Újabb siker: közvetlen brüsszeli támogatást nyert Pécs egy széleskörű partnerségen alapuló nemzetközi együttműködésben

2023. január 9.

A 2022 december elején elnyert LEGOFIT – „Az energiapozitív otthonok építésére és felújítására irányuló korai tervezési intézkedéseken alapuló adaptálható technológiai megoldások” elnevezésű pályázat 100%-ban EU-s finanszírozású, a HORIZON program keretében írták ki (HORIZON-CL5-2022-D4-01-02 – LEGOFIT).

A pécsi önkormányzat gyorsan reagált a nemzetközi konzorciumhoz csatlakozás lehetőségére, a döntés alapfeltétele volt annak, hogy az innovatív ötlet eséllyel induljon a pályázaton. A pozitív döntést követően 2023 januárjában indul a projekt, amely 19 nemzetközi partner részvételével zajlik. A partnerek között kutatóintézetek, egyetemek, mérnökirodák vesznek részt többek között Törökországból, Svédországból, Belgiumból, Spanyolországból, Szerbiából, Olaszországból, Írországból és Magyarországról.

A teljes költségvetés megközelíti a 6 millió eurót, amelyből Pécs városa 575 500 eurót fordíthat egy kísérleti jellegű épületenergetikai fejlesztésre. Ez 2019 óta a pécsi önkormányzat negyedik olyan pályázati sikere, amelynek eredményeként közvetlen Európai uniós támogatás érkezik városunkba.

A LEGOFIT-pályázat során a kertvárosi Nagy Ferenc tér 9-10. szám alatt található kétszárnyú, 1985-ben épült 5 szintes panel lakóépület kisebb (mintegy 40%-át kitevő) része – 40 db önkormányzati szociális bérlakás – komplex felújításon esik át, míg a nagyobb épületszárny (60 db önkormányzati szociális bérlakás) változatlan marad. Így teremtődik érdemi lehetőség a végrehajtott energiatudatos fejlesztések mérésére és annak összehasonlítására, hogy a felújított épületrész (2400 m2) üzemeltetése mennyivel kedvezőbb a nem felújított épületrészhez képest.

A projektben tervezett infrastrukturális beavatkozások:
• utólagos külső hőszigetelés;
• nyílászárók cseréje korszerű nyílászárókra, redőnyök (árnyékoló) beépítése;
• a lapostető hőszigetelése;
• a lapostető új vízszigetelése;
• radiátorok cseréje és termosztatikus szelepek beépítése;
• a gépészeti rendszer felújítása az egyedi szabályozáshoz;
• napelemek telepítése;
• szenzoros monitoring.

A LEGOFIT projekt eredményeként a felújított és a hagyományos épületrészek közötti energetikai különbség miatt a fenntartási időszak során pontosan lehet majd vizsgálni a tényleges elért energiamegtakarítást.

További híreink

Legfrissebb galériák