Hamarosan megkezdődik a kerékpárút építése a Megyeri úton

2023. június 12.

A 2023. május 31-én megtartott munkaterület átadás-átvétellel megindult a TOP-6.4.1-16-PC1-2022-00004 azonosító számú, Megyeri út fejlesztése II. ütem című projekt megvalósítása is, ez év végére már legtöbb helyen irányhelyes kerékpárúton közlekedhetünk a megújult Megyeri úton és a Verseny utca teljes szakaszán.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. április 27-én nyújtott be támogatási kérelmet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, TOP-6.4.1-16 jelű, Fenntartható városi közlekedésfejlesztés tárgyú felhívásra. A TOP-6.4.1-16-PC1-2022-00004 azonosító számon regisztrált, Megyeri út fejlesztése II. ütem című pályázat keretében a Közreműködő Szervezet 2022. augusztus 23-án kelt döntése értelmében, a Széchenyi 2020 projekt keretében, 100%-os támogatási intenzitás mellett, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból a város 875 millió Forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A Támogatási Szerződést 2022. november 7-én írták alá.

Ehhez a projekthez szervesen kapcsolódik a TOP-6.1.5-15-PC1-2020-00006 azonosító számú, Megyeri út fejlesztése tárgyú projekt, amely keretében valósul meg a Megyeri út déli, azaz az Expo Center és a Verseny utca közé eső szakaszának fejlesztése, melynek keretében az adott szakaszon megújul az úttest, illetve új járda és kerékpárút létesül. A beruházás részeként megújul az útburkolat a használaton kívüli iparvágány és a Verseny utca között, valamint ezen területek vízelvezetési problémáit is kezelik.

A fent bemutatott fejlesztés folytatásaként, jelen TOP-6.4.1-16-PC1-2022-00004 azonosító számú projekt keretében Pécs MJV Önkormányzata a következő fejlesztéseket kívánja megvalósítani a Megyeri tértől déli irányba haladva:

  • A Megyeri téren a parkoló rendezetlen részét felújítják, továbbá egy zöldsziget létesül benne. A Megyeri térről csomóponti csatlakozás készül a Szigeti úton kialakított, „Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” tárgyú projektben megvalósított kerékpáros létesítményhez.
  • Az Athinay úti csomópontban jelzőlámpás irányítás mellett kerékpáros átvezetés készül, majd a Megyeri térre érve kerékpáros piktogramokat festenek fel.
  • A Megyeri út Mártírok útja és Athinay út közötti szakaszán irányhelyes kerékpársávokat jelölnek ki, megújul az útburkolat.
  • A Megyeri út – Mártírok útja kereszteződésben új jelzőlámpás csomópont létesül, annak érdekében, hogy az útkereszteződés közlekedési biztonságát javítsák.
  • A Megyeri út – Mártírok útja kereszteződéstől a Verseny utcai csomópontig déli irányba haladva kerékpáros átvezetés készül piktogramokkal a MÁV Megyeri úti csomópontján.
  • A Verseny utcai csomópontban kerékpáros átvezetés készül a meglévő szegélyek korrekciójával, elsőbbségi viszonyok rendezésével.
  • A Verseny utcában a csomópontot követően, kelet felé haladva irányhelyes kerékpáros létesítmény épül az út mellett, majd az út megszélesítését követően a felújított kopórétegen kerékpáros létesítményt jelölnek ki, amely által megvalósul a kerékpáros hálózati összeköttetés a Kertvárossal és a Belváros irányába is.
  • A Verseny utcai sávok – a Kertváros irányából érkező és a Belváros irányába való – csatlakozási csomóponti átvezetésének megoldását forgalombiztonsági előírásoknak megfelelően alakítják ki.

Fentiek értelmében a Megyeri út fejlesztése a teljes nyomvonal hosszon, két projektben valósul meg. Pécs MJV Önkormányzata kiemelt projektként kezeli a két projekt megvalósulását, hiszen ez a fejlesztés kapcsolja hálózatba déli végpontjánál a TOP forrásból korábban megvalósult Nagy Imre úti és Füzes dűlő kerékpáros fejlesztéseket, valamint északi végpontján keresztül a szintén megvalósítás alatt lévő Kelet-Nyugati közösségi közlekedési tengely projekt által épülő, azon keresztül pedig a már megvalósult Szigeti út – Rácváros – Nyugati kerékpárút – kerékpáros létesítményt. A Verseny utcai ág hálózatba köti a PVSK Sporttelep mellett a Kertváros felé induló kerékpárutat, valamint a Verseny utcán keleti irányban tovább haladva a szintén TOP forrásból megvalósult Bajcsy-Zsilinszky utcai fejlesztést. A fejlesztéssel Pécs városvezetésének elsődleges célja, hogy infrastrukturális lehetőséget biztosítson a közösségi közlekedés minél szélesebb körű használatára, ezáltal pedig a fenntartható városi közlekedés, valamint az élhető városi környezet megteremtésére.

A beruházás megvalósítása 6 hónapot vesz igénybe, a vállalkozó a munkaterületet átvette, június végén kezdi meg a munkálatokat, amelynek indulásáról és az esetleges forgalomkorlátozásokról pontos tájékoztatást fogunk adni.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait, a beruházás során a lakosság türelmét kéri.

 

További híreink

Legfrissebb galériák