Családi Bölcsőde hálózat fejlesztése a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás közigazgatási területén

A Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás a társult önkormányzatok közigazgatási területének összehangolt fejlesztése, a térségi közszolgáltatások biztosítása, az intézmények fenntartása, valamint a településfejlesztés összehangolása céljából alakult. A Társulás a feladatok működtetésére a Pécs és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Gyermekjóléti Alapellátási Központ és Családi Bölcsőde Hálózatot (PKSZAK) hozta létre. Az intézmény célja, feladata elsődlegesen a társult településeken a szociális alapszolgáltatások működtetése, illetve a gyermekek napközbeni ellátásának keretén belül, családi bölcsőde hálózat működtetése.

Jelen projekt keretében a hálózatban működő családi bölcsődei ellátás fejlesztése a cél. Jelenleg 17 családi bölcsődét működtet a Társulás a Pécsi Agglomeráció közigazgatási területén. Jelen projekt keretében egy meglévő telephely kerül fejlesztésre és egy új, három csoportszobás családi bölcsődei telephely kerül kialakításra.

Jelen projekt keretében érintett, meglévő telephely, a Szalánta községben található Mesevár Családi bölcsőde jelenleg 8 férőhellyel rendelkezik. A fejlesztés keretében a meglévő, Szalánta, Zrínyi M. u. 32. sz. alatt lévő családi bölcsőde egy csoportszobával (5 fős férőhely) bővül az épület hátsó részében található helyiségek bevonásával.

A projekt másik helyszíne a Pécs, Aradi Vértanúk útja 14. sz. alatti üres óvodaépület, amelynek felújításával három db, egyenként nyolcfős új csoportszoba kerül kialakításra 24 férőhelyre, tálalókonyhával és mosdóhelyiségekkel.

A jelenleg szolgáltatást nyújtó, szalántai családi bölcsőde DDOP forrásból került kialakításra. Részben akadálymentesített, hőszigetelt. Jelen projekt keretében a meglévő családi bölcsőde kerül bővítésre, az épület hátsó felében új csoportszoba, öltöző és mosdóhelység kerül kialakításra, illetve a meglévő tálalókonyha kerül áthelyezésre, hogy mindkét csoport tudja használni. Az épület homlokzatának felújítása során a terasz is teljes hőszigetelést kap, valamint cserélésre kerülnek egyes, a külső szerkezetekben található nyílászárók. Megvalósul az épület fűtéskorszerűsítése, a kazán- és hőleadók cseréje. Alaprajzi elrendezését tekintve kismértékű átalakítás történik. Az épületrészben található belső nyílászárók cserélésre kerülnek. A vizesblokkban gyermek méretű wc-k és kézmosók kerülnek elhelyezésre.

A projekt keretében, a pécsi helyszínen 3 csoportszobás, új családi bölcsőde kerül kialakításra egy, a történelmi belvárosban elhelyezkedő önkormányzati tulajdonban lévő épületében. Az ingatlanon belül teljes átépítésre van szükség, hogy új funkcióját kiszolgálhassa: kialakításra kerülnek az egyenként 8 fő befogadására alkalmas csoportszobák, valamint öltöző, mosdó, illetve vizesblokk a gyermekek – felnőttek számára, tálalókonyha, iroda – a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően. A tervezés során a lépcsőház bejárata akadálymentesítésre kerül. Az akadálymentes mosdó és a további fogyatékossági csoportokra kiterjedő akadálymentesítés is a projekt keretében valósul meg. Az épületrész nyílászárói, a hőleadók cserélésre kerülnek.

Mindkét intézmény esetében infokommunikációs akadálymentesítés tervezett hallássérültek részére, ez mobil, vagy fixen telepített indukciós hurokerősítővel valósul meg. Látássérültek tájékozódását segítendő, az ajtótokok és az ajtólapok kontrasztos színezésre, továbbá a szükséges piktogramok kihelyezésre kerülnek. Mindkét intézményben információs táblák kerülnek (helyiség funkcióval, intézmény alaprajzával) kihelyezésre, melyek kontrasztos kialakításúak, továbbá Braille-feliratokkal készülnek.

A projekt keretében tervezett, fent bemutatott infrastrukturális fejlesztéseket a nevelési munkát elősegítő eszközbeszerzés egészíti ki, melynek keretében bútorok, konyhai eszközök, játékok, fejlesztő eszközök kerülnek beszerzésre.

Családi Bölcsőde hálózat fejlesztése a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás közigazgatási területén, RRF-1.1.2-21-2022-00090
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás

Pályázat benyújtása 2022. január 5.
Támogatási szerződés aláírása 2022. szeptember 22.
Projektkezdés 2022. május 1.
Projektzárás 2025. július 3.
Elszámolható projektköltség 336 706 256 Ft
Igényelt támogatás 336 706 256 Ft
Megítélt támogatás 336 706 256 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 336 706 256 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák