Átadásra került az Értékes Pécs projekt keretében elkészült Reformációtörténeti kiállítás

2015. január 17.

2015. január 17-én ünnepélyes keretek között került átadásra a Szabadság úti templom mögötti Sztárai gyülekezeti teremben a Pécs és Baranya reformációtörténetét bemutató interaktív kiállítás.

A kiállítás Dr. Szabó István a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Páva Zsolt polgármester avatták fel, a Pécs-Belvárosi Református Egyházközség lelkészével Peterdi Dániellel közösen.

Az Értékes Pécs projekt keretein belül a Pécs-Belvárosi Református Egyházközség régi álma válhatott valóra, ugyanis a pályázat során elnyert támogatásból sor kerülhetett a Szabadság úti templom mögött található Sztárai Mihály nevét viselő gyülekezeti terem fejlesztésére. A fejlesztés során lehetővé vált a gyülekezeti terem akadálymentes megközelítése, valamint megvalósult az elavult vizesblokk rendszer teljes körű felújítása.

Az Egyházközség által megvalósított beruházások közül azonban a legnagyobb attrakciót a Sztárai-teremben létrejött reformációtörténeti kiállítás jelenti, mely a reformáció kezdetétől egészen napjainkig mutatja be a vallás elterjedését, valamint a pécsi és baranyai történetét. A kiállítás a 21. századi igények szerint került kialakításra, ugyanis a hagyományos tárlók mellett (melyekben Baranya gazdag református öröksége: Bibliák, énekeskönyvek, egyéb vallási emlékek) interaktív tablók, egyedi kialakítású kioszkok segítik a látogatókat a reformtus vallás és azon belül a baranyai reformáció történetét, jelenét, értékeit. A látogatók azonban nem csak szöveges anyagoknak köszönhetően ismerhetik meg a reformációt Baranyában, hanem egy imázs és történeti filmen keresztül is, mely egy 12 m²-es filmvásznon kiváló hangzás mellett tekinthető meg.

Az Egyházközség a projektnek köszönhetően 23 millió forintot fordíthatott a fejlesztések megvalósítására.

További híreink

Legfrissebb galériák