Pécs Megyei Jogú Város térfigyelőrendszerének fejlesztése 2013

Az egyes önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó fejlesztési támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 8/2013. (III. 29.) BM rendelet alapján Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések megvalósítása érdekében pályázatot nyújtott be. A Közgyűlés a pályázat elkészítésével a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. bízta meg.
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata szándékát a Pécsi Rendőrkapitányság kiemelten támogatja. A Pécsi Rendőrkapitányság rendőrszakmai javaslata alapján meghatározásra kerültek azok a kiemelten fontos területek melyeken a projekt keretében térfigyelő kamerák kerülnek kihelyezésre.
 

1. Hungária utca - Petőfi utca csomópont:
Üzletek, szórakozóhelyek, bizományi áruházak találhatóak az utcában, mely utóbbiak az orgazdák számára is hagyományos értékesítési helyek. Ez az utca is a nyugat-keleti útvonal része, jármű- és gyalogos forgalma is jelentős. A Kórház téren már üzemelő kamerával az utca belvárosi szakasza is ellenőrzött, biztosítottá válik a folyamatosság.
 

2. Ferencesek utcája – Váradi A. u. sarka:
A Hungária utcán és Kórház téren át a Jókai térig húzódó gyalogos útvonal folytatása, számos üzlet és szórakozóhely válik védetté
 

3-5. Jókai tér- Színház tér- Király u. – Líceum u. sarka:
„Vonulási útvonal”, mely a belváros gyalogosforgalommal leginkább érintett részén húzódik, a lefedettségét jól kiegészítik a már meglévő Széchenyi téri kamerák. Számos üzlet és szórakozóhely és a színház található ezen a vonalon. A hajléktalanok, kéregetők nagy része is gyakran fordul meg itt.
 

6. Felsővámház utca:
Nyugat-kelet irányú „vonulási útvonallá” lépett elő a Zsolnay negyed felé, az új létesítmények mellett azonban bűnügyileg frekventáltabb területnek számít.
 

7. Árkád bevásárlóközpont déli bejárata:
Ezen a területen kiemelt gyalogos- és járműforgalom zajlik. A kamera befogná a Nagy Lajos király útját, az autóbusz-pályaudvar és a vásárcsarnok északi oldalát, segítséget nyújtana az átmenő forgalom, és a pályaudvaron előforduló események ellenőrzéséhez, az illegális árusok kiszorításához.
 

8. Komlói u. – Komjáth A. utca:
A keleti városrész egyik problémás területe, ahol üzletek, lottózó, oktatási intézmények találhatóak, valamint az elmúlt időszakban több táska- és nyaklánckitépéses lopást követtek el a környéken.
 

9. Kálvária domb, Hunyadi út – Aradi vértanúk u. kereszteződése:
A Széchenyi tér felől folyamatossá válna a lefedettség ebbe az irányba is. A Kálvária domb és az alagút teteje esetenként hajléktalanok gyülekezőhelye, rongálnak, szemetelnek. Az itt áthaladó gyalogos útvonal védelme is megoldottá válna.

A projekt megvalósításának teljes költsége bruttó 12.499.467 Ft, melyhez Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 80 %-os támogatásintenzitás mellett bruttó 9 999 574.- forint támogatást igényelt, a fennmaradó önerőt siker esetén az Önkormányzatnak kell saját forrásból biztosítania.

A pályázat nem került a Belügyminisztérium által kiválasztásra, a város a térfigyelő kamera rendszer kiépítése érdekében 2014-ben újabb pályázatot nyújtott be.

Pécs Megyei Jogú Város térfigyelőrendszerének fejlesztése 2013, BM-8/2013
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Belügyminisztérium

Elszámolható projektköltség 12 499 467 Ft
Igényelt támogatás 9 999 574 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák