Zöld Kapu

A teljes közműhálózat cseréje és az új burkolat kiépítése is megtörténik a Ferencesek utcájában. Az új burkolat kialakítását Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 kódszámú, Zöld Kapu című pályázatból fedezi, míg az érintett közműszolgáltatók a közműfejlesztési keretük terhére valósítják meg a közmű kiváltási munkákat.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja, hogy a korábban megújult Király utca és Széchenyi tér mellett a Ferencesek utcáját is a városképi, lakossági és turisztikai igények mentén tudja fejleszteni. A bérlői, lakossági, turisztikai igények egyértelműen rögzítették a Ferencesek utcája burkolata felújításának szükségességét, és a zöldfelület telepítésének igényét, a vendéglátó ipari kitelepülések helyzetének rendezését. Az Önkormányzat kérésére a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. felkutatta a pályázati lehetőséget, melynek eredményeképpen a város 2017 nyarán a „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívásra nyújtott be pályázatot.

A sikeres TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 kódszámú, „Zöld Kapu” című pályázat keretében az Önkormányzat 600.000.000 Ft támogatást nyert el, annak érdekében, hogy a Jókai tér és a Kórház tér közötti területen megvalósíthassa a belvárosi revitalizáció következő ütemét. A fejlesztésnek köszönhetően a legutóbb 25 éve felújított Ferencesek utcájában a Jókai tértől a Váradi Antal utcáig a meglévő rossz állapotú burkolat cseréje valósul meg. A pályázat keretében új térburkolat építése mellett zöldfelületi fejlesztés is megvalósul.

Az utca egyik kiemelt hiányossága a növényzet hiánya, a projekt keretén belül „zöld szigetekbe” kerül telepítésre többszintes növényállomány, amely révén jelentősen javul az utca klimatikus állapota.


Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Ferencesek utcája vonatkozásában, 2020 januárjában kötötte meg a vállalkozási szerződést a kivitelezési közbeszerzést elnyerő vállalkozóval. A vállalkozónak szerződés szerint 3 hónap áll rendelkezésre a fejlesztés megvalósítására a munkaterület átadás-átvételt követően. A munkaterület átadás-átvételre a jelenleg folyamatban lévő közműfejlesztéseket követően, várhatóan 2020 márciusában kerül sor.

Pécs városa és a fejlesztés helyszínen érintettséggel rendelkező közműszolgáltatók (Tettye Forrásház, E.ON Áram és Gázszolgáltató és a Magyar Telekom) annak érdekében, hogy az utcaképet érintő zöld és burkolati fejlesztést követően az utcát a lehető legkevesebbszer kelljen felbontani, átalakítani, megegyeztek abban, hogy a burkolat fejlesztést megelőzően összehangolt komplex közműrekonstrukció végrehajtására kerül sor. A közműfejlesztés első lépését az E.ON Gázszolgáltató hajtotta végre az érintett szakaszon a gázvezetékek cseréjével a tavalyi évben, majd a Tettye Forrásház Zrt. cserélte ki a szennyvíz vezetékeket a teljes szakaszon. A közműfejlesztések utolsó részét az E.ON Áramszolgáltató és a Magyar Telekom valósította meg a villamos földkábelek rekonstrukciójával.

A pályázati forrásból megvalósuló burkolatcsere és zöldesítés tehát a közműfejlesztési munkák befejezését követően 2020. március elején indulnak meg, és nyár elejére, azaz a turisztikai szezon kezdetére készülhet el.

 

Zöld Kapu, TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2017. június 22.
Támogatási szerződés aláírása 2017. november 17.
Projektkezdés 2017. december 1.
Projektzárás 2022. december 31.
Elszámolható projektköltség 600 000 000 Ft
Igényelt támogatás 600 000 000 Ft
Megítélt támogatás 600 000 000 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 600 000 000 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák