Pécsbányai Közösségi Ház fejlesztése

Pécs a 2014-2020 közötti pénzügyi időszakra történő felkészülés során megalkotta a hosszútávú városfejlesztési koncepcióját, majd az ott nevesített célok konkrétabb beavatkozásokra bontva létrehozta az Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, a tervezési folyamat végül a konkrét városrészi projekteket meghatározó Integrált Területi Program elkészítésével ért véget.

A város nem csak elkészítette a fenti stratégiákat, hanem meg is kezdte a megfogalmazott fejlesztések megvalósítását a városban, melynek keretében a Pécsett élők új rendelőintézettel, korszerűen felújított utakkal, óvodákkal, bölcsődékkel, új szabadidőparkkal, gazdagodtak az elmúlt időszakban, és gazdagodnak a közeljövőben.

A lakosság azonban nem csak az oktatásügyi, egészségügyi, infrastrukturális beruházások iránt fejezte ki az igényeit (Pécs2020 konzultáció), hanem a közösségfejlesztésre, új minden korosztály igényeit kielégítő városrészi közösségi terek kialakítására is. Tekintettel arra, hogy a TOP-6 prioritás a zöldfelületi, illetve közösségi fejlesztéseket gazdaságfejlesztéssel közösen támogat, így a közösségi házak kialakítását célzó fejlesztések kapcsán más forrás felkutatása vált szükségessé.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a cél érdekében a pályázati lehetőségeket felkutatta, és a siker érdekében, mint alapító részt vett a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület létrehozásában.  Az Egyesület státuszánál fogva pályázhatott a TOP-7.1.1 kiírásra, melynek keretében elkészítette a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát, mely kulcsprojektként rögzíti a „Pécsbányai Közösségi Ház fejlesztése” tárgyú projektet.

A kulcsprojekt megépítéséhez készített Megvalósíthatósági Tanulmány részletesen bemutatja Pécsbánya adottságait (környezeti, gazdasági, kulturális stb.), az itt élők fejlesztési igényeit, a megvalósított, a folyamatban lévő, illetve az előkészítés alatt álló városrészben megvalósuló fejlesztési projekteket.

2023 év elejére Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából Pécsbánya felújított, a városrész központjában elhelyezkedő, akadálymentesített, rendezvény-infrastruktúrával ellátott, minden korosztály igényeit kielégítő közösségi térrel gazdagodott.

A felújított közösségi ház a helyi közösségek fejlesztésének bázisa lesz, amellett, hogy egy időben és egy helyen kínál majd kikapcsolódást Pécsbánya minden lakosának a kicsiktől egészen az idős korosztályig.

A Közösségi Ház jelentősen növeli a lakosság komfortérzetét, hozzájárul az ITP-ben megfogalmazott népességmegtartáshoz, azaz közvetlenül hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez is.

Pécsbányai Közösségi Ház fejlesztése, TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00705
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár és a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület

Pályázat benyújtása 2020. július 27.
Projektkezdés 2021. január 1.
Projektzárás 2023. március 31.
Elszámolható projektköltség 28 268 627 Ft
Igényelt támogatás 28 268 627 Ft
Megítélt támogatás 28 268 627 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 28 268 627 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák