Folytatódnak a helyreállítási és az aszfaltozási munkálatok a víziközmű-rekonstrukciós projektben

2023. augusztus 11.

A KEHOP-2.1.11-21-2022-00014 azonosítószámú, „Víziközmű-hálózatok átalakítása, hatékonyságnövelő fejlesztése Pécsett” elnevezésű, Pécs MJV Önkormányzata által koordinált víziközmű-rekonstrukciós munkálatok kapcsán 7987 méternyi ivóvíz- és 6214 méternyi szennyvíz-gerincvezeték újul meg Pécsett mintegy 3 milliárd forintból.

Pécs városvezetése kiemelt figyelmet fordít Pécs közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére. Fontosnak tartjuk, hogy a beruházások megvalósulásával egyidejűleg Pécs úthálózata fejlődhessen, biztonságos közlekedési környezetet nyújtva a pécsiek számára. Ennek érdekében a városban már számos fejlesztés valósult meg, az elmúlt hónapokban zajló víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódó munkálatok folyamatos megvalósulásával a helyreállítási munkálatok számos további utcát és városrészt érintenek.

A Petőfi Sándor utcában már július végén – délről északi irányba haladva – megkezdődött az utca szakaszos helyreállítása a Kolozsvár és az Erreth Lajos utca közötti szakaszon. Az aszfaltozás teljes útzár mellett augusztus 9-10-én megtörtént, ezt követően a közúti forgalom újra birtokba veheti ezt a teljesen megújult útszakaszt.

A következő időszakban tervezett helyreállítási munkálatokat az alábbiakban foglaljuk össze.

2023. augusztus 9. – 2023. augusztus 31.
A Petőfi Sándor utca Erreth Lajos utca és a Hungária utca közötti szakasza

2023. augusztus 9-től a Petőfi Sándor utca fent említett szakaszán észak felé folytatódnak a szegélyjavítás, marás, nyomvonal helyreállítás és aknafedlap szintbeemelési munkálatok, járdaépítési és -javítási munkálatok.

Felhívjuk a tisztelt lakosok és a közlekedők figyelmét, hogy a balesetveszély elkerülése és gördülékeny munkavégzés érdekében két alkalommal két napig teljes útzár lesz érvényben az alábbiak szerint:

  • az aszfalt marási munkálatok miatt 2023. augusztus 21-én és 22-én;
  • az aszfalt kopóréteg építése miatt 2023. augusztus 28-án és 29-én.

A munkálatok idején mind a Garay, mind a Hargita utca keleti és nyugati irányból is zsákutca lesz, a marás idején az említett két keresztutca járható marad. A gyalogos forgalom a felújítással érintett szakaszon az utca két oldalán haladhat. A Hungária utcából balra nagyívben, a Madách Imre utcába továbbra is be lehet kanyarodni.

A lezárt szakasz a II-es díjzóna B szektorába tartozik. A II. B szektorra érvényes parkolóbérlettel rendelkező Petőfi Sándor utcai lakók a Nagy Jenő utcában parkolhatnak. A Madách Imre utca nyugati oldalán hétfőtől péntekig reggel 7 és este 18 óra között nem engedélyezett a parkolás, míg a keleti oldalán tilos a parkolás.

A helyreállításra és az aszfaltozásra az önkormányzat 114 millió Ft saját forrást biztosított.

 

1. ütem: 2023. augusztus 14. – augusztus 18.
Őz utca: Petőfi utcától a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskoláig terjedő szakaszon kelet-nyugati irányban

2023. augusztus 14-től szegélykő építési, szegélykő javítási, aszfaltmarási előkészítő munkálatok történnek a fejlesztéssel érintett területen.

Felhívjuk a tisztelt lakosok és a közlekedők figyelmét, hogy augusztus 18-án teljes útzár mellett aszfaltozási munkálatok zajlanak a fent említett szakaszon.

2. ütem: 2023. augusztus 18. – augusztus 31.
Őz utca: A PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolától déli irányba a teljes területen

2023. augusztus 18-tól szegélykő építési, szegélykő javítási, aszfaltmarási előkészítő munkálatok történnek.
Felhívjuk a tisztelt lakosok és a közlekedők figyelmét, hogy augusztus 29-én teljes útzár mellett aszfaltozási munkálatok zajlanak a fent említett szakaszon.

 

A tervezett napokat a változékony időjárás, gépmeghibásodás, vagy a parkoló autók elszállítása befolyásolhatja, így a kiadott időpontok módosulhatnak.

A lezárt szakasz a II-es díjzóna „A” szektorába tartozik, a szektorba szóló érvényes parkoló-bérlettel rendelkező Őz utcai lakók szektoron belül – pl. a Nagy Jenő utcában, vagy a Rókus utcában – parkolhatnak.

A városvezetés elkötelezett a pécsiek érdekeinek szolgálatában, és mindent megtesz annak érdekében, hogy jobbá és élhetőbbé tegye a városi környezetet. A járdák és az utak helyreállítása csak egy része a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének, hiszen kerékpárút fejlesztésekkel is elkötelezettséget mutat a városvezetés a fenntartható közlekedés ösztönzésében. Pécs városában olyan tervek és projektek is megvalósulnak ebben az évben, amelyek a kerékpárút-hálózat bővítését és fejlesztését célozzák.

Az infrastrukturális feltételek mellett a közlekedésbiztonság is fontos szempont, ezért ennek javítása érdekében számos új jelzőlámpás csomópont létesül a városban, mint pl. a Honvéd utca és Szigeti út, a Megyeri út és Mártírok útja kereszteződésekben, vagy Nagyárpádon a Kanizsai Dorottya út és a Kemény Zsigmond utca balesetveszélyes kereszteződésében.

A városban zajló infrastrukturális fejlesztések hasznosak és előremutatóak Pécs számára. Ekkora léptékű fejlesztésre nem volt példa az utóbbi évtizedben, ezért is köszönjük a lakók és közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel a beruházások megvalósulását és ezáltal Pécs fejlődését segítik.

További híreink

Legfrissebb galériák