Befejeződött az Apáczai Csere János Művelődési Ház fejlesztése

2023. november 9.

Lezárult a TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00588 azonosító számú, a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házának fejlesztése tárgyú projekt fizikai megvalósítása, amely a Nevelési Központ 1979-es megnyitása óta az egyik legnagyobb fejlesztés az intézményben.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2019. április 18-án hozott 101/2019. (IV. 18.) számú határozatában döntött arról, hogy a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. – mint az Önkormányzat menedzsment szervezete – nyújtson be támogatási kérelmet a TOP-7.1.1-16-H-076-1 kódszámú, „A közösségfejlesztés infrastrukturális hátterének megteremtése” tárgyú pályázati felhívásra. A támogatási kérelem (és a későbbiekben a Támogatói Okirat) kedvezményezettje a Pécsi Kulturális Központ.

A támogatási kérelmet 2020. március 11-én nyújtották be a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület részére. Több hiánypótlást követően 2020. július 27-én, TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00588 azonosító számmal a „Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házának fejlesztése” címmel véglegesítették és nyújtották be a Közreműködő Szervezet felé.

A Közreműködő Szervezet 2020. november 24-én hozta meg pozitív támogatói döntését, ezt követően a Támogatói Okirat 2021. január 22-én lépett hatályba.

A projekt teljes költségvetése 70,735 millió Forint. Az európai uniós támogatásnak köszönhetően 32,5 millió Forint az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból rendelkezésre áll. A különbözeti összegre, azaz 38,235 millió Ft-ra a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., mint menedzsment szervezet ráemelési kérelmet nyújtott be az Irányító Hatósághoz. A ráemelési kérelem elbírálásáig az ideiglenes fedezetet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata ideiglenes forrásként biztosítja a Közgyűlés Jogi és Ügyrendi Bizottságának 126/2023. (VIII. 30.) számú határozata alapján.

A projekt célja a Pécsi Kulturális Központ által üzemeltetett Apáczai Művelődési Ház fejlesztése. A beruházás keretében a Pécs, Apáczai Csere János körtér 1/D sz. alatt, a 23912/193 hrsz-ú belterületi ingatlanon található épület épületgépészeti, akadálymentesítési, szakipari, műszaki-informatikai, hangtechnikai és bútorzati fejlesztése és felújítása valósult meg. Az intézmény tulajdonosa Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A kivitelezést végző Vállalkozóval 2023. szeptember 1-jén kötötték meg a Vállalkozási Szerződést, a munkaterület átadás-átvételi eljárás 2023. szeptember 4-én történt meg.

A beruházás során az alábbi fejlesztések valósultak meg:

  • a színházterem és előtér padozatának felújítása (parkettacsiszolás és lakkozás mintegy 900 m2-en)• a meglévő légkezelő bontása, új légkezelő berendezés (befúvó-elszívó) kiépítése, beszerelése, a meglévő kalorifer új rendszerhez történő installálása, a légcsatorna hálózatra csatlakoztatása;
  • a részleges akadálymentesítés keretében indukciós hurok és erősítő, illetve a helyiségekre Braille írásos táblák (10 db) elhelyezése;
  • 2 darab, a szabadba vezető, külső menekülési ajtó pánikzáras nyitórendszerrel történő ellátása;
  • számítástechnikai eszközök (Wifi eszközök és 1 db 24 portos switch) beszerzése és a szükséges vezetékes hálózat kiépítése, az eszközök telepítése, konfigurálása;
  • komfort szolgáltatások eszközeinek beszerzése (130 db konferencia szék, 1 db 4 személyes étkező asztal a hozzá tartozó székekkel);
  • hangtechnikai eszközök beszerzése (4 db hangfal, 2 db hangfal kontroll, erősítő, 6 db mikrofon tartóállvány, 6 db mikrofon).

Meggyőződésünk, hogy a fejlesztés gazdagabbá teszi városunk kulturális és közösségi életét és új lehetőségeket nyit meg a kertvárosiaknak és a pécsieknek.

További híreink

Legfrissebb galériák