A Misina tető ökoturisztikai revitalizációja

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága 2012. augusztus 29-i ülésén hagyta jóvá a DDOP-2.1.1/D-12  kódszámú, „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című pályázaton való részvételt a Misina tető és a Tv-torony környezetének megújítása érdekében. A pályázatot Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. állította össze.

A pályázat célja, hogy az elmúlt évek felújításaiból kimaradt, ám a város életében fontos szerepet játszó Misinán található turisztikai vonzerőket fejlessze. Ennek érdekében a pályázat célkitűzései az alábbiak:

• A Misina tető közterületi részeinek revitalizációja, a Mecsek ökológiai értékeinek bemutatásával, a szabadidő eltöltési lehetőségek fejlesztésével.
• Turisztikai fogadóközpont kialakítása és turisztikai funkcióbővítés a volt Misina Étterem épületében.
• Pécs város (egyik) meghatározó turisztikai arculati elemének megújítása a TV torony díszvilágításának kiépítésével.
• Down-hill kerékpáros pálya létesítése a Misinán.

A projekt sikere esetén az alábbi tevékenységek valósulnak meg:

• A TV torony környezetének rendezése, akadálymentesítése egy vonzó-rendezett közterület kialakításával;
• A jelenleg nem működő étterem-kávézó, a projekt keretében az alábbi új funkciókat kapja: turisztikai fogadóközpont amely a terület látnivalóit mutatja be a pályázati felhívás feltételeinek megfelelően (vizesblokkokkal, pelenkázóval, stb.), valamint a rendelkezésre álló nagy tereknek megfelelően egy új innovatív kiállítás kerül elhelyezésre az épületben. A kiállítás a TV toronyhoz kapcsolódó híradástechnikai-távközlési tematikájával egyrészt be fogja mutatni hogyan fejlődött a kommunikáció az elmúlt 40 évben (amióta áll a TV torony), másrészt bemutatja, „hogyan kerül az adás a TV-be. Az épület új funkciókkal történő megtöltése keretében egy a világon egyedülálló attrakció kerül kiépítésre: az épület tetején összesen közel 700 nm-en kialakításra kerül egy korcsolyapálya, amely a téli szezonban megsokszorozza a vendégforgalmat, illetve egyedülálló panorámájával felejthetetlen turisztikai élménnyé válik a város tetején való korcsolyázás.
• Tematikus turisztikai tájékoztató táblák kihelyezése, melyek a Mecsek túraútvonalait és értékeit mutatja be az odalátogatóknak;
• A környezetbe illeszkedő játszótér kialakítása;
• A környezetbe illeszkedő „felnőtt játszótér” kialakítása (kültéri fittness gépek telepítése), melyek egyrészt az aktív ökoturisztikai funkciót erősítik, másrészt jelentősen megnövelik az eltöltött idő hosszát, melyek a kapcsolódó turisztikai szolgáltatások magántőkés fejlődését indukálják;
• A parkolók és a közlekedési területek felújítása, térfigyelő kamerák elhelyezése,
• Közvilágítás korszerűsítése, amely elengedhetetlen a biztonságérzet-komfortérzet növeléséhez, ami nélkül a mecseki-misinai szabadidős tevékenységek nem fejleszthetők;
• A meglévő buszforduló felújítása (fedett buszváró kialakítása);
• A TV torony díszvilágításának megvalósítása;
• Egy ún. Down Hill pálya kialakítása az extrém kerékpáros sport kedvelőinek, amely, országosan egyedülálló vonzerőként jelentős látogatószám növekedést generál. A fiatal korcsoport számára külön „junior” Down Hill pálya is kialakításra kerül

A pályázat összköltsége bruttó 299 977 941 forint, mely 100%-os támogatásintenzitással valósulhat meg. A pályázat 2012. október 1-én kerül benyújtásra, sikere esetén 2013-ban indulhatnak meg a Misina és környezetének rendbetételét célzó munkálatok.

A Közreműködő Szervezet 2012. decemberében értesítette Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy a projektet nem támogatja.

A Misina tető ökoturisztikai revitalizációja, DDOP-2.1.1/A.B-12
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata (7621 Pécs, Széchenyi tér 1.)

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (7621 Pécs, Mária u.3)

Elszámolható projektköltség 299 977 941 Ft
Igényelt támogatás 299 977 941 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák