Elindul a Megyeri út fejlesztésének kivitelezése

2023. június 30.

A fenntartható városi közlekedés, valamint az élhető városi környezet megteremtése érdekében Pécs városvezetése újabb kerékpáros létesítmény megépítésével gazdagítja Pécs városát, amellyel hálózatba köti Pécs kerékpárútjait, valamint infrastrukturális lehetőséget biztosít a kerékpáros közlekedés minél szélesebb körű használatára. A kivitelezési munkálatok 2023. július 3-án kezdődnek a TOP-6.1.5-15-PC1-2020-00006 Megyeri út fejlesztése tárgyú és a TOP-6.4.1-16-PC

A beruházás során Pécs kerékpárút hálózata az Expo Center és a Verseny utca között, a Verseny utcában, valamint a Verseny utca és a Szigeti út között új kerékpárforgalmi létesítmény megépítésével bővül. A beruházás a Megyeri úton lehetőséget biztosít az úttest és a járdák megújítására is, valamint ezen területek vízelvezetési problémáit is kezeli.

Az útburkolati felújítások a Megyeri úti iparvágány és a Verseny utca között, a Megyeri úton a Mártírok útja és az Athinay út között valósulnak meg. A közlekedésbiztonsági fejlesztés részeként kerékpáros átvezetés készül:
- a Megyeri út – Füzes dűlő;
- a Megyeri út – Tüzér utca;
- a Megyeri út – Verseny utca;
- a Megyeri út – Mártírok útja;
- a Megyeri út – Athinay út;
- a Megyeri tér – Szigeti út csomópontokban.

Közlekedésbiztonsági szempontból a projekt részeként a Megyeri út – Mártírok útja csomópontban a vasúti sorompóval összehangolva új forgalomirányító jelzőlámpát üzemelnek be. A beruházás során a közvilágítás is megújul, a fejlesztés közműépítési munkálatokkal, valamint a forgalmi rend változásával valósul meg.
A kivitelezési munkálatok ideje alatt ideiglenes forgalmi rendre kell számítani. A munkálatok a Megyeri út – Tüzér utca csomópontban indulnak 2023. július 3-án.

A fejlesztés indulásával a Megyeri úti közműrekonstrukció miatt sárgán villogó Expo Center melletti jelzőlámpával párhuzamosan a Megyeri út – Tüzér utcai jelzőlámpa kikapcsolásával is számolni kell. A jelzőlámpát a fejlesztés részeként teljesen átalakítják a kerékpárosok biztonságos átvezetése érdekében.

Az építési munkák miatt a Megyeri úton útszűkület várható a Megyeri út – Tüzér utca csomópontban, amely a közlekedést csak részben befolyásolja, ezért kérjük, itt is fokozott figyelemmel közlekedjenek. A részleges forgalomkorlátozásban érintett építési munkák 1. ütemében lezárják a Megyeri útról északi irányból érkezők számára a jobbra kanyarodó sávot (a Tüzér utca irányába), továbbá a Tüzér utcából a Megyeri útra balra kanyarodók sávjában is lezárásra lehet számítani.

Az építési munkálatok ideje alatt jellemzően útszűkületre és 30 km/óra sebességkorlátozásra kell számítani, valamint úton folyó munkavégzésre.

Az építések miatt előreláthatóan nem lesz teljes útlezárás. A pályaszerkezet megbontásával, valamint az aszfaltozási munkálatokkal járó tevékenységek idején félpályás lezárásra, továbbá jelzőőrös, vagy jelzőlámpás forgalomirányításra kell számítani. Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy a munkavégzéssel érintett területeken fokozott körültekintéssel közlekedjenek.

A fejlesztéshez kapcsolódóan több helyen a járdaburkolatokat is helyreállítják, azonban a kivitelezés teljes ideje alatt legalább az út egyik oldalán a gyalogos forgalom közlekedésének feltételei minden esetben biztosítottak lesznek. A csomópontépítések során a jelzőlámpás forgalomirányító berendezések működése szünetelni fog, a kereszteződések átjárhatósága a kivitelezés időszakában minden esetben biztosítani fogják, viszont a fokozott körültekintés és egymásra figyelés elengedhetetlen a kivitelezéssel érintett területen a forgalom valamennyi résztvevőjétől.


A beruházás kivitelezése tervezetten 2023 novemberében fejeződik be. Összefoglalva, a projektben több közlekedési csomópont közlekedésbiztonsági fejlesztése valósul meg, nagyságrendileg 0,3 km hosszú útszakasz fog megújulni, továbbá legkevesebb 1,5 km hosszon irányhelyes kerékpáros létesítményt építenek és jelölnek ki.

A fent megjelölt időszakban a KEHOP víziközmű-rekonstrukciós projekthez kapcsolódó munkálatok is ütemezetten zajlanak a városban. Fontos figyelembe venni, hogy a Verseny utcai munkálatok rövid ideig befolyásolhatják a Megyeri út ideiglenes forgalmi rendjét. A Verseny utcai víziközmű-fejlesztések 2023. július 17–31. között a Közraktár utcai szakaszon félpályás útlezárás mellett zajlanak, amelyek szintén ideiglenesen forgalmi rend változást eredményeznek, amelyekről az alábbi ábrák adnak tájékoztatást:

A KEHOP projekt részleteiről további információk az alábbi honlapon találhatóak: www.pecs.hu/kehop-2-1-11-21-2022-00014

Az egész várost érintő útfelújításokkal és lezárásokkal kapcsolatban az erre a célra létrehozott weboldalon találnak részletes tájékoztatást: https://pecsiutfelujitasok.hu/. Ezen kívül a társaság közösségi oldalán figyelemfelhívó videókkal is tájékoztatjuk a lakosságot.
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait, a beruházás során a lakosság türelmét kéri az együttműködést köszöni.
Kérjük a tisztelt pécsieket, hogy a kivitelezési munkálatok idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek.

A teljes projekt megvalósítása tervezetten 2023. év november 30-ig tart.

További híreink

Legfrissebb galériák