A pécsi állatkert funkcióbővítő fejlesztése

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. hosszas előkészítő munka után 2012. október 31-én - Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében - nyújtotta be a pécsi állatkert felújítását célzó pályázatát, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatói döntésben részesített.

A projekt célja, hogy a felújítással az állatkert minden törvényi előírásnak megfeleljen; az Állatkert, mint turisztikai attrakció megőrizze és növelje versenyképességét és növelje látogatószámát. A fejlesztés további célja, hogy megvalósulásával lehetőséget biztosítson az elsődleges célcsoportnak tekinthető gyerekek számára az állatvilág és természetvédelmi értékek megismerésére.

A felújítás következtében az állatkertben és környezetében az alábbi funkciók jönnek létre:

1. Ökoturisztikai park és fogadóközpont:

A projektnek köszönhetően az állatkert új fogadóközponttal bővül, melyben, nem csak kiszolgáló funkciók (pénztár, mosdók, büfé) kapnak helyet, hanem rendezvény és információs térként is szolgál.

Az ökoturisztikai és a NATURA 2000 parkban kerül bemutatásra a Mecsek és környékének állat és növényvilága. A park rész úgy kerül kialakításra, hogy alkalmas legyen szabadtéri oktatásra, és a NATURA 2000 védelmi filozófiájának és a fenntartható fejlődés és tudatos környezetvédelem irányelveinek megismertetésére.

A vendégek fogadása érdekében az eddig komoly problémákat okozó parkolás is megoldásra kerül, továbbá a turista buszok számára is kialakításra kerül egy leszállóhely (a buszok a látogatás ideje alatt parkolhatnak a volt Vidámparknál).

2. Állatkert és akvárium- terrárium:

A Munkácsy utcában működő Akvárium-terrárium is helyet kap a megújuló állatkertben, a fogadóközpont épületében. Az épület földszintjén az akváriumi rész lesz megtekinthető a sokszínű édesvízi és tengeri állatvilággal, illetve a látogatóknak lehetőségük nyílik betekintést nyerni a fóka medencébe is. A terrárium az emeleten kerül kialakításra, mely épületrészben rendezvény és oktatóterem is kialakításra kerül.

Az állatkert felújításának köszönhetően az elmúlt évek során felújított épületeken és kifutókon (oroszlán, víziló) kívül szinte az összes helyszín átalakul, megújul. Az állatkertben nem csak a már meglévő állatok kapnak majd helyet, hanem olyan új az állatkert népszerűsítését szolgáló emlősök és hüllők kerülnek Pécsre, mint a barnamedve, puma, leopárd, tigris, fóka és számtalan madárfaj.

Az állatkerti részen több tematikus rész kerül kialakításra, ezek a következőek:
• Állatsimogató, majomház: a majmok, madarak, pónik, kecskék, disznók otthona. Mivel az állatsimogató az egyik legnépszerűbb helyszín, így mellette kerül kialakításra a játszótér is.
• Állatház- Nagymacskák: a pumák és a leopárdok új otthona az állatkert nyugati részén.
• Ragadozóház- vízilóház: Az állatkert egyik fő látványossága az oroszlánok, tigrisek és a vízilovak életében enged betekintést. A projekt keretében a tigrisek lakóhelyével bővül és a látogatók részére fenntartott része újul meg.
• Afrikai kifutó: a pályázatnak köszönhetően az ún. Afrikai kifutó is korszerűsödik továbbá a teljes területe szigetelésre kerül.
• Egyéb, kisebb állatházak: A pályázatnak köszönhetően az állatkert szinte valamennyi kisebb épülete, állatháza is megújul a törvényi előírásoknak és a látogatói igényeknek megfelelően.

3. Kerékpározásra alkalmas útvonal:

A Mecsextrém Park és a Remete rét között kialakításra kerül egy kerékpározásra alkalmas útvonal. Mivel az OTÉK előírásai szerint természetvédelmi területen csak kerékpáros közlekedésre kijelölt utat lehet építeni, ezért a projekt megvalósítása során a kijelölt útvonal forgalomtechnikai elemeinek kihelyezésére és kismértékű javításokra kerül sor (pl.: erdészeti utak profiljavítása).

A „Mecseki ökoturisztikai élménypark kialakítása a pécsi állatkert funkcióbővítő fejlesztésével és a kerékpár turisztikai infrastruktúra fejlesztésével” című projekthez a projekt megvalósítás kezdetekor 1 215 385 463 forint került biztosításra, mely össze a Közreműködő Szervezet döntésének értelmében 1 789 576 193 Ft-ra növekedett. A támogatás intenzitás mértéke 100%, így Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának önerőt nem kell biztosítani a projekt megvalósításához.

A projekt eredményeképpen biztosítottá válik Pécs város vízbázisának védelme és az állatkert modern turisztikai igényeknek megfelelő, ökológiai és fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó fejlesztése.

A pécsi állatkert funkcióbővítő fejlesztése, DDOP-2.1.1/E.F-12-K2-2012-0002
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
(7621 Pécs, Széchenyi tér 1.)

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség
(7621 Pécs, Mária utca 9.)

Pályázat benyújtása 2012. október 31.
Támogatási szerződés aláírása 2012. november 30.
Projektkezdés 2013. január 1.
Projektzárás 2015. október 31.
Elszámolható projektköltség 1 789 576 865 Ft
Igényelt támogatás 1 789 576 865 Ft
Megítélt támogatás 1 789 576 865 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák