Misina tető fejlesztése

Pécs az elmúlt években, évtizedben számos pályázat keretében fejlesztette turisztikai infrastruktúráját, annak érdekében, hogy a város turizmusban és kulturális iparban meglévő lehetőségeit minél jobban kihasználhassa, és ezáltal Pécset az ország és a régió legkiemelkedőbb kulturális turisztikai célpontjává váljon, valamint a város idegenforgalmán és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokon keresztül befolyó jövedelmét növelje. Azonban a város egyik jelentős idegenforgalmi látványossága a Misina tető és a TV-Torony (részben a bonyolult tulajdonjogi szerkezetnek köszönhetően) fejlesztése az eddigiekben elmaradt.

A terület, mely ugyan jelenleg is nagy vendégforgalmat bonyolít le (évente 90 ezer látogató), sem városképileg, sem turisztikailag nem mutat jó képet Pécsről, hiszen az egykori Misina étterem üresen és leromlott állapotban áll, a parkolók közbiztonság szempontjából a város legkritikusabb pontjának számítanak, a közterület rendezetlen, a kilátón kívül nincs attrakció a vendégek számára. A TV-Torony környezetének nem csak a külleme problematikus, hanem a sokrétű tulajdoni szerkezete is, mely az eddigiekben meggátolta a terület komplex jellegű fejlesztését.

A projekt célja, hogy a Misina tetőn olyan környezet jöjjön létre, amely mind a városlakók, mind a turisták igényeit teljes egészében kielégíti, kiegészülve egy olyan fogadóközponttal, ahol egy tematikus kiállítás is a vendégek rendelkezésére áll.

Ahhoz, hogy a város kiemelt turisztikai desztinációja, a Misina tető idegenforgalmilag és kommunikációs szempontból sikeres legyen elengedhetetlen a turisták teljes körű kiszolgálása, és a már meglévő kínálat egyedülálló attrakcióval történő fejlesztése.

A célok érdekében a projekt a következő elemekkel kerül megtervezésre:

  • Misina Információs Központ, az épület tetején télen jégpályával, nyáron minigolf pálya funkcióval, valamint az első emeleten kiállítótérrel.
  • A közterület teljes körű felújítása, felnőtt - és gyermekjátszótérrel, közbiztonság, valamint a kényelmi funkciók fejlesztésével.
  • TV-torony kilátószintjének fejlesztése.
  • TV-torony megvilágítása.

 

A fenti projektelemek – alábbi tartalommal történő - megvalósítása teszi teljes mértékben komplexé a turisztikai fejlesztést.

A korábbi DDOP felhívásra benyújtott 2012-es koncepció tartalmazta a jégpálya megvalósításának ötletét, mely ezúttal is a fejlesztés részét képezi, kiegészítve a jégpálya helyének nyári funkciófeltöltésével, egy minigolf pálya megvalósításával, így biztosítva a tető rész 365 napos kínálatát.

Az épület hasznosítása a tetőtér funkció mellett magában foglalja a gépészeti tér kialakítását az alagsorban, a földszinten egy minden igényt kielégítő információs és fogadópont létrehozását, valamint szintén ezen a szinten egy étterem és kiszolgáló tér megvalósítását. Az emeleten egy híradástechnikai kiállítótér kap helyet, mely mellett a jégpályához kapcsolódó mosdó és ruhatár funkciók is megtalálhatóak lesznek, csakúgy, mint a télen melegedőnek is használható kávézó.

Az épülethez minden szintet akadálymentesen elérhetővé tévő lift kerül kialakításra.

 

A fejlesztési elem megvalósulásával, megszűnik az épület lehangoló jellege, helyet biztosít a Misina Információs Központnak, valamint vendéglátó funkciónak. Az alap funkciók mellett pedig új attrakcióval, jégpályával (nyári időszakban minigolf pályával) bővíti a Pécs turisztikai kínálatát, melyek közösen járulnak hozzá a város turisztikai sikereihez.

 

A komplett fejlesztés megvalósításához elengedhetetlen a városi tulajdonú területrészek teljes körű rendezése is, mely magában foglalja az új útburkolat készítését, a buszmegálló fejlesztését, a turisztikai táblázást, felnőtt - és gyermekjátszótér kialakítását, a területen a kamerarendszer kiépítését a magán (gépkocsi) és köztulajdon védelme érdekében, valamint kerékpártárolók kihelyezését. A pályázati előírásnak megfelelően a projekt keretében 2 db elektromos töltési lehetőséggel ellátott parkoló is kialakításra kerül.

A projektelemnek köszönhetően jelentősen javul a terület külleme, a felnőtt - és gyermekjátszótér megépülésével bővül a kínálata. A térfigyelő kamerarendszer beépítése a közbiztonság javulását eredményezheti, valamint jelentősen növelheti a terület iránti városlakói és turisztikai bizalom növekedését. A fentiek mellett a turisták és pécsiek elégedettségét a projekt esőbeállóval ellátott buszmegállóval és kerékpártámaszokkal kívánja tovább növelni, melyek jelentősen hozzájárulhatnak a terület népszerűségéhez, és elérhetőségéhez egyaránt. 

A legnagyobb - nem csak a fejlesztés területén észlelhető – turisztikai látványosságot a TV-torony megvilágítása jelentheti, mely korszerű programozható LED-es világítással kerül kialakításra.

A TV-torony megvilágításával Pécs városának egyik legfontosabb látványossága bővül egy új elemmel, melyet mind a város kommunikációjában, mind a turisztikai kiadványokban sikeresen fel lehet használni.

 

Misina tető fejlesztése, TOP-6.1.4-15 -PC1-2016-00002
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranyai Megyei Igazgatósága

Pályázat banyújtása 2016. május 20.
Támogatási szerződés aláírása 2016. november 12.
Projektkezdés 2016. november 12.
Projektzárás 2018. december 30.
Elszámolható projektköltség 379 651 048 Ft
Igényelt támogatás 379 651 048 Ft
Megítélt támogatás 379 651 048 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 379 651 048 Ft