Tüskésrét fejlesztése II. ütem

Pécs városa számára kiemelten fontos, hogy a városlakók számára megfelelő rekreációs-szabadidős és sportolási lehetőségeket-szolgáltatásokat biztosítson, melyek nemcsak az általános életminőség, hanem az egészséges életmód és a város turisztikai vonzerőkínálata miatt is fontos. Az elmúlt években a hagyományos városi rekreációs terek (Mecsek, Malomvölgy) mellett kialakításra került egy új jelentős szabadidőközpont a magántőke, az európai uniós támogatások, valamint az önkormányzat együttműködésében a Tüskésréti tó térségében (wakeboard pálya, futópálya, fitnesz park).

A szabadidő központ átadása óta hatalmas az érdeklődés mind a vizes funkciók iránt, mind pedig az ingyenesen használható funkciók iránt, illetve nagyon jelentős forgalmat bonyolít le a futópálya (amely a nap minden szakában igen népszerű, a munkaidő utáni időszakban pedig kimondottan túlterhelt). Mind az üzemeltető cég, mind a város rengeteg pozitív észrevételt kapott a szabadidő park átadása óta a megvalósult sport és rekreációs elemek tekintetében, ugyanakkor az is bizonyos-sá vált, hogy a megépültnél sokkal nagyobb kapacitású és sokkal több elemet magában foglaló sportfunkciókra, eszközökre, szabadidős funkciókra és játszótér-re van igénye a pécsieknek.

A szabadidős funkciók fejlesztésére, illetve a zöld környezet fejlesztésére a TOP 6.3.2-15-ös számú „Zöld Város” pályázati felhívás keretében nyílik mód, amely pályázatban fenti tevékenységek elvégzése mellett mindenképpen szükséges gazdaságfejlesztési tevékenység megvalósítása is. A pályázati útmutató kimondottan nevesíti sport- és szabadidős célú fejlesztések megvalósítását. A pályázati főtevékenységek előírásainak és lehetőségeinek megfelelően az alábbi funkciók megvalósítását javasoljuk a pályázati keretek között, a pályázati jogcímek szerint:

  • „városi aktív rekreációs zöld tér kialakítása” pályázati jogcím keretében  játszótér, szabadtéri tornapálya, stb. kialakítása.
  • alulhasznosított önkormányzati tulajdonban lévő terület megújítása, hasznosítása közcélokat szolgáló sport- és szabadidős létesítmények kialakításával.

Fentiek mellett mindenképpen indokolt a parkolóterületek fejlesztése, illetve a gazdaságélénkítő funkciónak megfelelően olyan külső partner bevonása, aki esetünkben valamely sportfunkciót adott szolgáltatás mellett díjfizetés ellenében üzemeltet.

A 2016. augusztus 19-én benyújtott Tüskésrét fejlesztése II. ütem című pályázat összesen bruttó 133 160 387 Ft-ból valósult meg.

A beruházás a fentiek értelmében a következő fejlesztéseket tartalmazta:

- parkolóterületek fejlesztése-bővítése,
- műfüves focipálya kialakítása,
- kültéri fitnesz park kialakítása,
- térkőburkolatú járda kialakítása,
- nyilvános illemhely kialakítása,
- infokommunikációs akadálymentesítés,
- játszótér kialakítása,
- növényesítés.

A fejlesztés 2018-ban átadásra került a nagyközönség számára.

Tüskésrét fejlesztése II. ütem, TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00003
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2016. augusztus 19.
Támogatási szerződés aláírása 2016. november 24.
Projektkezdés 2016. szeptember 27.
Projektzárás 2018. augusztus 16.
Elszámolható projektköltség 133 160 387 Ft
Igényelt támogatás 133 160 387 Ft
Megítélt támogatás 133 160 387 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 133 160 387 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák