Zsolnay Negyed E26/27-es épületének fejlesztése

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Zsolnay Kulturális Negyed projekt megvalósításával Közép-Európa legnagyobb barnamezős beruházását hajtotta végre, megőrizve a város ipari és kulturális örökségét a jövő generációi számára. A fejlesztés során azonban nem minden épülethez került hozzárendelésre konkrét funkció, ezekben az ingatlanokban homlokzatfelújítási, illetve a szükséges tetőszerkezeti, alapmegerősítési és gépészeti előkészítési munkák kerültek elvégzésre.

Pécs városa a Zsolnay Kulturális Negyed projekt megvalósítása keretében egyúttal vállalta azt is, hogy a kötelező fenntartási időszak végéig nemcsak valamennyi projekt esetében a pályázati funkciót fenntartja, hanem azt is, hogy azokban az esetekben ahol az adott fejlesztés nem került teljesen befejezésre az EU forrásból, a fejlesztéseket befejezi és funkcionálisan hasznosítja.

A Zsolnay Kulturális Negyedben összesen két ilyen épület található, melyek esetében csak a részleges felújítás történt meg: az Alkotó Negyedben az E26-27-es épületek, melyek a Pirogránit udvar déli és nyugati térfalát alkotják. Ez a két épület jelentős kemencetereket és egyéb nagy légtérű helyiségeket tartalmaz. Az EKF pályázat megvalósításának befejezése óta az E26-27-es épület földszinti részén a pécsi kesztyűs és bőrműves hagyományokhoz illeszkedve, magánerős fejlesztésként (részben EU forrásokat felhasználva) nagyságrendileg 700 m2-en egy látvány kesztyűmanufaktúra került kialakításra az Pécs 1861 Kesztyűmanufaktúra Kft. által. A látványmanufaktúra által nem használt részei az E26-27-es épületnek azonban továbbra is az EKF program keretében megvalósult befejezetlen műszaki állapotban vannak.

Az E26-27-es épületek iránt az elmúlt években élénk beruházói érdeklődés merült fel, azonban a gépészet, szociális blokkok, és egyéb infrastrukturális hiányok miatt minden érdeklődő elállt a fejlesztés megvalósításától. A fejlesztési hiányosságok mellett a Negyed fő rendezvény helyszíne a Pirogránit tér, mely kiegészítéséhez szükséges zöld sáv kialakítása, annak érdekében, hogy az itt tavasz és ősz között tapasztalható kellemetlen klímahatás kiküszöbölhető legyen.

Az E26-27-es épület főbb fizikai paraméterei, a beruházás műszaki tartalma:

Az épület nagyságrendileg 700 m2, nagyságú, az EKF-es felújítás keretében a teljes külső homlokzata felújításra került, valamennyi külső nyílászáró cseréje megtörtént, a teljes tetőszerkezet és fedés felújításra került. Az épületen belül kizárólag az alap villamossági és gépészeti beállások lettek kiépítve, így semmilyen belső szerelvény nincs beépítve. Hiányzik a teljes belső burkolat, az összes belső szerelvény, az összes belső villamos és gépészeti eszköz, a teljes belsőépítészet, valamennyi belső térelválasztás, illetve az akadálymentesítés valamennyi eleme, beleértve a liftet.

A projekt keretében sor kerül a teljes belsőépítészeti kialakításra, a tető hőszigetelésére, a teljes villamos rendszer kiépítésére, a teljes gépészeti (fűtési-szellőzési légtechnika) rendszer kiépítésére, nagyságrendileg 120-150 használó számára vizesblokkok kiépítésére, teljes körű akadálymentesítésre. Összességében egy olyan műszaki tartalom kerül kiépítésre, amely az épületet alkalmassá teszi arra, hogy nagyon kis léptékű (fenti pályázaton kívüli, egyéb magánerős ráfordítással), akár irodaként, akár a földszinten található manufaktúraként, akár más jövedelemtermelő funkcióra bérbeadással hasznosítható legyen.

A július 6-án benyújtott pályázat összköltsége nettó 150 400 235  forint.

Zsolnay Negyed E26/27-es épületének fejlesztése, TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00002
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2016. július 6.
Támogatási szerződés aláírása 2016. október 28.
Projektkezdés 2016. július 11.
Projektzárás 2019. január 15.
Elszámolható projektköltség 150 400 235 Ft
Igényelt támogatás 150 400 235 Ft
Megítélt támogatás 150 400 235 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 150 400 235 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák