LEZÁRULT A BÁLVÁNYFAIRTÁS A MECSEKI PARKERDŐ TERÜLETÉN

2014. október 28.

AZ „ÉLŐHELYREHABILITÁCIÓS CÉLÚ KOTRÁS ÉS BÁLVÁNYFA IRTÁS A MECSEKI PARKERDŐ TERÜLETÉN” CÍMŰ PROJEKTNEK KÖSZÖNHETŐEN A MECSEKI PARKERDŐ TERÜLETÉN JELENTŐS TERMÉSZETVÉDELMI LÉPÉSEKET HAJTOTT VÉGRE PÉCS VÁROSA

A Környezeti és Energia Operatív Programnak köszönhetően megvalósuló környezetvédelmi projektnek keretében került sor a Mecseki Parkerdő területén tájidegen növények közül a legnagyobb természetvédelmi problémát jelentő bálványfa irtására 2014 szeptemberéig 3 ütemben.

A bálványfa sekély termőrétegben is képes megkapaszkodni valamint generatív és vegetatív módon is igen jól terjed, képes teljesen homogén állományok kialakítására, amivel a védett társulások kiterjedését csökkenti, ezzel a tulajdonságával számos őshonos mecseki fát és bokrot veszélyeztetett. A bálványfa az életmódja és újrasarjadzó képessége miatt az egyik legnehezebben irtható inváziós növény. Visszaszorítása elsősorban az újrasarjadzás megakadályozásával lehetséges. A hazai természetvédelmi tapasztalatok alapján a leghatásosabb minél gyorsabban felszívódó gyomirtó szert juttatni az egyed szállítószöveteibe, hogy az eljusson a gyökerekbe.
Az „Élőhelyrehabilitációs célú kotrás és bálványfa irtás a Mecseki Parkerdő területén” projektnek köszönhetően a Mecseki Parkerdő területén összesen 250 darab bálványfa került kivágásra vegyszeres injektálást követően, valamint több száz sarj került sarjkenéssel, illetve pontpermetezésre kiirtásra.

A projekt keretében az első kezelésekre 2013 őszén került sor, melyet idén tavasszal és ősszel követtek az utókezelések.

A pályázat keretében lehetővé vált a Mecseki Parkerdő védelme a vandáloktól, fatolvajoktól, ugyanis 2014 őszéig 7 db sorompó került kihelyezésre. A „vandál biztos” sorompóknak kettős céljuk van, egyrészt baleset megelőzési szempontból a nagy terhelést lebonyolító gyalogos túraútvonalak leválasztása a főközlekedési közutakról, másrészt az illegális hulladéklerakás, és fatolvajlás meggátolása, illetve a kiemelt természeti értékek védelme.

A 2014 őszén lezáruló projektnek köszönhetően biztosítottá vált a pécsiek kedvelt turista útvonalainak védelme, valamint az őshonos mecseki fauna természeti értékeinek fenntartása is.

További híreink

Legfrissebb galériák