatt a Mauzóleum déli részén a cserjefelület helyére füvesített rézsűt alakítottak ki, a még jobb láthatóság érdekében a támfalakat megtisztították a borostyántól. Lényeges szempont volt, hogy a kivitelezés egyetlen fát se érintsen.

Az új fogadóteret a meglévő levezető lépcső köré építették, ez a meglévő védőépület minimális bontásával járt. Az épület ötvözi a tradíciót és a modern építészetet, a keleti oldalfal kőburkolatában több mint 200 átlátszó plexirudat helyeztek el. Ezeknek köszönhetően napközben a belső térbe természetes fény szűrődik, éjszaka pedig a kiszűrődő fény ad egyedi hangulatot az épületnek. A lapostetőn a modern burkolat mellett üvegtető is helyet kapott, amelyből kilátás nyílik a Székesegyházra is.

A sírkamra gépészeti berendezése több mint 15 éve készült el, és napjainkra oly mértékben elavult, hogy a sírkamra megfelelő hő- és páratartalmát már nem tudta biztosítani. Ezért új gépészeti rendszert építettek be.

Fejlesztették a térvilágítást is, és térfigyelő rendszert is kiépítettek.

A konkrét munkálatok:
• régészeti feltárások a térfelszín átalakítással érintett részeken és talajradaros kutatás; térfelszín összeköttetése a Mauzóleum bejáratával;
• térfelszínen fogadó épület kialakítása – 66 nm;
• Mauzóleum épületének belső felújítása – festés, vakolás (sírkamrán kívüli részek);
• gépészeti felújítás – klímaberendezések telepítése (3 db);
• gyengeáramú hálózat fejlesztése: 1 db térfigyelő kamera, 3 db beltéri kamera és riasztó rendszer kiépítése;
• erősáram – a teljes erősáramú hálózat felújítása;
• cserjetelepítés (20 db) és füvesítés;
• térfelszín újraburkolása (temető kápolna maradványai körül).
• Az épület keleti homlokzata falazott szerkezet, burkolatként minden felületére sárga-bézs színű természetes homokkő került a külső és belső oldalon is. A transzparenciát a teljes keleti fal rétegrendjén átmenő 40 x 40 cm raszterben kiosztott, 4 cm átmérőjű plexi rudak adják, összesen 270 darab.
• az épület többi homlokzati (és tető) burkolata Kerlite kőporcelán;
• a térburkolat vörös gránit;
• a támfal meglévő homokköveinek tisztítása, javítása.

A kivitelezési munkálatok 2022. április 30-án fejeződtek be, a használatbavételi engedélyt 2022. május 26án adta ki a hatóság.

A fejlesztéseknek köszönhetően a térnyitás a jövőben lehetőséget biztosít egy új, szabadtéri, kulturális programhelyszín létrehozására is.

A világörökségi helyszín bemutatásának most az első üteme készült el. Várhatóan ez év végéig további interaktív kiállítási elemekkel gazdagodik a Mauzóleum, melyek a látottak mélyebb megértését, megismerését segítik. Ilyen a 3D-kisfilm és egy kincskereső virtuális időkapszula játék, amely mobiltelefonos applikációval kapcsolja össze az 1600 éves emlékeket a ma emberével.

Az Ókeresztény Mauzóleum, mint turisztikai attrakció vonzerejét növeli az is, hogy 2022 végére a létesítmény multimédiás élménnyel is bővül, hiszen egy, a mauzóleum történetét bemutató animációs film készül, amely a helyszínen folyamatosan látható lesz.

További híreink

Legfrissebb galériák