Zsolnay Kulturális Negyed

Az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs2010 program egyik kulcsprojektje, a Zsolnay Kulturális Negyed. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. (Pécs 2010 Menedzsmentközpont Közhasznú Nonprofit Kft.) 2 éves előkészítő munkáját (tervpályázati eljárás lebonyolítása, építési engedély megszerzése, telekalakítás, Európai uniós pályázati dokumentumok benyújtása, stb.) követően, 2008. december 19-én kötötte meg a támogatási szerződést a Dél- Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, mint Közreműködő Szervezettel. A kivitelezési munkálatokat, a közbeszerzési eljárás győztese a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.- Magyar Építő Zrt. konzorcium végzi.

A Zsolnay Kulturális Negyed projekt célja, hogy a Zsolnay Gyár építészetileg legértékesebb területeinek rehabilitálásával egy olyan igényesen felújított épületegyüttes jöjjön létre, amely az épített örökség védelmével, valamint az idetelepülő kulturális, oktatási és közművelődési funkciókkal szolgálni tudja a város és a térség turisztikai forgalmának növekedését, hozzájárul az itt élők kulturális és oktatási igényeinek magas szintű kiszolgálásához, és segíti a kreatív iparágak alapjainak megerősödését.

A fejlesztés keretében mintegy 35 000 négyzetméternyi jórészt műemléki épület felújítása valósul meg köztük a DOZSÓ, a Sikorski ház, a Zsolnay mauzóleum, valamint műemlékvédelem és a tervezett funkciók szempontjából értéktelen épületek bontása mellett újak építésekre is sor kerül: létrejön egy 1000 fő befogadására is alkalmas multifunkcionális rendezvénytér, mintegy 1000 m2 kiállítótér, galéria, planetárium a kapcsolódó kiszolgálóterekkel valamint egy kétszintes parkoló a déli részen. A negyed északi és déli területét a Zsolnay Vilmos út felett átívelő gyalogos híd köti össze, melynek tövében a látogatóközpont fogadja a turistákat.
A Zsolnay Gyár területének tervezett megújításával az alábbi funkció együttesek jönnek létre:

Egyetemi negyed:

Az Egyetemi Negyedben a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Bölcsészettudományi Kar Kommunikációs és Médiatudományi Tanszéke és a Filmtudományi és Vizuális Kultúra Szeminárium fog működni. Az egyetemi oktatáshoz szükséges termek, műhelyek, illetve menza mellett itt kap helyet a Janus Egyetemi Színpad is, amely az egyetemi és városi ifjúság kulturális igényeit hivatott kiszolgálni.

Alkotó negyed:

Az Alkotó Negyed a volt pirogránit üzem épületegyüttesében jön létre. Fontos eleme ennek az épületegyüttesnek az újépítésű multifunkcionális rendezvényhelyszín mellett az úgynevezett „cifra kémény” előtt kialakuló nagyméretű tér, amely mozgalmas kulturális fesztiválok, események helyszíne lehet.

Gyermek és családi negyed:

A Családi Negyedben található a Planetáriumhoz közös fogadótérrel kapcsolódó hosszan elnyúló Pécsi Galéria modern épülete. Az úgynevezett Zöld Házban (DOZSÓ) fog működik 2011. januárja óta a Bóbita Bábszínház, amely tevékenységét a szabadtéri színpadra is „kiterjeszti”. A negyednek fontos része lesz az épületek közötti park, ahol különböző korcsoportok igényeinek megfelelő játszóterek kialakítására, valamint a régi teniszpálya környékének felújítására kerül sor.

Míves negyed:

A Míves Negyed, amelynek legfontosabb eleme a Zsolnay család és a gyár történetét bemutató kiállítás, kiegészülve a Gyugyi Gyűjteménnyel. Ezekhez egy, a manufaktúrán átvezető látogatói sétaút segítségével kapcsolódik a Zsolnay Mauzóleum, a gyár jelenlegi termékeit bemutató mintabolt és a kávézó. A Míves Negyed meghatározó eleme a Kéz-művész utca, ahol képző- és iparművészek, kézművesek és más kreatív területek képviselői bérelhetnek üzleteket, műhelyeket, műtermeket, irodákat, illetőleg vendéglátóhelyeket.

Zsolnay Kulturális Negyed, DDOP-4.1.3/A-2008-0004
Kedvezményezett neve és elérhetősége

1. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
– konzorciumvezető
(7621 Pécs, Széchenyi tér 1.);
2. Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.
- konzorciumi tag
(7621 Pécs, Mária u. 9.)

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.
(7621 Pécs, Mária u. 3)

Pályázat benyújtása 2008. november 25.
Támogatási szerződés aláírása 2009. augusztus 13.
Projektkezdés 2008. november 28.
Projektzárás 2011. november 30.
Elszámolható projektköltség 10 898 861 368 Ft
Megítélt támogatás 9 243 297 245 Ft
Tervező

MCXVI Építészműterem Kft.

Kivitelező

Reneszánsz Kőfaragó Zrt. -
Magyar Építő Zrt. Konzorcium

További híreink

Legfrissebb galériák