Megújul a Hungária utca - Nagy Jenő utca - Petőfi utca által határolt terület: a hatékony munkavégzéshez a tér és a parkolók lezárása szükséges

2023. október 18.

2023. szeptember 28-án a munkaterület átadás-átvétellel elindult a TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 azonosító számú, Zöld kapu című projektben a Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi utca által határolt terület megújítása. A fejlesztéssel a terület a Szigeti városrész kedvelt szabadidő eltöltésére alkalmas terévé válik majd, ahol a lakók együtt élvezhetik az új közösségi park nyújtotta előnyöket, valamint a parkolók fizikai környezetének rendezése is me

A terület közlekedésre szervezett téregyüttesként működött eddig jelentős parkolási felületekkel. Burkolt felületei, zöldfelülete, illetve utcabútorai megújításra szorulnak. A tervezési folyamatnál Pécs városvezetése kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a revitalizációra szánt területet a helyi lakosok majd egy új közösségi parkként használják – természetesen a parkolási lehetőségek megtartásával.

A projektben új gyalogos sétányok és járdák, valamint pihenő felületek valósulnak meg, fejlesztik a közvilágítást, új padokat, utcabútorokat helyeznek ki, a parkolóhelyeket is fejlesztik, elektromos autótöltőt telepítenek, egy árusító pavilont is építenek, valamint egy közvetlenebb összeköttetést alakítanak ki az Őz utca felé. A fejlesztés során tehát jellemzően a meglévő gyalogos felületek akadálymentes sétányként újulnak meg, a meglévő szórt és néhol szilárd burkolatú parkoló egységes, szórt burkolatot kap majd. Az útszakaszok megmaradnak az autós és kerékpáros forgalomnak, viszont mindenhol új burkolat díszíti majd a területet.

A kivitelezés hatékony és határidőre történő megvalósítása érdekében a terület néhány hétig tartó lezárására van szükség. A lezárás a parkolókat és a területen lévő közlekedési útszakaszokat is érinti. A munkálatok a Nagy Jenő utca érintett szakaszának lezárásával történnek, a tér keleti részén lévő taxidroszt a taxitársaságokkal történt egyeztetések értelmében ideiglenesen megszűnik. A tér déli részén a Petőfi utcai buszmegállótól a Megyeri téri zebráig tartó szakaszon szintén új gyalogos sétány kialakítását végzik, így a lezárás időszakára a Hungária út északi felén ideiglenesen elkerített gyalogos folyosót létesítenek.

Pécs városvezetése és Zag Gábor, a terület önkormányzati képviselőjének kérésére a kivitelezést végző vállalkozó mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkálatok a legrövidebb ideig és a legkisebb mértékben zavarják az ott élők és a közlekedők mindennapjait.

Kérjük, hogy a munkálatok ideje alatt a lezárásokkal érintett területeket az esetleges balesetek elkerülése érdekében ne használják és tartsák tiszteletben, hogy a munkaterületekre történő belépés mind az itt élők, mind pedig a munkavégzők biztonsága érdekében a munkálatok ideje alatt veszélyes és tilos.

A fejlesztési területen a munkálatok ütemezetten zajlanak majd. Legelőször november 6-án az őszi szünet utáni első napon – a Nagy Jenő utcai óvoda fejlesztésének befejezésével, amikor az óvodások újra birtokba vehetik az óvoda épületét – a nyugati aszfaltozott parkoló használata, a terület többi parkolójának visszanyitásáig kizárólag az óvoda részére célforgalomként biztosítva lesz annak érdekében, hogy az óvodások biztonságban tudjanak bejutni az intézménybe. Emellett cél, hogy a terület keleti részén található taxidroszt is eddig az időpontig visszakerüljön az eredeti helyére.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni mindenki együttműködését és türelmét a kivitelezés tervezetten december 15-éig tartó időszakára, mindent megtesz annak érdekében, hogy a területet szakaszosan újra visszaadhassa a forgalomnak.

További híreink

Legfrissebb galériák