Pécsbányai Közösségi Ház fejlesztése

Pécs a 2014-2020 közötti pénzügyi időszakra történő felkészülés során megalkotta a hosszútávú városfejlesztési koncepcióját, majd az ott nevesített célok konkrétabb beavatkozásokra bontva létrehozta az Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, a tervezési folyamat végül a konkrét városrészi projekteket meghatározó Integrált Területi Program elkészítésével ért véget.

A város nem csak elkészítette a fenti stratégiákat, hanem meg is kezdte a megfogalmazott fejlesztések megvalósítását a városban, melynek keretében a Pécsett élők új rendelőintézettel, korszerűen felújított utakkal, óvodákkal, bölcsődékkel, új szabadidőparkkal, gazdagodtak az elmúlt időszakban, és gazdagodnak a közeljövőben.

A lakosság azonban nem csak az oktatásügyi, egészségügyi, infrastrukturális beruházások iránt fejezte ki az igényeit (Pécs2020 konzultáció), hanem a közösségfejlesztésre, új minden korosztály igényeit kielégítő városrészi közösségi terek kialakítására is. Tekintettel arra, hogy a TOP-6 prioritás a zöldfelületi, illetve közösségi fejlesztéseket gazdaságfejlesztéssel közösen támogat, így a közösségi házak kialakítását célzó fejlesztések kapcsán más forrás felkutatása vált szükségessé.
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a cél érdekében a pályázati lehetőségeket felkutatta, és a siker érdekében, mint alapító részt vett a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület létrehozásában.  Az Egyesület státuszánál fogva pályázhatott a TOP-7.1.1 kiírásra, melynek keretében elkészítette a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát, mely kulcsprojektként rögzíti a „Pécsbányai Közösségi Ház fejlesztése” tárgyú projektet.

A kulcsprojekt megépítéséhez készített Megvalósíthatósági Tanulmány részletesen bemutatja Pécsbánya adottságait (környezeti, gazdasági, kulturális stb.), az itt élők fejlesztési igényeit, a megvalósított, a folyamatban lévő, illetve az előkészítés alatt álló városrészben megvalósuló fejlesztési projekteket.

A Tanulmányban kifejtésre kerül a fejlesztés tartalma, célja, üzemeltetése, a beruházás időtartama, melyek az alábbiak szerint foglalhatók össze:

2021 év közepére a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia keretében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából Pécsbánya felújított, a városrész központjában elhelyezkedő, akadálymentesített, rendezvényinfrastruktúrával ellátott, minden korosztály igényeit kielégítő közösségi térrel gazdagodik.

A felújított közösségi ház a helyi közösségek fejlesztésének bázisa lesz, amellett, hogy egy időben és egy helyen kínál majd kikapcsolódást Pécsbánya minden lakosának a kicsiktől egészen az idős korosztályig.

A Közösségi ház jelentősen növeli a lakosság komfortérzetét, hozzájárul az ITP-ben megfogalmazott népességmegtartáshoz, azaz közvetlenül hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez is.

Pécsbányai Közösségi Ház fejlesztése, TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00705
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár és a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület

Pályázat benyújtása 2020. július 27.
Projektzárás 2022. január 31.
Elszámolható projektköltség 20 000 000 Ft
Igényelt támogatás 20 000 000 Ft
Támogatás mértéke 100 %

További híreink

Legfrissebb galériák