A Diána téri piac rekonstrukciója

A Diána tér és környezete Pécs egyik legforgalmasabb közterülete, de állapota jelentősen leromlott, technológiai megújítást igényel, így a terület fejlesztése nemcsak építészeti, de városfejlesztési kulcskérdés is.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. konzorciumi megállapodás keretében 2021. február 26-án támogatási kérelmet nyújtott be a Pénzügyminisztérium által közzétett TOP-6.1.3-15 – „Helyi gazdaságfejlesztés” elnevezésű pályázati felhívásra. „A Diána téri piac rekonstrukciója” című projekt a Közreműködő Szervezet 2021. július 9-én kelt döntése értelmében, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból közel 300 millió Forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett.

A piac területének épületállományát az európai uniós beruházást megelőzően korszerűtlen könnyűszerkezetes építmények, acélvázas pavilonok jelentették. A projekt célja a piac közvetlen körzetében lévő kistermelők, mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékeket előállító kistermelők, valamint az utcán is elfogyasztható ételeket kínáló vendéglátó egységek működtetésének támogatása volt. A piac átalakítása lehetőséget adott arra, hogy újabb és vonzóbb árusítóhelyek jöhessenek létre, amelyek kellemesebb vásárlási élményt nyújtanak a vásárlók számára is.

A piac felújításának gazdasági szempontból is pozitív hatásai lesznek. A megújulás lehetőséget nyújt a helyi vállalkozásoknak és árusoknak, hogy fejlődjenek és növekedjenek. Az új, vonzóbb környezet növeli a forgalmat, ez pedig közvetetten támogatja a helyi gazdaságot is. Végül, de nem utolsósorban a felújított piac nemcsak vásárlási lehetőséget (pl. tematikus piaci napok) kínál, hanem közösségi központként is szolgálhat.

A Diána téri piac fejlesztése során az alábbi beavatkozások történtek meg:

  • egységes arculatú, korszerű műszaki állapotú fedett nyitott árusító épült meg acélváz-szerkezettel, korszerű könnyűszerkezetű homlokzati panelekkel burkolva;
  • 15 db fedett zárt üzlethelyiséget, üzletenként saját mosdókkal alakítottak ki;
  • a fedett piactéren 60 db árusító asztalt helyeztek el;
  • hűtött – fűtött (elektromos üzemű hőszivattyús VRV rendszerrel) épületegységek, üzlethelyiségek épültek;
  • vásárlói és személyzeti mosdók épültek elkülönített kialakítással;
  • a fenntartási költségek csökkentése érdekében 43 kW napelemes rendszert telepítettek az épület tetőfelületére;
  • új biztonsági világítási rendszert, központi vagyonvédelmi és informatikai hálózatrendszert építettek ki;
  • a projekt keretében egy darab akadálymentes parkoló kiépítése történt meg;
  • az eredeti funkció megtartása mellett az épület és annak környezete is megújult.

Az piac épülete mellett annak környezete is fejlesztésre került. A parkoló területe, a kapcsolódó kiszolgáló utak és jelen fejlesztéssel párhuzamosan egy másik projekt (TOP-6.3.2-16-PC1-2021-00004) keretében a piac szomszédságában található parkos terület is megújult. 

A piacterület tulajdonosa a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt, így Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a projektet konzorciumi formában, konzorciumvezetőként valósította meg a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-vel.

A Diána téri piac rekonstrukciója, TOP-6.1.3-15-PC1-2021-00003
Pályázat benyújtása 2021. február 26.
Támogatási szerződés aláírása 2021. szeptember 17.
Projektkezdés 2021. november 18.
Projektzárás 2023. december 21.
Elszámolható projektköltség 298 148 795 Ft
Igényelt támogatás 298 148 795 Ft
Megítélt támogatás 298 148 795 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 298 148 795 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák