Pécsi Zsidó Hitközség Szeretetotthonának korszerűsítése

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 467/2011. (11.24.) számú határozatával döntött arról, hogy az Integrált Szociális Intézmény Pécs Tímár utca 5. szám alatt található telephelyének feladatellátást 2011. december 30-tól a Pécsi Zsidó hitközség lássa el. A Közgyűlés egyúttal felkérte a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. hogy készítse el és nyújtsa be a TIOP-3.4.2-11/1 - „Önkormányzati, állami, egyházi, nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítése” című felhívásra a Tímár utcai ingatlan felújítását célzó pályázatot.

A pályázat benyújtására 2012. május 22-én került sor. A pályázat Támogatási Szerződésének aláírására 2015. február 16-án került sor.

A pályázat keretében az elsődleges cél a meglévő férőhelyek és az intézményi térszerkezet korszerűsítése annak érdekében, hogy a gondozottak számára élhetőbb, komfortosabb környezet teremtődjön. A korszerűsítés egyediségét az adja, hogy az intézményt működtető Pécsi Zsidó Hitközség nemcsak egy magasabb életminőséget biztosít az ellátottak számára, de egy olyan sajátos multikulturális helyszínné is alakítja az otthont, amelynek vonzerejét, folyamatosan magas kapacitáskihasználtságát a kulturális és vallási különbözőségekből adódó, ún. „közelítési lehetőségek” adják. Ilyen lehetőségnek tekinthető az eltérő vallások és kulturális szokások, tradíciók kölcsönös megismerése és elfogadása, a gasztronómiai különbözőségekkel jelentkező egyedi és változatos étkeztetés biztosítása.

A projekt keretében tervezett fejlesztés révén:

  • Sor kerül az épület bentlakók igényeit és az előírásokat szem előtt tartó akadálymentesítésére.
  • Az épületen belül minden szinten kialakításra kerül akadálymentes vizes helyiség, biztosítandó a szinten belüli akadálymentes tisztálkodás lehetőségét.
  • Minden szinten kialakításra kerülnek az akadálymentes vizes helyiségek, biztosítandó a szinten belüli akadálymentes tisztálkodás lehetőségét.
  • Az ellátottak életvitelének javítására, a szobák, lakóegységek úgy kerülnek kialakításra, hogy abban a bútorozás, a megfelelő méretű ágyak elhelyezhetőek legyenek, az ajtók mérete az akadálymentes betegszállítást is lehetővé tegye.
  • Az idősek számára a vendégfogadáshoz szükséges társalgó helyiség is megújul, komfortosabbá téve a lakók számára a közösségi teret.
  • A kiépítésre kerülő rádiós nővérhívó rendszer, a wifi hálózat illetve a tűzjelző hálózat korszerűsítése az épületek biztonságos használatát segíti.
  • Az épület udvara, annak akadálymentes elérése is a pályázat részét képezi. Itt két új akadálymentes parkoló létesül, mely mindkét épület irányába biztonságos elérést biztosít.


Összességében tehát egy olyan, komplex program valósul meg, mely a lehetőségekhez mérten, a lehető legkorszerűbb időskori ellátás biztosítását teszi lehetővé az építészeti kialakítás, a megújuló fűtési rendszer, az akadálymentes környezet eszközeivel. A meglévő fűtőtestek szabályozó szelepeinek cseréjével, a hőleadó rendszer átmosásával egy jóval gazdaságosabban működtethető intézményi háttér jön létre.
A fejlesztés eredményeként létrejövő infrastruktúra a korábbiaknál jobb minőségben, korszerűbb felszereltséggel és racionálisabb térszerkezettel biztosítja az ellátottak jobb életminőségéhez szükséges feltételeket. A projekt fontos elemét, alappillérét jelentik továbbá a tervezett érzékenyítési és ESZA típusú feladatok, melyek egyrészről képezik az érzékenyítés és ESZA feladatok: e tevékenységek célja az ellátottak és gondozottak felkészítése a fejlesztéssel járó változásokra, az ellátás szintjének növelése rendezvényekkel, szakmai képzéssel.

A projekt párhuzamosan valósul meg az Energiatakarékossági beruházás a Pécsi Zsidó Hitközség Szeretetotthonában című, KEOP-4.10.0/E/12-2014-0106 kódszámú pályázattal.

A két projekt eredményeképpen létrejövő fejlesztésnek köszönhetően Pécs város legkorszerűbb Szeretetotthona jön létre, a kivitelezés 2015 őszén várható lezárultát követően.

Pécsi Zsidó Hitközség Szeretetotthonának korszerűsítése, TIOP-3.4.2-11/1-2012-0047
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécsi Zsidó Hitközség
(7621 Pécs, Fürdő utca 1.)

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság
Környezet és Energia Operatív Program Irányító Hatósága

Pályázat benyújtása 2012. május 22.
Támogatási szerződés aláírása 2015. február 16.
Projektkezdés 2014. augusztus 1.
Projektzárás 2015. október 31.
Elszámolható projektköltség 149 845 592 Ft
Igényelt támogatás 162 144 581 Ft
Megítélt támogatás 149 845 592 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák