Egészségfejlesztési Iroda a Pécsi Kistérségben

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., Pécs Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézménye számára 2012 nyarán készítette el a TÁMOP-6.1.2/11/3 kódszámú, „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben” című felhívásra, az „Egészségfejlesztési Iroda a Pécsi Kistérségben” nevet viselő pályázatot.

A pályázat 2012. május 31-én, majd a pályázati felhívás Közreműködő Szervezet általi utólagos módosításának következtében 2012. július 11-én került benyújtásra. A pályázat a Közreműködő Szervezet támogatta, azonban forrsáhiány miatt tartaléklistára helyezte.
 

A projekt céljai a következőek:

 • Operatív célok:
  • A Pécsi Kistérség lakosságának egészséges életmódhoz való hozzáállásának javítása, a lakosok saját egészségükkel kapcsolatos törődésének előmozdítása.
 • Specifikus célok:
  • Egészséget szolgáló egyéni magatartásminták kialakítása
  • Életmódváltás elősegítése
  • Szív és érrendszeri valamint daganatos megbetegedések számának csökkentése
 • Általános célok:
  • A kistérség lakosságának fizikai aktivitásának növelés
  • Általános betegségmegelőzés
  • Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása
  • Mentális egészség javítása
  • Pozitív egészséges életvitellel kapcsolatos közösségi viselkedésminták népszerűsítése

A célok elérése érdekében az Egyesített Egészségügyi Intézmények, Dr. Veress Endre utcai rendelőintézetében kerül létrehozásra, egy ún. Egészségfejlesztési Iroda (EFI). Az iroda fő célja, a Pécsi Kistérség 39 településének, 186 600 lakosából minél több ember életmódváltozásának elősegítése. Az életmódváltozás elősegítése érdekében az EFI tanácsadói tevékenységet folytat (diabétesz, daganatos, pulmontológiai, alkohol, dohányzás, neurológiai, szájüregi, szív és érrendszeri), kistérségi egészségnapokat, városi egészségnapokat, városrészi egészségnapokat, életmód sportklubot, betegklubokat, kistérségi tanácsadást, előadásokat szervez a kistérség lakóinak.

Tanácsadásra természetesen nem csak a pécsiek számára nyílik lehetőség, az iroda munkatársai „Kistérségi tanácsadás” keretében minden érintett településre ellátogatnak.

Az EFI munkatársai a külső helyszíneken megrendezésre kerülő rendezvények mindegyikén egészségügyi szűréseket (pl.: vérnyomás, cukor, BMI, testzsír és test tömegszámolás) és tanácsadást is folytatnak.

A pályázat sikere esetén 100%-os támogatásintenzitással, bruttó 125 millió forintból valósulhat meg.

A pályázat sikere és megvalósítása nagyban hozzájárulhat a kistérség egészségfejlődéséhez, az egészségtudatos életmód elterjedéséhez, illetve a különféle szűrések fontosságának elterjedéséhez.

Pécs Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézménye az alábbi honlapcímen érhető el:
www.eeipecs.hu

Egészségfejlesztési Iroda a Pécsi Kistérségben, TÁMOP-6.1.2/11/3-2012-0006
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézménye
(7633 Pécs, Veress Endre utca 2.)

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

ESZA Társadalmi és Szolgáltató Nonprofit Kft.
(1134 Budapest, Váci út 45.)

Pályázat benyújtása 2012. május 31.
Elszámolható projektköltség 125 000 000 Ft
Igényelt támogatás 125 000 000 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák