A pécsi uránvárosi piac fejlesztése

Pécs városa az Európa Kulturális Fővárosa pályázat keretében kiemelt figyelmet fordított arra, hogy ne csak a város emblematikus terei, belvárosi turisztikai attrakciói kerüljenek megújításra, hanem azok a városrészi központok is, melyek különösen fontosak az ott lakók számára, melyek kulturális-közösségi találkozási pontként funkcionálnak a helyben élő pécsiek számára. Ebben a folyamatban megújult Kertváros, Uránváros, Pécs-Kelet központja, melyek azóta is sikeresen szolgálják az ott lakókat. A beruházások befejezésével és a fejlesztésekhez kapcsolódó társadalmi tevékenységek során egyértelműen láthatóvá vált, hogy minden városrészben az ott lakó közösségeknek pontos képük van arról, hogy melyek azok a fejlesztések, amelyek egy-egy városrész számára kulcsfontosságúak, melyek azok a közterek, funkciók, melyek meghatározzák egy városrész élhetőségét, vizuális és gyakorlati értékét.

Ehhez a folyamathoz kapcsolódva 2011-2012-ben került lebonyolításra a „Folytassa Uránváros” program, melynek keretében a megvalósult uránvárosi fejlesztések utáni helyzetképet vizsgálták szakértők, illetve a lakosság, a civil szféra képviselőivel egyeztetve szakmai rendezvények keretében azonosításra kerültek azok a fejlesztési igények és szükségletek, melyekre Uránváros lakosságának a legnagyobb szüksége van.

Mind a program keretében, mind pedig a lakossági fórumokon a közterületek- zöldfelületek megújítása mellett a legfontosabb fejlesztendő területnek és funkciónak a helyi piac fejlesztését jelölték meg a lakosok, amely az Uránbányász tér – Szilárd Leó park mellett a városrész legforgalmasabb közterülete.

A 2014-ben befejeződött Uránváros Konzultáció keretében szintén kiemelten fontos fejlesztési szükségletként azonosították a lakosok a piac fejlesztését, így mindenképpen indokolt volt annak vizsgálata, hogy a 2014-2020 közötti fejlesztési források tekintetében, hogyan lehet a Hajnóczy utcai piac és a kapcsolódó területek fejlesztését megvalósítani.

A piac fejlesztésére a TOP-6.1.3-15 kiírás keretében kerülhetett sor az alábbi tartalommal.

A pályázat keretében a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonában lévő piac felújítására, megújítására került sor, melynek fő célja, a helyi gazdaságfejlesztési célokhoz illeszkedve a baranyai kistermelőktől a pécsi fogyasztókhoz (a piac vásárlóihoz) történő friss élelmiszer eljutásának megkönnyítése a rövid ellátási lánc (REL) pécsi végpontjának minőségi fejlesztése.

A projekt keretében valamennyi olyan, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonban lévő ingatlan felújítására sor került, amely funkciójánál fogva illeszkedik a REL eszmeiségéhez, illetve a helyi gazdaságfejlesztés (HGF) céljaihoz. Ennek megfelelően a projekt keretében felújításra került a piac fedett elárusítóhelye, a kapcsolódó kiszolgáló funkciók, valamint azok az üzlethelyiségek, amelyek a Pécsi Vagyonhasznosító tulajdonában vannak és profiljuk illeszkedik a REL funkcióhoz.

A piac területe kb. 4000 nm, melyből a fedett árusító hely kb. 1 000 nm, a pavilon épületek pedig összesen kb. 550 nm alapterületen találhatók. A pályázat keretében felújításra került a csarnoképület, a közösségi kiszolgáló terület, a jogszabályban előírt működéshez szükséges egyéb kiszolgáló területek, a burkolatok, valamint a piacot körbevevő támfal és kerítés (északi és keleti oldalon).

A pályázattal párhuzamoson a TOP-6.3.2 prioritás keretében valósult meg a piac környezetének zöldterületi fejlesztése.

A pécsi uránvárosi piac fejlesztése, TOP-6.1.3-15-PC1-2016-00001
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2016. július 5.
Támogatási szerződés aláírása 2016. december 13.
Projektkezdés 2016. december 13.
Projektzárás 2019. március 20.
Elszámolható projektköltség 203 754 398 Ft
Igényelt támogatás 203 754 398 Ft
Megítélt támogatás 203 754 398 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 203 754 398 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák