Értékes Pécs

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága 321/2012. (08.29) számú határozatában kérte fel a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, a DDOP-2.1.1/D-12 kódszámú, „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című felhíváson történő indulásról.

A pályázati konstrukció keretében olyan projektek támogatására kerül sor, amelyek a turisták számára vonzerőt, élményeket, időtöltési lehetőséget nyújtó turisztikai attrakciók fejlesztését tőzik ki célul, továbbá konstrukció versenyképes turisztikai attrakciók és szolgáltatások kialakítását és fejlesztését támogatja.

Pécs városa meglévő, több évszázadra illetve évezredre visszanyúló történeti és vallási öröksége, sokszínű kultúrája és hozzájuk kapcsolódó értékei, valamint a városban jelen lévő vallási és kulturális sokszínűség miatt, a pályázatot nem önállóan, hanem konzorciumi formában került megvalósításra. A projektben az önkormányzatot konzorciumvezetőként a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. képviselte, mellette a Pécs-Belvárosi Református Egyházközség, a Pécsi Zsidó Hitközség, a Pécs- Kertvárosi Református Egyházközség és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye vettek részt konzorciumi partnerként a pályázat megvalósításában. A pályázat címe „Értékes Pécs”.

A konzorciumi partnerek az alábbi intézményeiken, épületeiken hajtották végre a pályázat által generált fejlesztéseket:
1. Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., mint konzorciumvezető részéről:

  • Cella Septichora látogatóközpont
  • Középkori Egyetem,
  • Ókeresztény Mauzóleum turisztikai attrakcióinak fejlesztése

2. Pécsi Zsidó Hitközség, mint konzorciumi partner részéről:

  • A Pécsi Zsinagógában a város zsidóságához köthető történeti, vallási kiállítás megvalósítása, továbbá a templomban található tóraszekrény és orgona környezetének restaurálása

3. A Pécs-Belvárosi Református Egyházközség, mint konzorciumi partner részéről:

  • Reformációtörténeti kiállítás létrehozása, Szabadság utca 33 sz. alatt található gyülekezeti terem átalakításával, akadálymentesítésével

4. A Pécsi Szerb Ortodox Egyházközség, mint konzorciumi partner részéről:

  • A Pécs, Zrínyi utca 15. sz alatti telken új kápolna, harangtorony építése, illetve a meglévő, utcafronti épületben szerb egyházművészeti regionális gyűjtemény létrehozása.

5. A Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség, mint konzorciumi partner részéről:

  • A kertvárosi templomban egy orgona kerül beépítésre, továbbá a templom mennyezetén 159 db kazetta kerül felhelyezésre és megfestésre ornamentika mintákkal, egyedi koncertélményt és különleges látványelemet biztosítva.
  • A projektelem keretében megvalósul a templom belső terének, ezen belül a mellékhelyiségeknek az akadálymentesítése.


A pályázatnak köszönhetően nem csak helyszínek kerültek átalakításra, felújításra, a kiállítások interaktív bemutatóeszközökkel (LCD Tv, projektor, multimédiás táblák, kronoszkóp, stb.) is bővültek. A projektnek köszönhetően  egy ún. QR kóddal használható „Innoguide” rendszer is bevezetésre került, mely az okos telefonnal érkező látogatók számára kínál idegenvezetést a résztvevő helyszíneken, illetve a kiállításokat összekötő útvonalak mentén.

A pályázat teljes költségvetése bruttó 452 062 693 Ft, melyhez a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek nem kell önerőt biztosítania.

A pályázat 2012. október 2-án kerül benyújtásra, a Közreműködő Szervezet 2012. december 19-én értesítette a konzorcium vezető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t, hogy a pályázatot támogatja és a projekt megvalósításához a teljes igényelt összeget biztosítja.

A projekt Támogatási Szerződésének megkötésére 2013. február 21-én került sor.

A projektben 2013 augusztusig minden helyszín kiviteli terve elkészült, a kivitelezési közbeszerzésekre 2013 őszén került sor, melyet követően a projekt elemeinek átadására a következő időpontokban került sor:

Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség:

- Kazetták avatás: 2014.03.06

Pécsi Zsidó Hitközség:

- Kiállítás avatás: 2014. 10.7.

Pécs-Belvárosi Református Egyházközség:

- Kiállítás avatás: 2015.01.17.

Budai Szerb Ortodox Egyházmegye:

- Templom avatás: 2015.05.03.

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.:

- A Cella Septichora és a Középkori Egyetem avatása 2015.05.29.

A kiállítások látogatási rendje és a kapcsolódó jegyárak az Értékes Pécs honlapon elérhetőek:

http://ertekespecs.hu/

A projekt keretében elkészült, a város teljes turisztikai kínálatát bemutató mobilapplikáció a következő linkről tölthető le:

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.markcon.tdm

 

 

 

Értékes Pécs, DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0015
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
(7632 Pécs, Zsolnay Vilmos.)

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
(7621 Pécs, Mária u.3)

Pályázat benyújtása 2012. október 1.
Támogatási szerződés aláírása 2013. február 21.
Projektkezdés 2013. február 21.
Projektzárás 2015. május 31.
Elszámolható projektköltség 452 062 693 Ft
Igényelt támogatás 438 253 693 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák