Zárul a Kelet-Nyugati közösségi tengely kialakítása Pécsett projekt

2023. november 16.

A TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 azonosítószámú, „Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” projektben a nyugati kerékpárút folytatásaként 600 méter hosszon újabb irányhelyes kerékpárút/sáv épült meg a Szigeti úton. A fejlesztés keretén belül megújult a Szigeti út – Tüzér utca csomópontjának burkolata, forgalomirányító jelzőlámpát helyeztek forgalomba a Honvéd utcánál és több buszmegállót is felújítottak.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. július 26-án nyújtotta be a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 azonosító számon regisztrált támogatási kérelmet a „TOP-6.4.1-15 Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” tárgyú felhívásra. A Támogató 2016. november 11-én kelt támogató döntés szerint támogatásban részesítette a pályázatot, amely így a Széchenyi 2020 programnak köszönhetően 100%-os támogatási intenzitás mellett, 759,02 millió Forint vissza nem térítendő támogatásban részesül az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból. A projektre vonatkozó Támogatási Szerződést 2016. december 9-én írták alá.

A projekt fő céljaként Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Belváros forgalmi terhelésének csökkentését tűzte ki úgy, hogy a fejlesztéssel infrastrukturális lehetőséget kíván biztosítani a közösségi közlekedés (helyi buszos és kerékpáros közlekedés) minél szélesebb körű használatára. A beruházás a fenntartható városi közlekedés, valamint az élhető városi környezet megteremtése érdekében egy olyan útszakaszon valósult meg, amely a kerékpárosok által jelenleg is népszerű és napi használatban van, ezért is fontos, hogy a helyi kerékpáros közösség teljes biztonságban közlekedhessen a városon keresztül, valamint azoknak is megteremtse a lehetőséget, akik eddig még nem ültek kerékpárra.

A beruházás tervezése még 2018-ban indult el, amely akkor egy átfogó tömeg- és közösségi közlekedésfejlesztési koncepciót irányozott elő. A komplett tervdokumentáció 2019-ben részesült építési engedélyben, amelyet követően Megrendelő kivitelezési közbeszerzést indított, azonban az eljárás végül nem hozott eredményt. A hirtelen megemelkedett építőipari árak miatt a műszaki tartalom felülvizsgálata, racionalizálása vált szükségessé, így a projekt több részre történő bontásáról született döntés.

A projekt nyugati végpontja közvetlenül csatlakozik a 2021. évben befejezett „Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása” című projekthez és a Szigeti út – Hungária út tengely mentén halad egészen a Megyeri térig.

A kivitelésre vonatkozó Vállalkozási szerződést 2022. december 21-én írták alá, a kivitelezés a munkaterület átadás-átvételével 2023. március 20-án indult meg.

A beruházás legfontosabb eredményei:

  • 600 méteren kerékpáros létesítményfejlesztés: irányhelyes kerékpársáv és kerékpárút épült;
  • szélesítették a Szigeti út – Tüzér utca csomópontot;
  • teljes pályaszerkezet csere, illetve aszfaltcsere történt az Erkel Ferenc utca és a Huszár utca között;
  • jelzőlámpás csomópont létesült a Szigeti út – Honvéd utca kereszteződésben;
  • aszfalt kopóréteg csere történt a Rókus utcai kereszteződésig;
  • a megújult burkolatokon új burkolati jelek készültek;
  • járdák burkolatának felújítása: a Szigeti úton az É-i buszmegállónál, a Fogászati Klinikánál a Ny-i oldali járda,
  • piros aszfalt kerékpárút az Erkel Ferenc utca – MOL kút kijáratnál és bejáratnál, a Rókus utca – Hungária utca becsatlakozásoknál. A kerékpáros elsőbbségre anyagában színezett piros színű aszfalt készült korábbiakban alkalmazott festett aszfalt helyett. Ez a kialakítás itt készült Pécsett először.
  • térkőburkolat átépítése a Fogászati Klinikánál;
  • a Szigeti úton megújultak a PTE ÁOK épülete előtti északi és déli oldali buszmegállók;
  • teljesen új buszmegálló és buszváró létesült az egykori Szliven Áruháznál a Szigeti út déli oldalán;

A kivitelezés során az Önkormányzat részéről felmerültek további igények a beruházás szélesebb műszaki tartalmának megvalósítására:

  • az aszfalt kopóréteg cseréje a Szigeti út és a Lázár Vilmos utca bejárata közötti szakaszon;
  • egyedi új buszváró létesítése a PTE ÁOK területén, a Fogászati Klinika előtt;
  • a PTE ÁOK épülete előtti északi és déli oldali buszmegállókban digitális utastájékoztató tábla kihelyezése;
  • aszfalt kopóréteg cseréje a Szliven gyalogátkelő és a Megyeri tér közötti szakaszon;
  • a Szigeti úton álló panelházak előtti és a bejárathoz vezető járdák burkolatának felújítása;
  • CP beton buszmegálló a Szlivennél az északi oldalon;
  • 2 darab SafeCross „okos zebra” a Szigeti úton a Rókus sétánynál és a Nagy Jenő utcai óvoda előtt;

A beruházás egy ideig ugyan megnehezítette a Pécsett közlekedők helyzetét, viszont a projekt a közlekedési infrastruktúra-fejlesztés szempontjából biztonságos közlekedési környezetet biztosít a jövőben mindenki számára. A kerékpáros fejlesztés által nemcsak egy új kerékpárúttal gazdagodott városunk, amely infrastrukturális lehetőséget biztosít a közösségi közlekedés minél szélesebb körű használatára, hanem a projekt keretén belül számos fejlesztés mellett a teljes útszakasz is megújulhatott, valamint egy jelzőlámpás csomópont is létesült a Honvéd utca és Szigeti út – eddig balesetveszélyes – kereszteződésében.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni minden Pécsi türelmét és együttműködését, amellyel a beruházás megvalósulását és ezáltal Pécs fejlődését segítette.

Néhány tippet adunk Önöknek, hogy miért is közlekedjenek kerékpárral.
Mert gyors és kiszámítható! A kerékpár a legalkalmasabb jármű arra, hogy ajtótól ajtóig egyszerűen, kényelmesen és gyorsan eljussunk. Nem kell dugóban ülni, parkolót keresni, nagyokat kerülni, autóbuszra várni. Az utazás percre pontosan tervezhető, mindig kiszámítható.
Mert költségkímélő! A kerékpározás a legolcsóbb közlekedési mód. Egy városi közlekedésre alkalmas, egyszerűbb bicikli már 2–3 tank benzin árából megvásárolható, a fenntartási költség minimális.
Mert egészséges! A kerékpározás a legjobb fogyókúra, a legolcsóbb fitnesz, a leghatékonyabb egészségmegőrző: csökkenti a szívinfarktus és egyéb megbetegedések kockázatát, levezeti a stresszt és jó közérzetet biztosít.
Mert környezettudatos! A gépkocsik okozta környezeti ártalmak akkor is mérgezik mindannyiunk életét, ha éppen nincs szmogriadó. Ha kerékpározunk, ezeket csökkenteni tudjuk!
Mert bringázni jó! Aki egyszer kipróbálja a bringázást, nagyon hamar ráérez az ízére, és annyira értékelni fogja a tekerés előnyeit, hogy többé le sem akar szállni kerékpárjáról! Munkából, iskolából, boltból hazafelé kikapcsolódik a mindennapos hajszából, felfrissül testileg-lelkileg.
További bringás tippek és infók: bringazzpecs.hu

További híreink

Legfrissebb galériák