Nagy Kiállítótér – Múzeum utca rekonstrukció

Az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs2010 program egyik kulcsprojektje, a „Nagy Kiállítótér- Múzeumutca” projekt. A beruházás sikeres megvalósítása érdekében a projektet a Baranya Megyei Önkormányzat, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. (Pécs2010 Menedzsmentközpont Közhasznú Nonprofit Kft.) közösen, konzorciumi együttműködés keretében valósították meg. A konzorcium tagjai, - a projekt menedzsmentfeladatait ellátó Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2 éves előkészítő (nyílt építészeti tervpályázat lebonyolítása, építési engedélyek megszerzése) munkáját követően - 2009. június 24-én kötötték meg a kapcsolódó támogatási szerződést a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, mint a projekt Közreműködő Szervezetével.

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretein belül megvalósult „Nagy Kiállítótér- Múzeum utca rekonstrukció” során megújult és bővült a Modern Magyar Képtár Papnövelde utca 5. szám alatti épülete. Itt került bemutatásra 2010. december 10. és 2011. május 1. között az EKF évad egyik legnagyobb képzőművészeti attrakciója a „Nyolcak, Cézanne és Matisse bűvöletében” című kiállítás, melyet 2011. március közepéig több, mint 12 ezer érdeklődő tekintett meg.

A „Múzeumutca” rekonstrukciója során a Káptalan utcában új – vegyes forgalmi közlekedésre alkalmas- térburkolat került lerakásra, megújult az Aranyos Kút és környezete, és az Eszperantó Park.

A Káptalan utcában található múzeumok közül a Victor Vasarely Múzeumban sor került a teljes homlokzat felújítására, továbbá az épület világításának megújítására, klimatizáló rendszer kialakítására és a Múzeum akadálymentesítésére. 2010. május 21-én került sor a felújított Vasarely Múzeum újranyitásra, mely azóta átlagosan havi 1000 látogatót fogad.

A Káptalan utca 4. szám alatt megújításra került a Modern Magyar Képtár I. és a Múzeum Galéria épülete. 2010. augusztus 15. – október 24-e között itt került bemutatásra az alkotói révén Pécshez szorosan kapcsolódó „A művészettől az életig. Magyarok a Buahausban” című kiállítás, melyet az alig több, mint 2 hónapos nyitva tartás alatt 15 ezren tekintettek meg.

A projekt során került megújításra a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának Káptalan utca 5. szám alatt található épülete.

A megújult „Múzeumutca” új külsővel, európai szintű infrastruktúrával és kiváló kiállításokkal várja a tükéket és a turistákat egyaránt.

A megújult múzeumokban található kiállításokról további információ az alábbi honlapon található: www.jpm.hu

Nagy Kiállítótér – Múzeum utca rekonstrukció, DDOP-4.1.3/A-2008-0005
Kedvezményezett neve és elérhetősége

1. Baranya Megyei Önkormányzat
– konzorciumvezető
(7621 Pécs, Széchenyi tér 9.)
2. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
– konzorciumi tag
(7621 Pécs, Széchenyi tér 1.)
3. Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.
- konzorciumi tag
(7621 Pécs, Mária u. 9.)

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.
(7621 Pécs, Mária u. 3)

Pályázat benyújtása 2008. december 19.
Támogatási szerződés aláírása 2009. június 24.
Projektkezdés 2008. július 30.
Projektzárás 2011. október 31.
Elszámolható projektköltség 1 757 245 846 Ft
Megítélt támogatás 1 490 617 255 Ft
Tervező

KörTe Építészműhely Kft.
(Káptalan utcai rekonstrukció),
Kistelegdi 2008 Kft.
(Papnövelde u. 5. rekonstrukció és bővítés)

Kivitelező

LAKI Épületszobrász Zrt.

További híreink

Legfrissebb galériák