KÉK-Zöld Iroda a Melinda parkban

2012. december 20.

A Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. 2012. december 17-én kelt levelében értesítette Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy 94 millió forint támogatásban részesítette a „KÉK-Zöld Iroda megvalósítása a Melinda parkban” című projektet.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011. május 26-i ülésén 232/2011. számú határozatában döntött a KEOP-6.2.0/B/09-11 pályázati konstrukció keretében „KÉK- Zöld Iroda megvalósítása a Melinda parkban” című pályázat benyújtásáról, valamint a pályázathoz szükséges sajáterő biztosításáról. A projektet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata konzorciumi formában kívánja megvalósítani a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesülettel és az Ökováros - Ökorégió Alapítvánnyal közösen. A projekt menedzsment feladatainak ellátásával a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. került megbízásra.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata számára a környezeti nevelés, a környezetvédelem már régóta rendkívüli fontossággal bír, ennek egyik kiváló példája, a KÉK- Zöld Iroda projekt támogatása, vagy a már évek óta működő Zöld Suli program létrehozása. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint építtető vesz részt a projektben, míg az Ökováros - Ökorégió Alapítvány és a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület végzik majd az ún. soft elemeket, azaz a rendezvények szervezését, kivitelezését, a tanácsadást. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. fogja ellátni a projekt menedzsment illetve koordinációs feladatokat (közbeszerzések, beszerzések, kifizetési kérelmek, engedélyeztetések, stb.).

A pályázatnak köszönhetően a Melinda park szabadidőközpontja környezettudatossági, energetikai, nevelési mintaközponttá válhat.

A sikeres pályázatnak köszönhetően a Melinda utcai szabadidőközpont épülete energia, víz, hő takarékossági, környezetvédelmi szempontok szerint kerül átalakításra. A megújult Kék- Zöld Iroda határoló falaira 12 cm-es közetgyapot réteg, míg a padlástérbe 25 cm-es hőszigetelés kerülhet. A felújítás során a teljes vízvezeték rendszer korszerűsítésre megtörténik, a wc tartályok, és az öntözőcsapok vízellátása esővíz segítségével kerül megoldásra. Az épület átalakítása természetesen nem nélkülözi az energiatakarékos megoldásokat: minden, állandó használatú helységben energiatakarékos fénycsöves, kompakt fénycsöves, ill. led- és lámpatestek kerülnek felszerelésre.

Az átalakításnak köszönhetően az épületben egy 50 fős oktató terem kerül kialakításra (mely bemutatóteremnek is alkalmas), melyhez közvetlenül két irodahelyiség (tanácsadó szoba) kapcsolódik. Az épület délnyugati sarkában egy kisebb klubszerű helyiség is lesz, tovább az irodába érkezőket egy új tornác fogadja a beruházást követően. A jelenlegi mosdó, zuhanyzó, öltöző is modernizálásra kerül.

A projekt közvetlen célcsoportja a Pécs Kertváros városrészében élő több, mint 50 ezer ember. A rendezvénystruktúra és a programok a Kertvárosban élő korcsoportok igényei szerint kerültek kialakításra (pl.: gyerekprogramok, fórumok a felnőttek számára, baba- mama klub a kismamák számára).
Az irodában az alábbi rendezvények kerülnek megrendezésre:

  • Zöld tanácsadó iroda: célja a környezeti tanácsadás, segítségnyújtás
  • Természetesen környezeti nevelési program
  • Fenntarthatósági szabadegyetem: a rendezvény során szakemberek segítségével fenntarthatósági kérdések megvitatására kerül sor a felnőtt korosztály számára)
  • Zöld Fórum: szakmai fórum a lakóközösségek részére
  • Zöldműves klub: gyerekfoglalkozások, célja az újrahasznosítás népszerűsítése
  • Zöldike Baba- mama klub: a kismamák segítése a környezettudatos életmód és nevelés kialakításában
  • Melinda fesztivál: A fesztivál során a lakosság megismerkedhet a környezettudatos megoldásokkal, egészségügyi méréseken vehet részt
  • Világnapok rendezvénysorozat: madarak, víz, fák, stb. világnapja
  • Kék- Zöld ökotábor: környezettudatossági tábor gyerekek részére

A projekt 27 hónapja során összesen 268 db rendezvény kerül megtartásra, melyek mellett összesen heti két alkalommal 3 órában kerül sor tanácsadásra a KÉK-Zöld Irodában. A projektbe a tervek szerint összesen 1400 gyermek, 2560 fiatal (18-25 év) és 3600 fő családi illetve felnőtt célcsoportba tartozó személy kerülne bevonásra. A KÉK-Zöld Iroda beruházása során a rendezvények külső helyszíneken, együttműködő iskolákban kerülnek megrendezésre.

A projekt összköltségvetése bruttó 99 165 336 Ft, melyhez az Új Széchenyi Terv keretében a Konzorcium (Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Ökováros- Ökorégió Alapítvány és a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület) bruttó 94 207 069 Ft támogatást nyert.

A projekt 27 hónapos megvalósítása a Támogatási Szerződés megkötésével folytatódik 2013 januárjában.

A projekt kapcsán Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről Kővári János a természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke.

További híreink

Legfrissebb galériák