Zöld Kapu

 

 

 

 

 

 

 

 

A PROJEKT HÁTTERE

A TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 – „Zöld kapu” projekt pályázatot még 2017-ben adta be a pécsi városvezetés a „Zöld város kialakítása” felhívásra reagálva, amely a megyei jogú városok részére városrehabilitációs tevékenységeik környezettudatos módon történő megvalósítása érdekében került kiírásra. A felhívás célja volt még a városi környezetjavító intézkedések, valamint a gazdaságfejlesztési beavatkozások megvalósításának lehetősége.

A pályázat eredetileg a Jókai téri Tünde-ház fejlesztését, a Memi Pasa fürdő rendbetételét, a pécsi villamos környezetének rendezését, a Jókai téren elektromosan működtethető oszlopok kiépítését, elektromos autótöltő elhelyezését, valamint a Ferencesek utcája felújítását foglalta magában. A pályázatban kötelezően megvalósítandó feladatként egy gazdaságfejlesztési célt szolgáló épület építését, vagy épületrész felújítását is szerepeltetni kellett. 

A fejlesztések közül eddig a Ferencesek utcájának felújítása valósult meg 2020-ra, itt az utca zöldítése és utcabútorok kihelyezése történt meg. A maradványkeretből sajnos az első körben tervezett projektelemek megvalósítása nem tudott megvalósulni, ezért a városvezetés úgy döntött, hogy a belváros nyugati irányba történő kiterjesztése és az egyetemi Campussal történő összekötése érdekében, a Kelet-Nyugati Közösségi Közlekedési tengely projekthez kapcsolódóan, annak "végállomásának" területét újítja meg, közösségi térré fejleszti, a helyi lakosok számára területrendezéssel közösségi parkot alakít ki - természetesen a parkolási lehetőségek megtartásával. A terület burkolt felületei elhasználódottak, zöldfelülete, illetve utcabútorai megújításra szorulnak. A gazdaságfejlesztési célt szolgáló épület megvalósításaként egy vizesblokkal ellátott árusító pavilon kerül kialakításra.

 

FERENCESEK UTCÁJÁNAK REKONSTRUKCIÓJA

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja volt, hogy a korábban megújult Király utca és Széchenyi tér mellett a Ferencesek utcáját is a városképi, lakossági és turisztikai igények mentén tudja fejleszteni. A bérlői, lakossági, turisztikai igények egyértelműen rögzítették a Ferencesek utcája burkolata felújításának szükségességét, és a zöldfelület telepítésének igényét, a vendéglátóipari kitelepülések helyzetének rendezését.

2019 májusában vonultak fel először a munkagépek a Ferencesek utcájában és a gázvezetékek cseréjével kezdődött a projekt. Július közepén érkeztek a Tettye Forrásház munkatársai, majd hozzáláttak az ivó- és szennyvízhálózat korszerűsítéséhez is. 2020 elején vette birtokba a területet az E.ON és a Magyar Telekom: ők a gyengeáramú kábelhálózatot építették ki.

2020. márciusban megkezdődött a burkolat kiépítése, amit aztán a járványhelyzet  félbe is szakított. Április második felében folytatódtak a munkák, innentől kezdve pedig gőzerővel dolgoztak a burkoláson és az utcakép kialakításán. A burkolatcsere tervezése során fontos szempont volt a jelenlegi karakter megtartása és a már felújított közterekhez való illeszkedés.

 

 

A NAGY JENŐ UTCA ÉS HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ PARK MEGÚJÍTÁSA

 

A projekt háttere:

A fejlesztési terület Pécs Szigeti városrészében található a Hungária - Rókus - Nagy Jenő - Petőfi utcák által határolva. A terület jelenlegi állapotában közlekedésre szervezett téregyüttesként működik jelentős parkolási felületekkel. A terület burkolt felületei elhasználódottak, zöldfelülete, illetve utcabútorai megújításra szorulnak.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a fent bemutatott tér környezetalakítását, fejlesztését TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 – „Zöld kapu” projekt keretében kívánja megvalósítani. A projektbe való illesztésnél és a tervezési folyamatnál Pécs városvezetése kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a revitalizációra szánt terület alkalmas legyen családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez, mindeközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit szolgálják, a városi zöld környezet megteremtéséhez, ezek gazdaságos fenntartásához járuljanak hozzá.

A projekt elemei:

  • új gyalogos sétányok és járdák, valamint pihenő felületek kialakítása, zöld- és burkolt felületek rendezése (gyalogos, kerékpáros, gépjármű)
  • zöldfelületen és a sétány mentén közvilágítás fejlesztése
  • új padok, utcabútorok elhelyezése
  • kereskedelmi célra alkalmas ~ 20 m2 alapterületű, bérbe adható pavilon építése
  • okos szabadidős park létrehozása (környezeti tudatformálásnak, a helyi vállalkozások, termékek bemutatásának, turisztikai információk helyszínéül szolgálva)
  • tervezési területen vizes architektúrák kialakítása
  • közvetlenebb összeköttetés kialakítása az Őz utca irányába
  • parkolók rendezése (segélyezés, szórt burkolat cseréje), meglévő utak összenyitása
  • elektromos autó töltő telepítése

A fejlesztés során jellemzően a meglévő gyalogos felületek akadálymentes sétányként újulnak meg, a meglévő szórt és néhol szilárd burkolatú parkoló egységes szórt burkolatot kap. Az útszakaszok megmaradnak az autós és kerékpáros forgalomnak, viszont mindenhol új burkolat szépíti majd a területet.

Pécs városvezetése bízik abban, hogy a megújult közterület majd a Szigeti városrész kedvelt szabadidő eltöltésére alkalmas terévé válik, és az ott élők és az egyetemisták hamar birtokba veszik majd azt. A szabadban eltöltött idő minőségét emelheti az ott kialakított vendéglátóhely is, amelyhez kapcsolódóan közterületi akadálymentes illemhely is kialakításra kerül.

A projekt megvalósítása várhatóan szeptemberben kezdődik.

 

 

KAPCSOLAT

Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.

7621 Pécs, Mária u. 9.
Telefon: +36 72 514 801
E-mail: varosfejlesztes@pvfzrt.hu

 

Vissza a lap tetejére 

Zöld Kapu, TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2017. június 22.
Támogatási szerződés aláírása 2017. november 17.
Projektkezdés 2017. december 1.
Projektzárás 2023. december 31.
Elszámolható projektköltség 600 000 000 Ft
Igényelt támogatás 600 000 000 Ft
Megítélt támogatás 600 000 000 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 600 000 000 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák