Zöld Kapu

 

 

 

 

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat kérésére a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. még 2017. július 13-án, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívásra nyújtott be pályázatot, amely a megyei jogú városok részére városrehabilitációs tevékenységeik környezettudatos módon történő megvalósítása érdekében került kiírásra.

A felhívás célja a városi környezetjavító intézkedések mellett a gazdaságfejlesztési beavatkozások megvalósításának lehetősége is. A „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívásra benyújtott pályázatok már fizikailag befejeződtek, így Uránvárosban, Tüskésréten, a Zsolnay Negyedben, az egykori Ifjúsági ház melletti Centrum parkolóban, a Megyeri téren újulhattak meg a közterületek a pályázat keretén belül.

A Támogató 2017. október 10-én kelt támogatási döntése alapján, a TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 azonosító számú, „Zöld kapu” című pályázat keretében az Önkormányzat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 100%-os támogatási intenzitás mellett 600 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A pályázat eredetileg a Jókai téri Tünde-ház fejlesztését, a Memi Pasa fürdő rendbetételét, a pécsi villamos környezetének rendezését, a Jókai téren elektromosan működtethető oszlopok kiépítését, elektromos autótöltő elhelyezését, valamint a Ferencesek utcája felújítását foglalta magába. A pályázatban kötelezően megvalósítandó feladatként egy gazdaságfejlesztési célt szolgáló épület építését, vagy épületrész felújítását is szerepeltetni kellett.

A fejlesztések közül a Ferencesek utcájának felújítása már 2020-ra megvalósult. Itt az utcaburkolat cseréje, az utca zöldítése, zöldfelületi fejlesztése és utcabútorok kihelyezése történt meg. A projekt keretén belül „zöld szigetekbe” telepítettek többszintes növényállományt, amely révén jelentősen javult az utca klimatikus állapota. A 21 zöld szigetben nyírott örökzöld tölgyet és különböző cserjéket, vegyes növényzetet ültettek el. Az utca hangulatához illő, a belváros többi részén is látható öntöttvas kandelábereket telepítettek – összesen 20 darabot –, amelyek korszerű, állítható színhőmérsékletű LED világítással rendelkeznek. A projekt keretében hulladékgyűjtő edényzetet is kihelyeztek.

A maradványkeretből sajnos az első körben tervezett projektelemek megvalósítása nem tudott megvalósulni, ezért a városvezetés úgy döntött, hogy a Belváros nyugati irányba történő kiterjesztése és az egyetemi Campussal történő összekötése érdekében, a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 azonosító számú, „Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely” projekthez kapcsolódóan, annak a „végállomásának” területét újítja meg, fejleszti közösségi térré, a helyi lakosok számára területrendezéssel közösségi parkot alakít ki – mindezt a parkolási lehetőségek megtartásával.

A Zöld kapu projektben így a másik fejlesztési terület Pécs Szigeti városrészében található a Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi utca által lehatárolva. A projektbe való illesztésnél és a tervezési folyamatnál figyelmet fordítottak arra, hogy a revitalizációra szánt terület alkalmas legyen családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez, mindeközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit szolgálják, a városi zöld környezet megteremtéséhez, ezek gazdaságos fenntartásához járuljanak hozzá.

Az európai uniós beruházásnak köszönhetően új, akadálymentes gyalogos sétányokat és járdákat, valamint pihenőfelületeket alakítottak ki, rendezték a zöld- és a burkolt felületeket a gyalogosok, a kerékpárosok és a gépjárművel közlekedők számára. A korábbi szórt és néhol szilárd burkolatú parkoló egységes szórt burkolatot kapott, kijelöltek egy akadálymentes parkolót, a taxidrosztot teljesen leaszfaltozták.

A projekt részeként a Nagy Jenő utca közepén elhelyezkedő átjárónál az Őz utca felé egy közvetlenebb, akadálymentes átvezetést alakítottak ki.

Közel 2000 négyzetméteren füvesítettek, több mint 50 fát, közel 2000 cserjét, mintegy 450 évelő növényt ültettek, s szinte a teljes területre kiterjedő öntözőrendszert építettek ki. A zöldfelületen és a sétány mentén fejlesztették a közvilágítást, új padokat és utcabútorokat helyeztek ki: 3 okospadot (USB töltővel ellátott), 3 normál padot, 8 pihenőpadot, 2 sakkasztalt, 13 kerékpártárolót, illetve 2 ivókutat és 2 párakaput létesítettek. A fejlesztés során 4 köztéri szelektív hulladékgyűjtő edényt helyeztek ki. A megújított közterületre 2 elektromos autótöltőt telepítettek, amelyek 4 gépjármű egyidejű töltésére alkalmasak.

A projekt keretében egy kereskedelmi célra alkalmas mintegy 20 m2 alapterületű, bérbe adható pavilont és egy hozzá tartozó szociális blokkot (nyilvános WC-t) is építettek.

Zöld Kapu, TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2017. július 13.
Támogatási szerződés aláírása 2017. november 17.
Projektkezdés 2017. december 6.
Projektzárás 2023. december 31.
Elszámolható projektköltség 600 000 000 Ft
Igényelt támogatás 600 000 000 Ft
Megítélt támogatás 600 000 000 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 600 000 000 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák