Megkezdődik a pécsi zsinagóga belső felújítása

2014. február 12.

Az Értékes Pécs projekt keretein belül 2014 februárjában indul meg a zsinagóga belső restaurálása, valamint a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató kiállítás kialakítása.

A sajtó számára tartott bejáráson Schönberger András rabbi ismertette a pécsi zsinagóga történetét, mind mondta: Az épület az 1864 és 1868 között épült jelentős részben adományokból, Gerster Károly és Frey Lajos tervei alapján. A rabbi ismertette, hogy az épület külső felújítására 10 évvel ezelőtt került sor, belső rekonstrukciója azonban eddig elmaradt, így műszaki állapota csak felújítás után válik megfelelővé az új kiállítótér kialakítására.

Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy korábban a Pécsi Zsidó Hitközség is csatlakozott az Értékes Pécs projekt egyházi partnereihez (Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Pécs-Belvárosi Református Egyházközség, Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség). Az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke beszédében elmondta, hogy a város számára kiemelten fontos, hogy az egyházakat, valamint azok kulturális, oktatási, történelmi értékeit felkarolja, azok népszerűsítését segítse, ennek érdekében kérték fel a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t az Értékes Pécs konzorcium összefogására, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t a projekt menedzselésére. Hoppál Péter beszédében kifejtette, hogy a város büszke lehet vallási örökségére, melynek egy jelentős részét építési munkák, restaurálás, kiállítás építés révén a nagyközönség számára is láthatóvá teszik az Értékes Pécs projektnek köszönhetően. A városvezető kiemelte, hogy külön öröm számára, hogy a projektnek köszönhetően az első Angster orgona megtisztítására is sor kerül. A képviselő beszéde zárásaként visszatért az Értékes Pécs projektre, melynek köszönhetően, mint mondta a városba látogató turisták közös jeggyel látogathatják meg a megújuló zsinagógát, a szerb ortodox kápolnát és az ott található ikonosztázokat, az interaktív fejlesztésen keresztülmenő Cella Septichora Látogató Központot és Középkori Egyetemet, valamint a belvárosi és kertvárosi református értékeket bemutató helyszíneket. 


Goldmann Tamás a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke a sajtó képviselői számára bemutatta a zsinagóga első emeletén a padok áthelyezését követően kialakítandó, a pécsi és baranyai zsidóság történetét feldolgozó kiállítás helyszínét. A Hitközség elnöke elmondta, hogy a kiállítás a pécsi zsidóság története mellett részletesen bemutatja a polgári és gazdasági életet, a pécsi családok életmódját, a Hitközség históriáját, valamint emléket állít a mártírok számára is.

Dr. Merza Péter a projekt menedzsment feladatait ellátó Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kivitelezés (restaurálás és belső építési munkák) összesen bruttó 92 millió forintból valósul meg, míg a kiállítás bruttó 19 millió forintból kerül kialakításra. A cégvezető elmondta, hogy a restaurálási munkálatok egy évet vesznek igénybe, míg a kiállítás nyár közepére elkészül.

További híreink

Legfrissebb galériák