Megkezdődött az Apáczai Csere János Művelődési Ház fejlesztése projekt kivitelezése

2023. szeptember 7.

2023. szeptember 4-én, a munkaterület átadás-átvételi eljárással megkezdődött a TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00588 azonosító számú, a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házának fejlesztése tárgyú projekt fizikai megvalósítása.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2020. február 18-án hozott 32/2020. (II. 18.) számú határozatában döntött arról, hogy a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. – mint az önkormányzat menedzsment szervezete – nyújtson be támogatási kérelmet a TOP-7.1.1-16-H-076-1 kódszámú, „A közösségfejlesztés infrastrukturális hátterének megteremtése” tárgyú pályázati felhívásra. A támogatási kérelem (és a későbbiekben a Támogatói Okirat) kedvezményezettje Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának intézményfenntartó szervezete, a Pécsi Kulturális Központ.

A támogatási kérelmet 2020. március 11-én nyújtották be a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület részére. Több hiánypótlást követően 2020. július 27-én, TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00588 azonosító számmal a „Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házának fejlesztése” címmel véglegesítették és nyújtották be a Közreműködő Szervezet felé.

A Közreműködő Szervezet 2020. november 24-én hozta meg pozitív támogatói döntését, ezt követően a Támogatói Okirat 2021. január 22-én lépett hatályba.

A projekt teljes költségvetése 70,735 millió Forint. Az európai uniós támogatásnak köszönhetően 32,535 millió Forint az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból rendelkezésre áll. A különbözeti összegre, azaz 38,2 millió Ft-ra Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata ráemelési kérelmet nyújtott be az Irányító Hatósághoz. Az Irányító Hatóság döntéséig a különbözeti összeget az önkormányzat ideiglenes forrásként biztosítja a Közgyűlése Jogi és Ügyrendi Bizottságának 126/2023. (VIII. 30.) számú határozata alapján.

A projekt célja a Pécsi Kulturális Központ által üzemeltetett Apáczai Művelődési Ház felújítása. A beruházás keretében a Pécs, Apáczai Csere János körtér 1/D sz. alatt, a 23912/193 hrsz-ú belterületi ingatlanon található épület épületgépészeti, akadálymentesítési, szakipari, műszaki-informatikai, hangtechnikai és bútorzati fejlesztése és felújítása valósul meg. Az intézmény tulajdonosa Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A kivitelezés során az alábbi fejlesztések indultak meg a munkaterület átadásával:

  • a színházterem és előtér padozatának felújítása (parkettacsiszolás, lakkozás, szegélycsere közel 900 m2-en)
  • meglévő légkezelő bontása, új légkezelő berendezés elhelyezése, meglévő kalorifer új rendszerhez történő installálása, légcsatorna hálózatra csatlakoztatása;
  • részleges akadálymentesítés keretében indukciós hurok és erősítő elhelyezése, Braille írásos táblák elhelyezése.
  • a szabadba vezető menekülési ajtók pánikzáras nyitórendszerrel történő ellátása;
  • számítástechnikai eszközök (Wifi eszközök és switch) beszerzése és a szükséges vezetékes hálózat kiépítése, az eszközök telepítése, konfigurálása;
  • komfort szolgáltatások eszközeinek beszerzése (konferencia székek, asztal);
  • hangtechnikai eszközök beszerzése (hangfal, hangfal kontroll, erősítő, mikrofon szettek tartóállvánnyal).

Az Apáczai Művelődési Ház fejlesztése tervezetten 2023. november végére befejeződik. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az épület mindennapi használatát. A beruházás révén a városrész kulturális és közösségi életét kiszolgáló létesítmény még korszerűbbé válik.

A Nevelési Központ 1979-es megnyitása óta ez az egyik legnagyobb fejlesztés az intézményben, ezért Pécs városvezetése bízik benne, hogy ezáltal egy még élénkebb és inspirálóbb közösség alakulhat ki az Apáczai Művelődési Házban, és mindenki megtalálja majd a számára érdekes és fontos programokat és tevékenységeket. Köszönjük, hogy Önök is támogatják ezt a projektet, és várjuk a közös kulturális élményeket.

További híreink

Legfrissebb galériák