Megyervárosi Iskola (Testvérvárosok tere 1-3.) fejlesztése

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának régi célja volt, hogy mindhárom Kertvárosban található, IMS technikával épített iskoláját felújítsa (Illyés, Árpád, TVT) . A Megyervárosi Iskola Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda felújítására 2011-ben kerülhetett sor, a Testvérvárosok Terei Általános Iskola felújítása pedig 2013 őszén kezdődik meg.
 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 428/2012. (12. 13.) számú határozatában bízta meg a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., hogy kiemelt pályázatként készítse elő az IMS szerkezetű Testvárosok Terei Általános Iskola fejújítását.
 

A pályázat 2013. májusi benyújtását követően a Közreműködő Szervezet (MAG Zrt.) 2013. augusztus 29. napján értesítette Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatát arról, hogy „Megyervárosi Iskola (Testvérvárosok tere 1-3.) fejlesztése” című, DDOP-3.1.2/C-13-2013-0001 jelű pályázatát a Regionális Operatív Programok Irányító Hatóságának vezetője támogatásra érdemesnek ítélte.
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a projekt megvalósításához (a pályázatban igényelt) bruttó 593 000 000 Ft összegű támogatásban részesült, melynek elszámolására 100 %-os támogatásintenzitás mellett nyílik lehetőség, tehát az Önkormányzatnak a projekt megvalósításához önerőt nem szükséges biztosítania.
 

Az iskola fejlesztésének szükségességét az alábbi indokok tették szükségessé:
- Az épület szerkezete IMS technológiával készült, amely a statikus szakvélemények szerint néhány éven belül felújításra szorul, máskülönben nem képes biztosítani az oktatás biztonságos feltételeit, amely az iskola bezárását jelentené.
- A város oktatási infrastruktúrája nem lenne képes a Testvérvárosok Terei Általános Iskola hiányát kezelni, hiszen az elmúlt tíz évben a várost az általános iskolák bezárása jellemezte a fogyatkozó gyermekszám miatt, mára azonban ez a tendencia megállt, és 2020-ig az általános iskolás korú gyermekszám stagnálása várható.
- A mindennapos testnevelés oktatás feltételeit az iskola mai állapota nem képes hosszú távon biztosítani, a szerkezeti problémáktól eltekintve sem. A tornaterem rossz állapota (rossz hőszigetelés, állandó beázások, nem megfelelő hangszigetelés), és az iskola kültéri kosárlabdapályájának rossz állapota szükségessé teszi ezek felújítását, és az iskola testnevelési eszközparkja is bővítésre, felújításra szorul.
 

A fejlesztés tartalma:
 

A fejlesztés alapvetően az épület felújítását takarja, amely magában foglalja:
• a szerkezeti megerősítést,
• a meglévő nyílászárók cseréjét,
• az épület utólagos külső hőszigetelését,
• személyi felvonó kialakítását,
• az épület teljes akadálymentesítését,
• a lapostető utólagos hő és vízszigetelését,
• a tantermeket összekötő falak hangszigetelését,
• a főzőkonyha tálalókonyhává történő átalakítását,
• mozgáskorlátozott parkoló kialakítását,
• a belső burkolatok cseréjét,
• a felülvilágító kupolák egy részének szerkezeti okokból történő megszüntetését, másik részük cseréjét,
• teljes gépészeti felújítást és
• a sportudvaron található kosárlabdapálya felújítását.
 

Az építési munkálatok mellett a mindennapos testneveléshez elengedhetetlen eszközpark is bővítésre, fejlesztésre kerül a projektben, illetve nagyszámú innovatív, az egyénre szabott nevelést, és a HH-HHH illetve SNI gyermekek integrált nevelését megkönnyítő innovatív eszköz kerül beszerzésre.
A fejlesztés eredményeképp, az SNI gyermekek a HH és HHH gyermekek számára kedvező, minőségi oktatási környezet kínáló iskola kerül kialakításra, amely hosszútávon fenntartható, és megfelelő infrastruktúrát biztosít a pedagógiai eszközök, oktatási folyamatok fejlesztésére. Természetesen a projekt alapvető és kiemelt célja a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítása, amely a fejlesztés eredményeképp maximálisan megvalósul.

Az építési munkálatok 2014 januárjában kezdődtek meg, az iskolát 2014. augusztus 31-én ünnepélyes keretek között adta át a diákok számára dr. Páva Zsolt polgármester.

A felújításnak köszönhetően az intézmény Pécs város egyik legmodernebb alapfokú képzőhelyévé vált.

Megyervárosi Iskola (Testvérvárosok tere 1-3.) fejlesztése, DDOP-3.1.2/C-13-2013-0001
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

7621 Pécs, Széchenyi tér 1.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

1139. Budapest, Váci út 83.,

Pályázat benyújtása 2013. május 10.
Támogatási szerződés aláírása 2013. október 4.
Projektkezdés 2013. október 4.
Projektzárás 2015. január 31.
Elszámolható projektköltség 593 000 000 Ft
Igényelt támogatás 593 000 000 Ft
Megítélt támogatás 593 000 000 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák