Jó hír a kerékpárral közlekedők számára: megkezdődött a Megyeri út fejlesztése

2023. június 12.

A 2023. május 31-én megtartott munkaterület átadás-átvétellel megindult a TOP-6.1.5-15-PC1-2020-00006 azonosító számú, Megyeri út fejlesztése című projekt megvalósítása, amely amellett, hogy újabb kerékpárúttal gazdagítja Pécs városát, a Megyeri úton lehetőséget biztosít az úttest és a járdák megújítására is, valamint ezen területek vízelvezetési problémáit is kezeli.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020. június 9-én nyújtott be támogatási kérelmet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, TOP-6.1.5-15 jelű, Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés tárgyú felhívásra. A TOP-6.1.5-15-PC1-2020-00006 azonosító számon regisztrált, Megyeri út fejlesztése című pályázat keretében a Közreműködő Szervezet 2020. november 2-án kelt döntése értelmében, a Széchenyi 2020 projekt keretében, 100%-os támogatási intenzitás mellett, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból a város 600 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A Támogatási Szerződést 2021. augusztus 23-án írták alá.

Pécs MJV Önkormányzata a Megyeri út fejlesztése című projekt keretében valósítja meg a Megyeri út déli, azaz az Expo Center és a Verseny utca közé eső szakaszának fejlesztését. A beruházás segítségével az adott szakaszon megújul az úttest, illetve új járda és kerékpárút is létesül. A fejlesztés részeként Megújul az útburkolat a használaton kívüli iparvágány és a Verseny utca között, valamint ezen területek vízelvezetési problémáit is kezelik.

Pécs délnyugati városrészének forgalmát lebonyolító, 2x1 forgalmi sávos Megyeri úton a Tüzér utca – Megyeri út jelzőlámpás csomópont jelentősen leterhelt, így ott mindennaposak a forgalmi dugók. A Megyeri út csomóponttól északra található szakaszán ugyanakkor már kisebb a forgalmi terheltség, ott azonban a jelentős teherforgalom miatt az úton nyomvályúsodás alakult ki. A projekt célja, hogy Pécs város központi és nyugati részének gazdasági területei jól megközelíthetők legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára, továbbá TOP-6.1.5 – Füzes dűlő fejlesztése, illetve TOP-6.4.1 – Nagy Imre út fejlesztése" tárgyú projektekben megvalósult kerékpáros létesítmények hálózati kapcsolata biztosított legyen a városi kerékpárút hálózattal. A városvezetés elsődleges célja, hogy Pécs városának forgalmi terhelését csökkentse úgy, hogy a közösségi közlekedés fejlesztésével is infrastrukturális lehetőséget biztosítson a kerékpáros közlekedés minél szélesebb körű használatára is.

A Megyeri úton az EXPO CENTER és a Verseny utca közötti területen jellemzően ipari tevékenység zajlik, több üzemépület, raktárhelyiség, valamint szolgáltató található, amelyek sok helyi lakos megélhetését biztosítják, továbbá a nyugati kertvárosi lakók munkába járásának forgalmát, az ipari területek belső megközelítését részben ez az út biztosítja. A meglévő út egyes szakaszainak műszaki állapota fejlesztésre szorul, továbbá a meglévő kerékpáros létesítmény hiánya ellenére jelentős kerékpárforgalom bonyolódik a fejlesztési területen.

A Megyeri út egyes szakaszain a jelentős forgalom eredményeképpen az út burkolata nagymértékben elhasználódott, vízelvezetése ezáltal nem megoldott. A pályázati forrás segítségével az út műszaki fejlesztése, forgalmi viszonyainak megfelelő műszaki állapotának javítása is lehetségessé válik.

A tervezett fejlesztésnek köszönhetően a meglévő út megújul, a meglévő közúti csomópontok fejlesztésével a közlekedésbiztonság, illetve az út kapacitása (forgalomáteresztő képessége) is javul, miközben Pécs Kertváros nyugati részén megvalósult kerékpárutakról közlekedésbiztonsági szempontból megfelelő módon közelíthetők meg az iparterületek, illetve a Belváros és az egyetemvárosi városrészek.

A kerékpáros létesítmény megépülésével a hálózati kapcsolódás is megoldódik a városban: a Verseny utcán keresztül csatlakozhatunk a "Belváros Észak-déli tengelye közlekedésfejlesztése" projektekben megvalósult észak-déli kerékpáros tengelyre, míg a másik irányba a Megyeri út – Megyeri tér nyomvonal érintésével tovább közlekedhetünk a "Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely fejlesztése" projektben megvalósuló Szigeti úti kerékpárútra, amelyen keresztül elérhető válik Pécs nyugati városrésze.

Összefoglalva tehát a projektben több közlekedési csomópont közlekedésbiztonsági fejlesztésére kerül sor, nagyságrendileg 300 m hosszú útszakasz fog megújulni, továbbá legkevesebb 1,5 km hosszon irányhelyes kerékpáros létesítmény építésére és kijelölésére fog sor kerülni.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata prioritással kezeli a helyi kerékpáros közösség igényeit is, hogy tagjai teljes biztonságban közlekedhessenek a városon keresztül. Ezenkívül a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésével törekszik arra, hogy azoknak is megteremtse a lehetőséget, akik eddig még nem ültek kerékpárra.

A városvezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait, a beruházás során a lakosság türelmét kéri.

A beruházás megvalósítása 6 hónapot vesz igénybe, a vállalkozó a munkaterületet átvette, június végén kezdi meg a munkálatokat, amelynek indulásáról és az esetleges forgalomkorlátozásokról pontos tájékoztatást fogunk adni.
 

További híreink

Legfrissebb galériák