kelet-nyugati-kerékpárút

 

#A projekt céljai
#A projekt részletes bemutatása
#Milyen fejlesztésekre lehet számítani?
#Hírek, forgalomkorlátozások
#Pécsre hangolva
#Hasznos tanácsok
#Kapcsolat

 

#PUBLIC INFORMATION IN ENGLISH

 

 

A „TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 –  Fenntartható városi közlekedésfejlesztés - Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” tárgyú kerékpáros projekt megvalósításával  Pécs városvezetésének elsődleges célja, hogy – a már korábban megvalósult kerékpárút-fejlesztésekre épülve  –  Pécs Belvárosának forgalmi terhelését csökkentse úgy, hogy a fejlesztéssel infrastrukturális lehetőséget biztosítson a közösségi közlekedés (helyi buszos és kerékpáros közlekedés) minél szélesebb körű használatára. A projekt a fenntartható városi közlekedés, valamint az élhető városi környezet megteremtése érdekében egy olyan útszakaszon valósulhat meg, amely a kerékpárosok által jelenleg is népszerű és napi használatban van, ezért is fontos, hogy a helyi kerékpáros közösség teljes biztonságban közlekedhessen a városon keresztül, valamint azoknak is megteremtse a lehetőséget, akik eddig még nem ültek kerékpárra.

A projekt részletes bemutatása

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata „TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 – Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” tárgyú beruházás tervezése 2018. évben indult el, amely akkor egy átfogó tömeg- és közösségi közlekedésfejlesztési koncepciót irányozott elő. A komplett tervdokumentáció 2019-ben részesült építési engedélyben, amelyet követően Megrendelő kivitelezési közbeszerzést indított, azonban az eljárás végül nem hozott eredményt. A hirtelen megemelkedett építőipari árak miatt a műszaki tartalom felülvizsgálata, racionalizálása vált szükségessé, így a projekt több részre történő bontásáról született döntés.

A Szigeti út – Erkel Ferenc utca és a Megyeri tér közötti szakasz

A projekt nyugati végpontja közvetlenül csatlakozik a 2021. évben befejezett „Nyugati városrész kerékpárút megvalósítása” projekthez és a Szigeti út – Hungária utca tengely mentén halad egészen a Megyeri térig. A tervezett fejlesztések mind a kerékpáros közlekedés, mind pedig tömegközlekedés szempontjából pozitív hatással lesznek a helyi közlekedés fejlődésére.

• A fejlesztéssel érintett szakaszon több meglévő buszmegálló teljesen megújul. Az egykori Szliven Áruháznál a Szigeti út déli oldalán új buszmegálló létesül.
• A kerékpárosok számára szakadásmentes kerékpáros kapcsolat létesül a Szigeti út Hungária utca tengelyen a meglévő Nyugati városrészi kerékpárúthoz, illetve a Megyeri térnél a tervezett Megyeri úti kerékpárúthoz kapcsolódva. Mindez az út szakaszos megszélesítése mellett kerékpársávokon, vagy a zöldben kerékpárúton biztosítva.

A fejlesztéssel érintett útszakaszon a tervezés során készített állapotfelvételeknek megfelelően teljes pályaszerkezet cserére, illetve aszfaltcserére kerül sor, így a Nyugati kerékpárút megvalósítása projektben készült burkolatfelújítás egészen a Rókus sétányig tud folytatódni. Bár a fejlesztés elsődleges célja a közösségi közlekedés előnyben részesítése volt, a megújuló útburkolatok valamennyi közlekedő fél számára előnyösek lesznek.

Megvalósítani kívánt műszaki tartalom részletes bemutatása

 

1.1. Tüzér utca és Huszár utca

Az 1. szakasz a Szigeti út – Tüzér utca csomópont szélesítését és korszerűsítését tartalmazza, valamint teljes pályaszerkezet cserét az Erkel Ferenc utca és a Huszár utca között. Új jelzőlámpás csomópont létesül a Honvéd utcában, valamint a teljes szakaszon irányhelyes kerékpársávok létesülnek. Új buszmegálló és járda épül a Szigeti út déli oldalán az Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karral szemben, továbbá az út szélesítése miatt a déli oldal teljes szakaszán új közvilágítási hálózat létesül. A szakasz nyugatról kapcsolódik a TOP-6.4.1-16 – Nyugati kerékpárút megvalósítása fejlesztéshez.

1.2. Huszár utca és Nagy Jenő utcai parkoló útcsatlakozása között

Az útszakaszon teljes kopórétegcsere (5 cm) valósul meg a meglévő szegélyek között, valamint az északi oldalon kerékpársáv létesül. A déli oldalon egyirányú kerékpárút épül a zöld sávban, továbbá a Rókus sétánnyal szemben új buszmegálló és buszváró létesül.

1.3.  Csatlakozás a Megyeri út fejlesztése projektben megvalósuló nyomvonalhoz

A „TOP-6.1.5-15-PC1-2020-00006 – Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés – Megyeri út fejlesztése” projektben az Expo Center és a Megyeri tér között kerékpáros létesítmény épül, mely közvetlenül csatlakozik majd a Szigeti úti kerékpársávokhoz a meglévő Megyeri téri gyalogátkelőnél. A „Megyeri út fejlesztése” projekt 2023. tavaszán indul.

Hírek, forgalomkorlátozások

 

A kivitelezés ideje alatt az alábbi forgalmi rend lesz érvényben a fejlesztéssel érintett útszakaszon:

2023. március 20. – március 22. között:

 • Az ideiglenes forgalmi rend kialakításához szükséges táblázásokat és burkolati jelek felfestését végzi el a Vállalkozó.
 • Megkezdődik az ideiglenes buszmegállók kiépítése.
 • A gyalogos forgalomtól elzárt területek elkordonozása megtörténik.

 

2023. március 23. és június 20. között

 • Teljes útzár a Szigeti út Erkel Ferenc utca és a Huszár utca közötti szakaszán (kivéve buszok, taxik és gyalogosok részére).
 • A Rókus utcától a tovább haladás kivéve célforgalom szerint és a töltőállomást használóknak szabad.
 • A töltőállomás után csak buszok és taxik közlekedhetnek nyugati irányba.
 • A Honvéd utca a Váci Mihály utcától zsákutca.
 • A Huszár utca egyirányú a 31-es számtól észak felé.
 • Az Erkel Ferenc utcában északi, a Lázár Vilmos utcában déli irányba egyirányú a forgalom.
 • A Szigeti úton a Rókus sétánynál található gyalogos átkelőhely ideiglenesen megszűnik.
 • A Hungária utcából a Madách Imre utcába szabad a balra kanyarodás. A Madách Imre utcában a parkolás tilos.
 • A Megyeri tér és a 6-os út csomópontban a keleti oldali zebra ideiglenesen megszűnik.
 • A 2, 2A, 55 és 102-es jelzésű buszok Egyetemváros megállóhelyei ideiglenesen áthelyezésre kerülnek a Tüzér utcába.
 • Az Uránváros irányú 26, 27, 27Y, 28, 28A és 28Y jelzésű buszoknak ideiglenes buszmegálló létesül a Szigeti úton a Kürt utca előtt.
 • Az Uránvárosból közlekedő 25, 26, 27, 27Y, 28, 28A, 28Y, 29 jelzésű buszok a 6-os úton érik el az Egyetemváros ideiglenes megállót, így a Szántó Kovács János utcai és a Gyümölcs utcai megállóhelyek ideiglenesen megszűnnek.
 • A lezárt területen kerékpárral közlekedni nem lehet. Kerékpárral kerülőút használata javasolt, vagy a Szigeti út északi oldalán a kerékpárról leszállva lehet közlekedni.

 

2023. június 20. és szeptember 20. között

A forgalmi rend a következőkben változik a 2023. március 20. – június 20. időszakhoz képest:

 • Az Uránváros irányú 26, 27, 27Y, 28, 28A, 28Y jelzésű buszok az Egyetemváros ideiglenes megálló után a 6-os úton érik el Uránváros végállomást, a Gyümölcs utcai és Szántó Kovács János utcai megállóhelyek ideiglenesen megszűnnek.
 
 
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében köszönjük az együttműködést és a türelmet!
 
Felhívjuk figyelmét, hogy a fent említett kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan  víziközmű-hálózat fejlesztés zajlik a városban, amely szintén lezárásokkal, forgalomkorlátozásokkal jár!
Útvonaltervezésnél tájékozódjon: www.pecs.hu/kehop-2-1-11-21-2022-00014

 

Kerékpárosbarát város

 

Pécs kerékpárosbarát fejlesztései a városvezetés támogatásával hozzájárulnak a város csökkenő környezetterheléséhez, a közlekedésbiztonság javításához és alternatívát nyújtanak a városon belüli nem motorizált közlekedésre. A közösségi közlekedésben megvalósuló beruházások lehetővé teszik a város polgárai, a napi rendszerességgel munkába járók, a városban tanuló diákok számára, hogy gyorsabban, könnyebben és olcsóbban, de legfőképpen környezetbarát módon és biztonságosan elérjék úti céljukat.

A kerékpáros infrastruktúra építésének, a kerékpáros útvonalak kijelölésének hasznos hozadéka, hogy növeli a kerékpáros közlekedés népszerűségét és elfogadottságát és ezáltal hozzájárul a kerékpározás részarányának növeléséhez.

A projekt nagy előnye, hogy az autósforgalom csillapodásával csökken a szén-dioxid kibocsátás és a légszennyezettség, élhetőbb lesz a városi környezet. A projekt hozzájárul az egészségesebb szemléletmód elterjedéséhez és a kialakított kerékpárforgalmi létesítmények hosszával az Operatív Program indikátor teljesüléséhez.

 

 

Hasznos tanácsok

 

Könnyen, egyszerűen, gyorsan, megbízhatóan, olcsón és a legnagyobb szabadsággal közlekednél a mindennapokban? Kikapcsolódnál a szabadidőben?

Segítünk, hogy örömet okozzon a kerékpározás!

                                   

 

Kapcsolat

 

Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.
7621 Pécs, Mária u. 9.
Telefon: +36 72 514 801
E-mail: varosfejlesztes@pvfzrt.hu

 

 

 

A városvezetés által indított legújabb kerékpárút fejlesztés szervesen kapcsolódik a korábbi kerékpáros projektekhez: E-közbringa rendszer kialakításához, Nyugati városrész kerékpárút, illetve a már megvalósult Egyetemvárosi kerékpárúthoz.

 

 

 

 

More cycle paths to be developed in Pécs, Szigeti Street


The following traffic order will be in force during the works on the road section affected by the development:

 

Between 20 March 2023 and 23 March 2023

 • Project preparation works with partial traffic restrictions

 

Between 23 March 2023 and 20 June 2023

 • Complete closure of Szigeti Street between Erkel Ferenc Street and Huszár Street (except for pedestrians, buses and taxis).
 • From Rókus Street, onward travel is free except for destination traffic and for those using the service station.
 • After the service station, only buses and taxis are allowed to travel westbound.
 • Honvéd Street is a dead end from Váci Mihály Street.
 • Huszár Street is one-way from number 31 northbound.
 • Erkel Ferenc Street is one-way northbound and Lázár Vilmos Street is one-way southbound.
 • On Szigeti Street, the pedestrian crossing at Rókus Promenade will be temporarily closed.
 • Left turn from Hungária Street to Madách Imre Street is allowed. Parking is prohibited in Madách Imre Street.
 • The crosswalk on the east side of Megyeri Square junction and road 6 is temporarily closed.
 • Bus stops for buses 2, 2A, 55 and 102 Egyetemváros will be temporarily relocated to Tüzér Street.
 • Temporary bus stops for buses 26, 27, 27Y, 28, 28A and 28Y in the direction of Uranváros will be established on Szigeti Street in front of Kürt Street.
 • Buses 25, 26, 27, 27Y, 28, 28A, 28Y, 29 from Uranváros will reach Egyetemváros via road 6, so the temporary bus stops at Szántó Kovács János Street and Gyümölcs Street will be temporarily closed.
 • Bicycles will not be allowed in the closed area. Cyclists are advised to take a detour or dismount their bikes on the north side of Szigeti Street.

 

Between 20 June and 20 September 2023

The above mentioned traffic order will change as follows:

 • Buses no. 26, 27, 27Y, 28, 28A, 28Y in the direction of Uranváros will arrive at Uranváros terminus on road 6 after the temporary stop at Egyetemváros, the stops at Gyümölcs Street and Szántó Kovács János Street will be temporarily closed.

 

 

 

Please note,

that in parallel with the above-mentioned construction works, water utility network development is taking place in the city, which also entails closures and traffic restrictions!
Please check when planning your route: www.pecs.hu/kehop-2-1-11-21-2022-00014

 

On behalf of the Municipality of the City of Pécs we thank you for your cooperation and patience!

 

kelet-nyugati-kerékpárút, TOP-6.4.1-15 -PC1-2016-00005
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
 

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat benyújtása 2016. július 26.
Támogatási szerződés aláírása 2016. december 9.
Projektkezdés 2016. december 9.
Projektzárás 2022. december 31.
Elszámolható projektköltség 759 020 000 Ft
Igényelt támogatás 759 020 000 Ft
Megítélt támogatás 759 020 000 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 759 020 000 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák