Szoborpályázat-Nepomuki Szent János

A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma 3974-es kódszámon pályázatot hirdetett önkormányzatok részére köztéri alkotások elkészítésére és kihelyezésére. A hivatkozott pályázat remek lehetőséget teremt Pécs városának arra, hogy a korábbiakban az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében már felújított, illetőleg részben felújított köztereken új, impozáns, az épített környezethez messzemenőkig illeszkedő szobrok kihelyezése valósulhasson meg. A pályázat 5 millió Ft támogatási összegig finanszírozza az egyes pályázatokat.

A szoborpályázat elkészítésével Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t bízta meg.

Pályázati forrásból valósulna meg a korábban megtervezett és megvalósításra váró Nepomuki Szent János szobrának kifaragása és kihelyezése, az Ágoston téri templom előtt található szökőkút, eredetileg erre a célra kialakított posztamensére.

Az alapcél tehát a korábban megtervezett Szent János szobor kifaragása és kihelyezése, mely illeszkedne az Ágoston tér hangulatához, kiegészítené, teljessé tenné. A szobor kihelyezése a templom elé, belvárosi szakrális hangulatot adna a környezetnek, ezáltal erősítve Pécs városának vallásközponti szerepét.
Az alkotás nemcsak a városkép vonzerejének növekedéséhez járulna hozzá, hanem kulturális és turisztikai, vallási többletértéket is teremt.

A pályázathoz kapcsolódó szoborterveket Palotás József (Munkácsy díjas szobrászművész) készítette.

A pályázat összköltsége 4 997 450 Ft, amelyhez az igényelt támogatás 3 498 215 Ft, így Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának a projekt támogatása esetén 1 499 235 Ft önerőt szükséges biztosítania.

A pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma nem részesítette támogatásban.

Szoborpályázat-Nepomuki Szent János , NKA-3874
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma

Pályázat benyújtása 2013. szeptember 30.
Elszámolható projektköltség 4 997 450 Ft
Igényelt támogatás 3 498 215 Ft
Tervező

Palotás József

További híreink

Legfrissebb galériák