A tervezettnek megfelelő ütemben zajlik a Ferencesek utcája felújítása

2020. január 17.

A teljes közműhálózat cseréje és az új burkolat kiépítése is megtörténik a Ferencesek utcájában. Az új burkolat kialakítását Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 kódszámú, Zöld kapu című pályázatból fedezi, míg az érintett közműszolgáltatók a közműfejlesztési keretük terhére valósítják meg a közműkiváltási munkákat.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja, hogy a korábban megújult Király utca és Széchenyi tér mellett a Ferencesek utcáját is a városképi, lakossági és turisztikai igények mentén tudja fejleszteni. A bérlői, lakossági, turisztikai igények egyértelműen rögzítették a Ferencesek utcája burkolata felújításának szükségességét és a zöldfelület telepítésének igényét, a vendéglátóipari kitelepülések helyzetének rendezését. Az Önkormányzat kérésére a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. felkutatta a pályázati lehetőséget, melynek eredményeképpen a város 2017. július 13-án, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívásra nyújtott be pályázatot.

A Támogató 2017. október 10-én kelt támogatási döntése alapján, a TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 azonosító számú, „Zöld kapu” című pályázat keretében az Önkormányzat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 100%-os támogatási intenzitás mellett 600 millió Forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A projekt célja, hogy a Jókai tér és a Kórház tér közötti területen megvalósíthassa a belvárosi revitalizáció következő ütemét. A fejlesztésnek köszönhetően a legutóbb 25 éve felújított Ferencesek utcájában a Jókai tértől a Váradi Antal utcáig a meglévő rossz állapotú burkolat cseréje valósul meg. A pályázat keretében új térburkolat építése mellett zöldfelületi fejlesztés is megvalósul.

Az utca egyik kiemelt hiányossága a növényzet hiánya, a projekt keretén belül „zöld szigetekbe” kerül telepítésre többszintes növényállomány, amely révén jelentősen javul az utca klimatikus állapota.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Ferencesek utcája vonatkozásában, 2020. január 17-én kötötte meg a vállalkozási szerződést a kivitelezési közbeszerzést elnyerő vállalkozóval. A vállalkozónak szerződés szerint 3 hónap áll rendelkezésre a fejlesztés megvalósítására a munkaterület átadás-átvételt követően. A munkaterület átadás-átvételre a jelenleg folyamatban lévő közműfejlesztéseket követően, várhatóan 2020 márciusában kerül sor.

Pécs városa és a fejlesztés helyszínen érintettséggel rendelkező közműszolgáltatók (Tettye Forrásház, E.ON Áram és Gázszolgáltató és a Magyar Telekom) annak érdekében, hogy az utcaképet érintő zöld és burkolati fejlesztést követően az utcát a lehető legkevesebbszer kelljen felbontani, átalakítani, megegyeztek abban, hogy a burkolat fejlesztést megelőzően összehangolt komplex közműrekonstrukció végrehajtására kerül sor. A közműfejlesztés első lépését az E.ON Gázszolgáltató hajtotta végre az érintett szakaszon a gázvezetékek cseréjével a tavalyi évben, majd a Tettye Forrásház Zrt. cserélte ki a szennyvíz vezetékeket a teljes szakaszon. A közműfejlesztések utolsó részét az E.ON Áramszolgáltató és a Magyar Telekom valósítja meg a villamos földkábelek rekonstrukciójával, mely első ütemben az utcában bolttal rendelkező bolttulajdonosok kérésére november 29-ig, azaz az adventi időszak kezdetéig tartott, majd 2020 januárjában folytatódott munka, mely tervezetten február 22. napjáig tart.

A pályázati forrásból megvalósuló burkolatcsere és zöldesítés a közműfejlesztési munkák befejezését követően 2020. március elején indulnak meg, és nyár elejére, azaz a turisztikai szezon kezdetére készülhet el.

Az Önkormányzat a burkolatfelújítási munkák ütemezéséről folyamatosan tájékoztatni fogja az érintett lakosokat és üzlettulajdonosokat.

Az Önkormányzat ezúton is kéri az érintettek türelmét a fejlesztés megvalósítása alatt.

A beruházás eredményeképpen a megújult burkolatú Ferencesek utcája újra a pécsiek és a turisták kiemelt célpontjává válhat.

További híreink

Legfrissebb galériák