MEGKEZDŐDIK A KÉK-ZÖLD IRODA KIVITELEZÉSE

2014. január 17.

2014. január 14-én munkaterület átadással megkezdődtek a KÉK-Zöld Iroda kivitelezési munkái. A beruházásnak köszönhetően a kertvárosiak körében méltán népszerű közösségi ház nem csak kikapcsolódási funkcióiban fejlődik, hanem a pécsi környezettudatos nevelés központjává válik.

Csizi Péter Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere a KÉK-Zöld Iroda projekt kapcsán elmondta, hogy a projekt központi eleme a Melinda parkban található közösségi ház felújítása, melynek munkálatai 2014. január 14-én indultak meg és előreláthatólag 2014 szeptemberére fejeződnek be. A felújítás során az 1970-es években épült házban kialakításra kerül egy 50 fős előadó terem, valamint 2 irodahelyiség.

A városvezető kitért arra, hogy összesen 228 m²-et érintő kivitelezés eredményeképpen az épület szinte teljes körű felújítása mellett sor kerül az ház hőszigetelésére, a vízellátó rendszer, a nyílászárók és a tetőszerkezet cseréjére. Az alpolgármester nyilatkozata végén jelezte, hogy Pécs számára nagyon fontos, hogy intézményei vagy a tulajdonában lévő épületek, minél takarékosabban működjenek, ezért tartja kiemelten fontosnak, hogy a munkálatoknak köszönhetően az épület hő- és energia igénye jelentősen lecsökken, valamint a KÉK-Zöld Iroda világítása a lehető legkorszerűbb és energiahatékonyabb világítástechnikai berendezésekkel kerül kivitelezésre. Csizi Péter zárásként reményét fejezte ki, hogy mind a KÉK-Zöld Iroda Facebook oldalához, mind a program honlapjához minél több követő csatlakozik a közeljövőben.

Kővári János a Természeti és Emberi Erőforrás Bizottság elnöke elmondta, hogy a 2013 tavaszán indult KÉK-Zöld Iroda program célja az, hogy a pécsi és elsősorban a kertvárosi

lakossággal megismertesse a fenntartható életmód és fejlődés alapelveit, a célcsoportok (a legkisebbektől a felnőttekig) számára bemutassa a környezettudatos élet otthoni alkalmazásának lehetőségeit, praktikáit. A bizottsági elnök nyilatkozatában bemutatta, hogy a KÉK-Zöld Iroda környezeti nevelési programjainak feladata, hogy a résztvevők ne csak megismerjék a fenntartható élet mikéntjét, hanem életük során alkalmazzák, valamint mindennapi tevékenységük segítségével népszerűsítsék az Iroda rendezvényein elsajátított praktikákat és életmódot. A városvezető beszéde zárásaként kiemelte, hogy a KÉK-Zöld Iroda a Pécs által célként kitűzött fenntartható város egyik minta projektje.

Dr. Merza Péter a projekt koordinációjáért felelős Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a kivitelezésre visszatérve ismertette, hogy a nettó 54 millió forint összköltségvetésű beruházás eredményeképpen Pécs és Kertváros egy minden igényt kielégítő, a fenntarthatóság a fókuszba helyező közösségi házzal gazdagodik, melyben a KÉK-Zöld Iroda számtalan környezeti nevelés programja és az állandó tanácsadás mellett számos értékes és érdekes program is új otthonra találhat.

A KÉK-Zöld Iroda projektet az ÖKOVÁROS-ÖKORÉGIÓ Alapítvány, a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata közösen hívták életre.

További híreink

Legfrissebb galériák