Zsolnay Negyed E26/27-es épületének fejlesztése

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Zsolnay Kulturális Negyed projekt megvalósításával Közép-Európa legnagyobb barnamezős beruházását hajtotta végre, megőrizve a város ipari és kulturális örökségét a jövő generációi számára. A fejlesztés során azonban nem minden épülethez került hozzárendelésre konkrét funkció, ezekben az ingatlanokban homlokzatfelújítási, illetve a szükséges tetőszerkezeti, alapmegerősítési és gépészeti előkészítési munkák kerültek elvégzésre.

Pécs városa a Zsolnay Kulturális Negyed projekt megvalósítása keretében egyúttal vállalta azt is, hogy a kötelező fenntartási időszak végéig nemcsak valamennyi projekt esetében a pályázati funkciót fenntartja, hanem azt is, hogy azokban az esetekben ahol az adott fejlesztés nem került teljesen befejezésre az EU forrásból, a fejlesztéseket befejezi és funkcionálisan hasznosítja.

A Zsolnay Kulturális Negyedben összesen két ilyen épület található, melyek esetében csak a részleges felújítás történt meg: az Alkotó Negyedben az E26-27-es épületek, melyek a Pirogránit udvar déli és nyugati térfalát alkotják. Ez a két épület jelentős kemencetereket és egyéb nagy légtérű helyiségeket tartalmaz. Az EKF pályázat megvalósításának befejezése óta az E26-27-es épület földszinti részén a pécsi kesztyűs és bőrműves hagyományokhoz illeszkedve, magánerős fejlesztésként (részben EU forrásokat felhasználva) nagyságrendileg 700 m2-en egy látvány kesztyűmanufaktúra került kialakításra az Pécs 1861 Kesztyűmanufaktúra Kft. által. A látványmanufaktúra által nem használt részei az E26-27-es épületnek azonban továbbra is az EKF program keretében megvalósult befejezetlen műszaki állapotban vannak.

Az E26-27-es épületek iránt az elmúlt években élénk beruházói érdeklődés merült fel, azonban a gépészet, szociális blokkok, és egyéb infrastrukturális hiányok miatt minden érdeklődő elállt a fejlesztés megvalósításától. A fejlesztési hiányosságok mellett a Negyed fő rendezvény helyszíne a Pirogránit tér, mely kiegészítéséhez szükséges zöld sáv kialakítása, annak érdekében, hogy az itt tavasz és ősz között tapasztalható kellemetlen klímahatás kiküszöbölhető legyen.

Az E26-27-es épület főbb fizikai paraméterei, a beruházás tervezett műszaki tartalma:

Az épület nagyságrendileg 700 m2, nagyságú, az EKF-es felújítás keretében a teljes külső homlokzata felújításra került, valamennyi külső nyílászáró cseréje megtörtént, a teljes tetőszerkezet és fedés felújításra került. Az épületen belül kizárólag az alap villamossági és gépészeti beállások lettek kiépítve, így semmilyen belső szerelvény nincs beépítve. Hiányzik a teljes belső burkolat, az összes belső szerelvény, az összes belső villamos és gépészeti eszköz, a teljes belsőépítészet, valamennyi belső térelválasztás, illetve az akadálymentesítés valamennyi eleme, beleértve a liftet.

A projekt keretében sor kerül a teljes belsőépítészeti kialakításra, a tető hőszigetelésére, a teljes villamos rendszer kiépítésére, a teljes gépészeti (fűtési-szellőzésilégtechnika) rendszer kiépítésére, nagyságrendileg 120-150 használó számára vizesblokkok kiépítésére, teljeskörű akadálymentesítésre. Összességében egy olyan műszaki tartalom kerül kiépítésre, amely az épületet alkalmassá teszi arra, hogy nagyon kis léptékű (fenti pályázaton kívüli, egyéb magánerős ráfordítással), akár irodaként, akár a földszinten található manufaktúraként, akár más jövedelemtermelő funkcióra bérbeadással hasznosítható legyen.

A fentiek mellett megvalósul a Pirogránit udvar klimatikus fejlesztése, növényesítése is.

A július 5-én benyújtott pályázat összköltsége nettó 162 499 607 forint.

Zsolnay Negyed E26/27-es épületének fejlesztése, TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00002
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat banyújtása 2016. július 5.
Támogatási szerződés aláírása 2016. október 28.
Projektkezdés 2017. január 31.
Elszámolható projektköltség 162 499 607 Ft
Igényelt támogatás 162 499 607 Ft
Megítélt támogatás 162 499 607 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 162 499 607 Ft