Lezárult a Diána tér komplex zöldterületi rekonstrukciója projekt

2024. március 27.

Európai uniós támogatásnak köszönhetően lezárult a TOP-6.3.2-16-PC1-2021-00004 azonosítószámú, „A Diána tér komplex zöldterületi rekonstrukciója” tárgyú projekt megvalósítása. A fejlesztés során Pécs városvezetése komplex városfejlesztési célként tekint a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítására, azaz arra, hogy a beavatkozások területe alkalmas legyen a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére,

2024. március 27-én délelőtt megtörtént a Diána tér zöldterületeinek felújításához kapcsolódó sajtónyilvános projektzáró esemény, ahol Schmuck Roland, a terület önkormányzati képviselője, Jedlicska Zsófia, a Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. ügyvezetője, valamint Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója bemutatták a projekt eredményeit, majd egy zöld és klímatudatos akció keretén belül tavaszi virágokat és egy klímatudatosságra ösztönző kisokost osztottak ki a Kertvárosiaknak Pécs, a Klímasemleges és Intelligens Városok – EU Misszióhoz való csatlakozás jegyében.

A Diána tér városrész-központi funkcióval rendelkezik, így kiemelten fontos feladat, hogy a városi területeken jobb lakossági életminőséget célzó fejlesztések valósulhassanak meg. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a területet komplexen kívánta kezelni úgy, hogy ott a XXI. század kihívásainak és elvárásainak megfelelő közösségi parkot, közlekedő és pihenő zónákat alakítson ki.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021. január 8-án támogatási kérelmet nyújtott be a Pénzügyminisztérium által közzétett TOP-6.3.2-16 – „Zöld város kialakítása” elnevezésű pályázati felhívásra. A Diána tér környezetének komplex zöldterületi rekonstrukciója tárgyú projekt a 2021. július 9-én kelt támogatói döntés értelmében a Széchenyi 2020 program keretében, 100%-os támogatási intenzitás mellett, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 200 millió Ft támogatásban részesült.

A pályázat megvalósításához kapcsolódóan a lakossági igények megismerésére és felmérésére a Diána téri ötletbörzét 2021. februárjában indította útjára a Pécs Jövője Egyesület. A beérkezett javaslatok (mintegy 30 db) értékelését követően nyilvánvalóvá vált, hogy az ötletek túlnyomó része a meglévő zöld területek kikapcsolódási, rekreációs funkció melletti megtartását helyezze előtérbe. Emellett javasolták illatos, vagy virágos növények, fák telepítését, a kutyafuttató áthelyezését, a focipálya megújítását, a meglévő modern játszótér felnőttjátékokkal történő bővítését, a Barátság szökőkút teljes újjáépítését, a közvilágítási rendszer fejlesztését. Sokan problémaként jelölték meg a kamerarendszer kiépítésének hiányosságait.

A tervezési szolgáltatások ellátására irányuló közbeszerzési eljárás 2021. szeptember 13-án indult meg, amelynek eredményeként Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. március 18-án szerződést kötött a PécsÉpterv Kft-vel a projekt engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére.

A Diána tér zöldterületeinek megújítását célzó, európai uniós támogatással bíró projekt keretében a fentiek figyelembevételével az alábbi tevékenységek valósultak meg a területi igényfelmérés alapján:

 • A TOP-6.1.3-15-PC1-2021-00003, azonosító számú, „A Diána téri piac rekonstrukciója” projekt megvalósításával együttesen 27 db előnevelt, földlabdás facsemete és több, mint 1000 db cserje ültetése történt meg mintegy 9000 négyzetméteren, mellyel jelentősen zöldítették a területet. Ez a zöldítési folyamat hosszú távon számos előnnyel jár, és hozzájárul a fenntartható, egészséges és kellemes környezet kialakításához a helyi közösség számára.
 • A beruházásnak köszönhetően megújították a focipálya területét, tereprendezést hajtottak végre. A felújított focipálya jó lehetőséget biztosít az ott lakóknak, hogy aktívan sportoljanak. A jól karbantartott pálya biztonságos és kényelmes környezetet teremt a sportolók számára, emellett olyan helyet biztosít a fiatalok számára, ahol szórakozhatnak és időt tölthetnek barátaikkal.
 • Egy közel 31 négyzetméteres nettó hasznos alapterületű pavilont létesítettek, amely kényelmet, kikapcsolódási és közösségépítési lehetőségeket ad az ottlakóknak, hozzájárulva egy élénkebb és összetartóbb közösség kialakulásához. Az akadálymentes mosdó kívülről is megközelíthető.
 • A pavilon tetőszerkezetére napelem rendszert telepítettek az energiahatékonyság növelése céljából.
 • Rendezték és fejlesztették a meglévő kutyafuttatót, amely így már újra lehetőséget biztosít a kutyatulajdonosoknak arra, hogy kutyáikat szabadon futtathassák, játsszanak velük, és találkozhassanak más kutyásokkal. Kutyafuttatót két különálló részre – kis kutyák és nagy kutyák számára – választották szét egy új közbenső kerítés létesítésével, két oldalról megközelíthető esőbeállóval, plusz kapuval. További fejlesztés, hogy kutyapiszok gyűjtő edényzetet és ivókutat a telepítettek a futtató környezetébe.
 • A köz- és parkvilágítási rendszert 32 db napelemes lámpa telepítésével modernizálták. Ez számos előnnyel járhat, beleértve az energiahatékonyságot, a környezetvédelmet, a költségmegtakarítást és a közösségbiztonságot.
 • A projekt keretében egy darab akadálymentes parkoló kiépítése történt meg.
 • Közel 30 négyzetméteres napvitorla elhelyezésére van lehetőség a területen, amely árnyékot nyújthat az embereknek a forró nyári napokon, lehetővé téve a kényelmes pihenést és tartózkodást a területen.
 • A területre 10 db új fémvázas, WPC ülőfelületű padot, 6 db egyszemélyes ülőkét, 3 db kerékpártárolót, 9 hulladékgyűjtő edényt helyeztek ki.
 • Elektromos autótöltőt telepítettek 2 autó részére, így támogatva a környezetbarát közlekedést.
 • A játszóteret új játékelemekkel – 1 db négyüléses rugós lóherével, 1 db rugós játék motorral, 1 db 3 személyes rugós Hurrikán álló forgóval, 1 db homokozóval – bővítették, hogy a gyermekek számára még vonzóbb legyen. A felnőttek számára 3 db sakkasztalt telepítettek.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata bízik benne, hogy az európai uniós és a hazai támogatásból megvalósult beruházás elnyeri a lakosság tetszését, hozzájárul a Diána tér és környéke lakóinak jobb életminőségéhez, amely képes megfelelni a XXI. század elvárásainak és kihívásainak, valamint egy egészséges, kellemes, és élhető környezetet teremt az ottélőknek.

További híreink

Legfrissebb galériák