Kék-Zöld Iroda megvalósítása a Melinda parkban

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011. május 26-i ülésén 232/2011. számú határozatában döntött a KEOP-6.2.0/B/09-11 pályázati konstrukció keretében „KÉK- Zöld Iroda megvalósítása a Melinda parkban” című pályázat benyújtásáról, valamint a pályázathoz szükséges sajáterő biztosításáról. A projektet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata konzorciumi formában valósította meg a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesülettel és az Ökováros Ökorégió Alapítvánnyal közösen. A projekt menedzsment feladatait a pályázat előkészítésétől kezdve a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. látta el.

A Közreműködő Szervezet a pályázatot 94 207 069 Ft támogatásban részesítette. A projekt támogatási szerződésének megkötésére 2013 áprilisában került sor.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata számára a környezeti nevelés, a környezetvédelem már régóta rendkívüli fontossággal bír, ennek egyik kiváló példája, a KÉK- Zöld Iroda projekt támogatása vagy a már évek óta működő Zöld Suli program létrehozása. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint építető vesz részt a projektben, míg az Ökováros- Ökorégió Alapítvány és a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület valósítják meg az ún. soft elemeket, azaz a rendezvények szervezését, kivitelezését, a tanácsadást.

A 2011. júliusában benyújtott pályázatnak köszönhetően a Melinda utcai szabadidőközpont épülete energia, víz, hő takarékossági, környezetvédelmi szempontok szerint kerül átalakításra. A megújuló Kék- Zöld Iroda határoló falaira 12 cm-es közetgyapot réteg, míg a padlástérbe 25 cm-es hőszigetelés kerül. A felújítás során a teljes vízvezeték rendszer korszerűsítésre megtörténik. Az épület átalakítása természetesen nem nélkülözi az energiatakarékos megoldásokat: minden, állandó használatú helységben energiatakarékos fénycsöves, kompakt fénycsöves, ill. led- és lámpatestek kerülnek felszerelésre.

A projekt közvetlen célcsoportja a Pécs Kertváros városrészében élő több, mint 50 ezer ember. A rendezvénystruktúra és a programok a Kertvárosban élő korcsoportok igényei szerint kerültek kialakításra (pl.: gyerekprogramok, fórumok a felnőttek számára, baba- mama klub a kismamák számára). A KÉK-Zöld Irodában a következő programok megvalósítása történt 2013 áprilisa és 2015 áprilisa között eltelt 24 hónapban:

  • Zöld tanácsadó iroda: célja a környezeti tanácsadás, segítségnyújtás
  • Zöldfórum: a rendezvény során szakemberek segítségével fenntarthatósági kérdések megvitatására kerül sor a felnőtt korosztály számára)
  • Ökosuli felnőtteknek: szakmai fórum a lakóközösségek részére
  • Zöldműves klub: gyerekfoglalkozások, célja az újrahasznosítás népszerűsítése
  • Zöldike Baba- mama klub: a kismamák segítése a környezettudatos életmód és nevelés kialakításában
  • Melinda fesztivál: A fesztivál során a lakosság megismerkedhet a környezettudatos megoldásokkal, egészségügyi méréseken vehet részt
  • Világnapok rendezvénysorozat: madarak, víz, fák, stb. világnapja)
  • Kék- Zöld ökotábor: környezettudatossági tábor gyerekek részére

A kapcsolódó kivitelezési munkálatok 2014 januárjában kezdődtek meg, az épület avatására 2014 szeptemberében került sor, melyet követően a KÉK-Zöld Iroda projekt programjai a közösségi házban kerültek megrendezésre.

A projekt megvalósítása 2015.04.30-án lezárult, a kapcsolódó programok azonban az érintett szervezetek vezetésével tovább folytatódnak a fenntartási időszak 5 évében is.

Kék-Zöld Iroda megvalósítása a Melinda parkban, KEOP-6.2.0/B/09-11-2011-0036
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
(7621 Pécs, Széchenyi tér 1.)

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Energia Központ Nonprofit Kft.
(1134 Budapest, Váci út 45.)

Pályázat benyújtása 2011. július 20.
Projektkezdés 2013. május 1.
Projektzárás 2015. április 30.
Elszámolható projektköltség 99 165 336 Ft
Igényelt támogatás 104 500 000 Ft
Megítélt támogatás 94 207 069 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák