Megnyílt a Szigeti úti forgalom

2023. szeptember 6.

A TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 azonosító számú – Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” tárgyú projekt keretében jelentős felújítási munkálatok zajlottak Pécsett a Szigeti úton, amely néhány hónapig forgalomkorlátozásokkal járt.

A korábban kiadott tájékoztatáshoz képest mintegy három héttel hamarabb, már 2023. augusztus 31-én 12 órától a közlekedők számára újra használhatóvá vált a Szigeti út Rókus utca és a Tüzér utca közötti szakasza, ezáltal is segítve az iskolakezdést.
A városvezetés viszont felhívja a pécsiek figyelmét arra, hogy a projekt fizikai megvalósítása még folyamatban van, a kivitelezés hivatalos zárása 2023. október 20. A városvezetés kérésére a vállalkozó egyelőre a szegélyek közötti közlekedési felületeket adta át a forgalomnak.
Mindezeket figyelembe véve kérik a lakosságot, hogy mindenki körültekintően használja a területet, mind gyalogosan, mind pedig autóval, hiszen az érintett útszakaszon 30 Łkm/óra sebességkorlátozás van érvényben. A kerékpárút forgalomba helyezési engedélyeztetése is a műszaki átadás-átvétel lezárását követően indulhat majd meg.
Ezidáig megvalósult a Szigeti út fejlesztéssel érintett szakaszán a pályaszerkezet cseréje, aszfaltozása, így az iskolakezdésig a teljes útpálya megújult. A Szigeti út – Tüzér utca csomópontban új középsziget épült, elkészült a Fogászati Klinika előtt és a Szliven Áruházzal szemközti oldalon 1–1 db új tartós bazalt beton burkolatú buszmegálló. Megújult a közvilágítás, megépült a Huszár utca és Rókus utca közötti zöld sávban a tervezett önálló kerékpárút. Felszerelték a Szigeti út – Tüzér utca és a Szigeti út – Honvéd utca jelzőlámpát is, amelynek beüzemelése is megtörtént. A forgalomtechnikai felfestések, útburkolati jelek elkészültek, a KRESZ táblákat kihelyezték. A kerékpáros elsőbbségre anyagában színezett piros színű aszfalt készült korábbiakban alkalmazott festett aszfalt helyett. Ezt a műszaki kialakítás itt használta előszőr a kivitelező Pécsen belül.
A teljes szakaszon a szegélyeken kívüli területeken a munkálatok még számos helyen zajlanak.  Bár a gyalogos járdák többsége 2023. augusztus 31. naptól rendelkezésre áll, a Szigeti út déli oldalán a járdaszakaszon még lezárásokkal kell számolni. A projekt keretén belül kialakított Safe Cross „okos zebra” rendszer viszont mindkét gyalogátkelő helyen működik (a Szliven Áruház és a Megyeri tér előtt.)
Pécs városvezetése tisztelettel kéri a lakosságot, hogy a folyamatban lévő munkálatok miatt legyenek türelemmel és közlekedjenek körültekintően. A projekt zárásáig a következő fejlesztések vannak még folyamatban:

  • A Szigeti út déli oldalán a Tüzér utca és a Huszár utca közötti járdaszakasz helyreállítása (PTE Fogászati Klinika előtti terület) és az itt lévő buszmegálló és buszváró kivitelezése a digitális információs okostáblával együtt.
  • A Szigeti úti járda Huszár utca és a Szliven Étteremhez vezető út közötti szakaszának kivitelezése (a társasház előtti járda) és a járdaszakasz melletti vízelvezetés problémájának megoldása.
  • A Szliven Áruházzal szembeni buszmegálló és buszváró megépítése.
  • A Szliven Áruház előtti kerékpársávban megálló esővíz szakszerű elvezetésének és összegyűjtésének megoldása esővíz szikkasztással.
  • A projekt záró szakaszában elkészül a teljes létesítmény mérése, minősítése.
  • A kerékpárút forgalomba helyezése csak a műszaki átadás-átvétel lezárása után 30-60 nappal lehetséges.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni minden Pécsi eddigi türelmét és együttműködését, amellyel a beruházás megvalósulását, és ezáltal Pécs fejlődését segítette.

További híreink

Legfrissebb galériák